Comandanţii armatei Statelor Unite condamnă public rasismul manifestat în Charlottesville, într-o reacţie de dezavuare faţă de preşedintele Trump

Comandanţii armatei Statelor Unite condamnă public rasismul manifestat în Charlottesville, într-o reacţie de dezavuare faţă de preşedintele Trump

Comandanţii marinei militare a Statelor Unite/ Foto: EPA

Comandanţii tuturor celor patru ramuri ale armatei Statelor Unite au condamnat în mod public şi fără echivoc rasismul manifestat în spaţiul public american în aceste zile, subliniind un contrast evident şi neobişnuit faţă de declaraţiile preşedintelui Trump în care acesta a susţinut că atât neo-naziştii cât şi contra-manifestanţii ar fi de vină pentru incidentele violente din Charlottesville.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comandanţii supremi ai celor patru ramuri ale armatei Statelor Unite nu l-au menţionat în mod direct pe Donald Trump, dar nu au lăsat nicio urmă de îndoială asupra faptului că nu vor tolera nicio formă de rasism în rândul armatei, asta după ce presa de peste ocean a indicat că mai mulţi dintre cei prezenţi la acest marş au făcut parte în trecut din forţele militare americane.
 
Spre exemplu, Dillon Ulysses Hopper, unul dintre organizatorii acestui marş, a făcut parte din trupele de infanterie marină, servind şi în teatrele de operaţiuni de peste hotare. Şi James Alex Fields, cel care a lovit cu maşina un grup de contra-manifestanţi, ucigând o persoană, se pare că încercat să facă parte din rândul forţelor armate, fiind eventual respins în cadrul primelor etape de pregătire.
 
Armata americană „nu tolerează rasismul, extremismul, sau ura în rândul trupelor noastre”, a afirmat şeful statului major al armatei SUA, Gen. Mark Milley. În acelaşi sens, seful forţelor aeriene, Gen. David Goldfein, comandantul trupelor de infanterie marină, Gen. Robert Neller, Amiralul John Richardson, şeful forţelor navale şi Gen. Joseph Lengyel, şeful Gărzii Naţionale, au lansat mesaje publice de susţinere a valorilor democrate.
 
„Puterea noastră stă în diversitatea noastră”, a afirmat Gen. Lengyel.
 
În plus, liderii militari au căutat să se distanţeze de participanţii la marşul neo-nazist. În răspuns la o fotografie în care unul dintre participanţii la marşul neo-nazist afişează însemnele Diviziei 82 Aeropurtate, o unitate de elită a armatei Statelor Unite, activă în mai multe campanii împotriva Germaniei naziste, a respins categoric orice asociere cu aceşti indivizi. „Oricine poate cumpăra aceste însemne. Curajul, onoarea se dobândesc”, au scris reprezentanţii diviziei de paraşutişti.
 
„Există un singur motiv pentru care comandanţii armatei s-au simţit obligaţi să-şi exprime poziţia faţă de genul de probleme care, în general, nu necesită comentariul lor. Există un vid - o miasmă de confuzie şi haos - la vârful conducerii civile. Acest lucru nu conferă linişte ofiţerilor şi îi pune într-o poziţie în care nu le place să se găsească. Dar când vidul de autoritate este atât de palpabil, când preşedintele face declaraţii atât de contrare cu principiile noastre fundamentale, aceştia simt o datorie de a lua o poziţie publică - chiar dacă doar pentru a le reaminti tuturor celor aflaţi în rândul forţelor militare sub comanda lor că aceste principii sunt încă valabile, indiferent de ce orice altceva s-ar putea înţelege din declaraţiile comandantului şef”, scrie autorul Fred Kaplan într-un comentariu pentru publicaţia online Slate.com.
citeste totul despre: