Ciudăţenii din ancheta „Trump-Rusia“: Haină din piele de struţ, mitinguri false, câini de terapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţia lui Donald Trump nu a fost lipsită de momente surprinzătoare, precum cel în care fostul şef interimar al FBI, Andrew McCabe, a spus că Trump ar putea fi un agent rus. Şi ancheta procurorului special Robert Mueller a scos la iveală anecdote suprarealiste, în timpul analizei sale privind colaborarea lui Trump cu Rusia, în vederea câştigării alegerilor pentru Casa Albă.

Câteva dintre aceste episoade se aseamănă cu un reality show, lucru destul de potrivit, având în vedere că Trump a fost starul propriului său show, „The Apprentice.”(în traducere, Ucenicul) Momentele dramatice păreau reale, dar, de fapt, implicau actori plătiţi şi regizori din afară, notează Reuters.

Pe 9 iulie, 2016, un grup de Facebook numit „Musulmanii uniţi din America” a pus în scenă un miting la Washington pentru a o susţine pe rivala candidatului republican, Hillary Clinton. Unul dintre participanţi a ţinut o pancartă care o înfăţişa pe Hillary şi un citat: „Cred că legea Sharia ar fi o direcţie nouă puternică spre libertate.”

A fost un mesaj provocator care părea că o arată pe Clinton exprimându-şi susţinerea pentru codul jurdic musulman pe care unii conservatori îl consideră o ameninţare la adresa legii din SUA. Potrivit procurorilor americani, evenimentul a fost pus la cale de către agenţi ruşi care încercau să o submineze pe Clinton. Moscova a negat acuzaţiile şi concluziile agenţiilor de informaţii ale SUA, conform cărora Rusia ar fi comis acţiuni de ingerinţă în alegerile prezidenţiale.

Într-un rechizitoriu, echipa lui Mueller susţine că ruşii au creat grupul de Facebook, au organizat evenimentul campaniei şi au angajat pe cineva care să arate pancarta. A fost unul dintre mai multe evenimente din acel an, orchestrate de către Agenţia de cercetare a internetului, o „fermă de troli” din Sankt Petersburg, susţinută de Kremlin, care a cheltuit milioane de dolari pentru a afecta procesul democratic din SUA, potrivit documentelor prezentate în instanţă de către biroul lui Mueller.

Folosind identităţi false, angajaţi ai agenţiei au organizat mitinguri în New York, Pennsylvania, Washington şi Florida, recrutând activişti locali neştiutori şi, câteodată, oficiali ai campaniei lui Trump pentru a ajuta, potrivit procurorilor. 

Un voluntar al campaniei lui Trump a fost de acord să furnizeze pancarte pentru un eveniment denumit „Marş pentru Trump”, organizat de ruşi, care a avut loc în iunie 2016, în New York şi a publicat un comunicat de presă pentru o manifestaţie „Jos cu Hillary” o lună mai târziu, potrivit rechizitoriului. 

Un oficial al campaniei lui Trump din Florida i-a ajutat pe organizatorii ruşi să aleagă locuri pentru mitingurile de acolo, în august 2016.

La unul dintre acele mitinguri a fost prezentă o persoană deghizată în Hillary Clinton, îmbrăcată într-o uniformă de deţinut, într-o cuşcă plasată pe platforma unui camion. Procurorii susţin că ruşii au plătit pentru actor şi cuşcă.

După alegeri, agenţii ruşi au pus în scenă manifestaţii de duel în New York-una care să-l susţină pe Trump, una care să protesteze faţă de victoria sa. Guvernul rus a denunţat afirmaţiile ca fiind absurde şi a ridiculizat noţiunea că atât de puţini cetăţeni ruşi ar putea submina democraţia Statelor Unite.

Jesse Ferguson, fost oficial al campaniei Clinton, a spus că cei implicaţi în campanie au crezut că acestea sunt evenimente legitime de masă. „Puteţi vedea că votanţii nu au cum să-şi dea seama dacă această manifestaţie este a simpatizanţilor sau a agitatorilor,” a spus el.

Haina de 15.000 de dolari, făcută din piele de struţ

Echipa lui Mueller a dezvăluit şi stilul de viaţă extravagant al fostului şef de campanie al lui Trump, Paul Manafort, şi nepăsarea lui legată de legile privind lobby-ul şi reglementările financiare.

Procurorii şi-au construit condamnarea bazată de fraudă discală a lui Paul Manafort, vara trecută, pe un munte de înregistrări bancare şi alte documente financiare. Însă o dovadă l-a condamnat pe Manafort în ochii opiniei publice: o haină din piele de struţ, în valoare de 15.000 de dolari. Un critic de modă de la Washington Post a numit piesa de îmbrăcăminte „o atrocitate-atât literal, cât şi simbolic.”

Procurorii au introdus haina ca dovadă a stilului de viaţă extravagant, despre care spun că Manafort l-ar fi alimentat minţind băncile şi ascunzând peste 16 milioane de dolari de la autorităţile fiscale. Procurorii au prezentat şi achiziţiile în valoare de 934.000 de dolari de la un magazin de covoare orientale şi 1,8 milioane de dolari în plăţi către instalatori de sisteme home theater.

Manafort a fost de acord să renunţe la multe dintre bunuri, inclusiv cinci proprietăţi şi mai multe conturi bancare, ca parte a unui înţelegeri dintr-un caz penal separat. Înţelegerea nu-l obligă să renunţe însă la haina din piele de struţ.

Un câine în tribunal

Deşi Mueller şi-a conturat o reputaţie de procuror dur, el a fost de acord câteodată cu ciudăţeniile martorilor din instanţă.

Pe 7 septembrie 2018, gazda de radio Randy Credico a apărut la tribunal cu un câine de susţinere emoţională pe nume Bianca.

Pentru Roger Stone, acest lucru avea să fie un semn de rău augur. Potrivit echipei lui Mueller, Stone şi-a petrecut mare parte din ultimul an punând presiune pe Credico, pentru ca acesta să mintă în legătură cu eforturile lor de a comunica cu WikiLeaks, website-ul care a făcut publice emailuri furate ale democraţilor, în timpul campaniei electorale.

Stone şi Credico formau o pereche ciudată. Stone era o figură republicană de multă vreme, cu un tatuaj al lui Richard Nixon pe spate şi a fost consilierul lui Trump timp de decenii. Credico era un fost actor de comedie şi activist, care a avut rolul de intermediar între Stone şi WikiLeaks, în ultimele luni ale campaniei.

Dovezile lui Mueller au arătat că Stone i-a spus lui Credico că trebuie să-şi alinieze poveştile atunci când anchetatorii au apărut. Credico a invocat dreptul său de a nu se autoincrimina, atunci când a fost chemat înaintea Congresului, în decembrie 2017.

Însă Credico a început să aibă îndoieli, înfuriindu-l pe Stone. Într-un email din aprilie 2018, făcut public de către procurori, Stone a spus că „îţi voi lua câinele ăla”-referindu-se, aparent, la Bianca. Cinci luni mai târziu, Credico a ajuns la Tribunalul E. Barrett Prettyman din Statele Unite pentru a depune mărturie în faţa marelui juriu al lui Mueller, cu Bianca după el.

Stone a fost acuzat în ianuarie de faptul că a minţit în faţa Congresului şi de intimidarea martorilor, într-un rechizitoriu care citează pe larg din conversaţiile dale cu Credico. El a pledat nevinovat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite