Comunitatea de informaţii din SUA avertizează asupra impactului devastator pe termen lung al pandemiei de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Comunitatea de informaţii americană a publicat raportul de Evaluare Naţională Anuală a Ameninţărilor pe 2020, iar acesta prezintă o imagine sumbră asupra impactului pandemiei de COVID-19 în întreaga lume, în contextul în care creşte simultan riscurile de securitate, relatează CNN.

Pandemia de COVID-19 e de natură  să fractureze societăţile, să crească instabilitatea pe tot globul şi să remodeleze realităţile politice şi economice în anii următori, a avertizat comunitatea de informaţii din SUA într-un raport care prezintă principalele preocupări de securitate ale ţării.

„Afectarea economiilor riscă să creeze sau să înrăutăţească instabilitatea în cel puţin unele ţări dacă nu în multe dintre ţări, în măsura în care populaţia va devenit tot mai disperată în faţa unor presiuni acumulate ale crizelor economice, pierderii locului de muncă şi perturbări în lanţurile de aprovizionare”, se arată în raport.

Tabloul economic sumbru creşte riscul conflictelor interne, al afluxului de migranţi şi chiar al prăbuşirii guvernelor naţionale, avertizează comunitatea de informaţii americană, potrivit CNN.

Impactul pandemiei

Pandemia aduce preocupări umanitare legate de penuria de alimente şi acces la tratamente medicale, dar schimbă şi calculele de securitate ale Rusiei şi Chinei, ţări ce caută să exploateze criza pentru a-şi creşte influenţa geopolitică. Ambele profită de diplomaţia vaccinurilor, în timp ce Beijingul caută să-şi exporte dispozitivele de supraveghere prin eforturile de asistenţă sanitară la nivel global.

În ciuda progresului vaccinurilor, virusul va rămâne o ameninţare pentru „populaţiile lumii până când vaccinurile şi tratamentele nu vor distribuite peste tot”.

În plus, resuscitarea pandemiei la începutul anului „ar putea avea un impact economic mai puternic întrucât afacerile din sectoarele profund afectate ale turismului şi ospitalităţii devin şi mai strâmtorate financiar”.

 

Rusia

„Prezintă una dintre cele mai grave ameninţări de informaţii pentru Statele Unite”, se artă în raport. Moscova „aproape cert vede în alegerile din SUA  o oportunitate pentru subminarea poziţiei globale a SUA, semănarea discordiei în interiorul Statelor Unite şi influenţarea procesului decizional şi al alegătorilor americani "

China

Este o „o ameninţare a influenţei crescânde” pentru SUA.

Documente declasificate au arătat însă că China "a avut în vedere, dar nu a implementat eforturi de influenţă menite să schimbe rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA”.

Pe de altă parte, „Beijing-ul a intensificat eforturile de modelare a mediului politic din Statele Unite în vederea promovării preferinţelor politice, modelării discursului public,  exercitării de presiuni asupra personalităţilor politice considerate de Beijing a se opune intereselor sale şi înăbuşirii criticilor cu privire la probleme precum libertatea religioasă şi suprimarea democraţiei din Hong Kong”.

Iranul

„Continuăm să evaluăm că Iranul nu întreprinde în prezent activităţile cheie de dezvoltare a armelor nucleare care ar fi necesare pentru a produce un dispozitiv nuclear. Cu toate acestea, după retragerea SUA din acordul JCPOA, în mai 2018, oficialii iranieni au abandonat unele dintre angajamentele Iranului şi au reluat unele activităţi nucleare care depăşesc limitele JCPOA”, se arată în raport.

„Liderii regimului vor fi probabil reticenţi să se angajeze diplomatic în discuţii cu Statele Unite pe termen scurt, în lipsa ridicării sancţiunilor sau ajutorului umanitar sau realăturarea Statelor Unite Planului Comun de Acţiune Comprehensiv(JCPOA). 

Extremismul intern

Extremiştii interni sunt motivaţi de o serie de ideologii care „reflectă un peisaj de ameninţări tot mai complex, între care ameninţări rasiale sau etnice,  anti-guvernamentale sau anti-autoritate.

Dintre aceştia, extremiştii violenţi care susţin un amestec adesea suprapus de convingeri ale supremaţiei albilor, neo-naziste şi cultural-naţionaliste sunt şi cei cu legăturile transnaţionale cele mai persistente prin intermediul comunităţilor online cu indivizi şi grupuri cu idei similare din Occident. Ameninţarea din partea acestei mişcări difuze a cunoscut fluctuaţii de-a lungul anilor, dar a început să crească începând din 2015.

Deşi aceşti extremişti se văd adesea ca parte a unei mişcări globale mai largi, majoritatea atacurilor au fost efectuate de indivizi sau celule mici, independente. Australia, Germania, Norvegia şi Regatul Unit consideră că extremiştii violenţi albi motivaţi rasial sau etnic, inclusiv grupurile neonaziste, sunt ameninţarea teroristă cu cea mai rapidă creştere pe care au de înfruntat", se arată în raport.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite