Colapsul politicii externe a lui Barack Obama în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama FOTO Reuters
Barack Obama FOTO Reuters

Incapacitatea preşedintelui american de a opri ascensiunea organizaţiei teroriste Statul Islamic (SI), precum şi declaraţiile sale conform cărora doreşte să reducă această problemă la una care se poate „gestiona”, demonstrează, în opinia lui Rich Lowry, de la Politico.com, prăbuşirea politicii externe a lui Barack Obama.

Liderul de la Washington spunea în urmă cu două săptămâni că doreşte să reducă problema Statului Islamic din Orientul Mijlociu la una care să poată fi „gestionată”, fără să ofere alte detalii.

Acest lucru poate însemna, notează site-ul Politico.com, mai puţine decapitări, o reorganizare teritorială mai restrânsă a Statului Islamic în Irak şi Siria sau un ritm de recrutare mai lent a noilor militanţi din Vest.

Deşi atrocităţile extremiştilor musulmani i-au scandalizat pe toţi oamenii din anturajul preşedintelui, Barack Obama spunea de curând despre Statul Islamic că acesta „trebuie retrogradat până la punctul în care nu mai reprezintă o ameninţare”.

Altfel spus, scrie Politico.com, liderul de la Casa Albă doreşte ca organizaţia teroristă să poată fi gestionată în linişte, departe de ochii publicului.

Strategia de până acum a lui Barack Obama cuprindea atacuri asupra bazelor militare deţinute de Statul Islamic. Ceea ce se omite în legătură cu acest aspect este că organizaţia teroristă, succesoare a grupului Al-Qaeda, s-a transformat într-o ideologie globală. Prin urmare, decimarea unor puncte strategice nu o va elimina complet, notează site-ul Politico.com.

Chiar dacă preşedintele american a precizat că pacea în lumea musulmană reprezintă o prioritate pentru el, ameniţarea terorismului este astăzi la cote din ce în ce mai ridicate.

Publicaţia Politico.com aminteşte de asemenea şi de câteva declaraţii ale senatorului republican John McCain, potrivit cărora forţele armate ale Statelor Unite sunt forţate să revină în Irak.

„Dacă în Vietnam puteam pleca, fără să avem alte probleme, când vine vorba de Orientul Mijlociu, consecinţele neintervenţiei vor fi ridicate. Acei oameni (teroriştii - n.r.) ne vor urma peste tot, de aceea trebuie să luptăm împotriva Al-Qaeda”, spunea John McCain în 2007.

Deşi declaraţia senatorului republican poate fi considerată drept una prea dură, nedemnă de politica externă a unei ţări, evenimentele recente, fie că vrem sau nu, ne arată că lipsa intervenţiei poate fi extrem de costitisitoare.

Ne putem aduce aminte de Siria, acolo unde Statele Unite nu au intervenit. Acest lucru s-a tradus prin circa 200.000 de oameni care au murit şi prin alte 10 milioane care au fost forţate să îşi părăsească locurile natale, mai scrie site-ul Politico.com.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite