Comandantul NATO în Europa: SUA ar putea trimite trupe în Europa de Est. România susţine necesitatea creşterii prezenţei militare americane

Comandantul NATO în Europa: SUA ar putea trimite trupe în Europa de Est. România susţine necesitatea creşterii prezenţei militare americane

Prezenţa NATO în Europa

Comandantul NATO în Europa, care a fost însărcinat să prezinte contramăsuri faţă de ameninţările militare ruse la adresa Ucrainei, a declarat miercuri că acestea pot include desfăşurarea de trupe americane în state est-europene membre ale Alianţei care se simt ameninţate, relatează postul ABC News.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit postului american de televiziune, generalul Philip Breedlove, din cadrul forţelor aeriene americane, a declarat în acest interviu pentru agenţia americană Associated Press (AP) că nu va "exclude implicarea niciunei naţiuni, inclusiv a Statelor Unite".

Miniştrii de Externe din cele 28 de state membre ale NATO i-au dat lui Breedlove termen până marţi să propună "paşi" care să asigure membrii Alianţei Nord-Atlantice aflaţi cel mai aproape de Rusia că celelalte state membre le susţin. "În esenţă, căutăm un pachet de măsuri terestre, aeriene şi maritime care să consolideze asigurările celor mai estici aliaţi", a declarat generalul pentru AP.

"Sunt însărcinat să prezint (măsurile) până săptămâna viitoare. Intenţionez să le prezint mai devreme", a adăugat el.

Întrebat din nou dacă militari americani ar putea să fie trimişi în primele linii, în statele NATO cele mai apropiate de Rusia, generalul american de patru stele a răspuns "nu voi îndepărta contribuţii din partea niciunei naţiuni".

România susţine o creştere a prezenţei SUA la frontierele de Est ale NATO

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut, la 9 aprilie 2014, o întrevedere cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland.

În acest context, secretarul de stat Bogdan Aurescu a argumentat asupra necesităţii unei creşteri a prezenţei SUA (şi NATO) în statele aliate de la frontiera estică a Alianţei, inclusiv în România. Cei doi oficiali au discutat totodată, în context, aspecte care ţin de dimensiunea politico-militară şi de securitate a Parteneriatului Strategic.

Diplomatul român a abordat totodată posibilităţile de susţinere, inclusiv prin acţiuni şi proiecte comune, a eforturilor Republicii Moldova prin asistenţă suplimentară, inclusiv în domeniul energetic, şi o atitudine pro-activă în întâmpinarea dificultăţilor care ar putea fi generate de presiuni externe la adresa acestora.

Totodată, Bogdan Aurescu a avut întrevederi cu Chris Murphy, preşedintele Subcomitetului pentru Europa şi Ron Johnson, membru în Subcomitetul pentru Europa al Comitetului pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului SUA, Tom Marino, vicepreşedintele Subcomitetului pentru Europa, Eurasia şi riscuri emergente şi Mike Rogers, preşedintele Subcomitetului pentru forţe strategice din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Cu acest prilej, a avut loc un schimb de vederi şi evaluări privind dezvoltările din Ucraina şi impactul acestora asupra situaţiei de securitate din regiune, intens dezbătute la nivelul Congresului SUA. Oficialul român a reliefat perspectivele României asupra actualului context de securitate regional, subliniind că ultimele evoluţii reprezintă un semnal serios şi alarmant.

Prezenţa militară rusă, neschimbată

La finalul unei conferinţe NATO la Paris, Breedlove a declarat pentru AP că prezenţa militară rusă în apropierea frontierei Ucrainei este neschimbată.

Pentru a ilustra aceste afirmaţii, membri ai personalului generalului au furnizat agenţiei americane fotografii efectuate de un satelit comercial în care, afirmă ei, apar avioane de război, elicoptere de luptă, blinadte, artilerie şi o brigadă aeropurtată sau din cadrul forţelor speciale, în locuri situate la est de frontiera dintre Ucraina şi Rusia, inclusiv de-a lungul coastelor, la Marea Azov.

Un analist de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, un think tank cu sediul la Washington, a declarat, după ce a văzut fotografiile, că forţele care apar în imagini nu par să efectueze exerciţii, ci că ar fi "în pregătire de luptă".

"Ceea ce vedem acolo este o forţă de aproximativ 40.000" de oameni, a declarat Breedlove, apreciind că este vorba despre "o armată interarme. Cu alte cuvinte aceasta este o armată care dispune de toată aprovizionarea şi facilitarea de care are nevoie pentru a atinge obiective militare, dacă îi sunt date".

Activele ruse includ aeronave, artilerie, spitale de campanie, echipament de comunicaţii şi bruiaj, a precizat generalul.

NATO şi-a consolidat deja misiunile de patrulare în spaţiul aerian al statelor baltice şi efectuează zilnic misiuni de supraveghere AWAC în spaţiul aerian al României şi Poloniei. Breedlove a mai declarat că a primit suficiente angajamente în domeniul maritim din partea statelor membre NATO cât să fie efectuate manevre maritime în forţă până la sfârşitul anului.

Partea oferirii unor asigurări "terestre" este "dificilă", "deoarece aceste măsuri, cele mai costisitoare, dacă nu sunt efectuate corect ar putea să pară provocatoare", a declarat generalul, subliniind că toate operaţiunile aeriene, terestre şi pe mare "pe care încercăm să le efectuăm" sunt de "natură defensivă".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: