Cine este Rudolph Giuliani, avocatul lui Trump care i-a scris lui Iohannis că protocoalele subminează statul de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rudolph Giuliani, un fost procuror federal şi fost primar al New Yorkului între din 1994 -2001, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

Giuliani a candidat fără succes la nominalizarea republicană pentru Casa Albă, în 2008, l-a susţinut pe Trump în 2016 şi a fost vehiculat ca ocupant al mai multor poziţii din administraţia americană, inclusiv secretar de Stat, lucru care nu s-a întâmplat. 

În aprilie, Giuliani s-a alăturat echipei de avocaţi ai lui Trump, care se ocupă de ancheta independentă a lui Robert Mueller, cel care încearcă să stabilească dacă echipa de campanie a lui Donald Trump a avut legături cu încercările Rusiei de a influenta alegerile americane. Giuliani a fost procuror în districtul sudic din New York, biroul care în prezent se ocupă de investigaţia împotriva avocatului personal al lui Trump, Michael Cohen.

În iunie, Giuliani declara că ancheta cu privire la o posibilă complicitate între Rusia şi echipa de campanie a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2016 ar trebui să facă la rândul său obiectul unei anchete. 

Clienţi controversaţi

Giuliani şi-a început carierea politică la democraţi în anii '70, apoi, după o tranziţie ca independent a ajuns la republicani în anii '80, acolo unde va cunoaşte consacrarea, atât ca procuror, cât şi ca primar. 

În 1981, după victoria lui Ronald Reagan s-a înscris în Partidul Republican devenind procuror general adjunct, al treilea în ierarhia Ministerului american al Justiţiei. 

Atentatele de la 11 septembrie 2001, care îl vor face celebru la nivel mondial, îl vor găsi în ultimele luni de mandat ca primar al New York-ului. În afară că acum este avocatul lui Trump, Rudolph Giuliani lucrează în paralel pentru clienţi străini atât în nume personal, cât şi în numele firmei sale Giuliani Partners, scrie „Washington Post“. 

Imagine indisponibilă

FOTO AFP 

El a recunoscut într-un interviu că are clienţi din Ucraina, Brazilia, Columbia, dar şi pentru o formaţiune disidentă iraniană. Nu s-a înregistrat niciodată la Departamentul de Justiţie ca lobby-ist pentru aceste entităţi din afara SUA, motivând că nu face lobby direct pe lângă guvernul SUA. Decizia lui Giuliani de a continua să reprezinte entităţi străine, deşi este avocatul preşedintelui SUA, ridică semne de întrebare privind potenţiale conflicte de interese, scrie Washington Post. 

Printre clienţii săi se numără şi primarul oraşului ucrainean Harkov, membru marcant în Partidul Regiunilor, pro-rus. Giuliani a călătorit chiar în Ucraina în noiembrie 2017 şi l-a găzduit pe primarul acestui oraş în martie la New York.

Reacţia lui Dragnea după scrisoarea lui Giuliani. Liderul PSD sugerează demiterea lui Maior şi anunţă că cei care au făcut abuzuri vor fi  aduşi în faţa legii

Reacţia MAE la declaraţiile lui Maior referitoare la scrisoarea avocatului lui Trump. Ambasadorul României în SUA, chemat pentru explicaţii

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite