Cine este noul om forte de la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul secretar american al Apărării, Mark Esper, este considerat de către oficialii Pentagonului ca având potenţialul de a deveni unul dintre cei mai importanţi jucători ai administraţiei Trump, notează Foreign Policy.

Un efect accidental al managementelului de personal al administraţiei Trump a fost transformarea promoţiei 1986 de la Academia Militară West Point în una dintre cele mai influente din istorie. Printre absolvenţii săi se numără secretarul american de Stat Mike Pompeo, un cunoscut consilier de la Washington, Dave Urban, un congresmen republican ultraconservator, Mark Green, şi o mulţime de apropiaţi ai lui Pompeo – inclusiv Brian Bulatao, subsecretarul de Stat pentru management, şi Thomas Ulrich Brechbuhl, consilierul Departamentului de Stat. Începând cu această vară, este vorba şi despre noul Secretar al Apărării din administraţia Trump: veteranul războiului din Golf, Mark Esper. 

Membrii acestui grup de apropiaţi sunt legaţi îndeaproape unii cu ceilalţi, însă grupul are totuşi propria sa ierarhie internp. Esper nu a încercat să se plaseze în vârful reţelei de la West Point sau a reţelei care cuprinde administraţia mai largă. Însă există motive temeinice pentru care se poate crede că treptat va ajunge acolo.

Pompeo, care a fost şef de promoţie, este mai apropiat de Trump ca oricine altcineva din administraţia preşedintelui. Poate că acesta este motivul pentru care Esper, fostul său coleg de clasă, pune mare preţ pe opinia sa – observaţie notată de o sursă din Departamentul Apărării care l-a văzut pe secretar în acţiuni. „Am văzut asta de nenumărate ori. Oricând Pompeo îl cheamă, Esper eliberează încăperea şi închide uşile. Oamenii au observat. Nu cred că Pompeo îl conduce pe Esper, dar pare nepotrivit”. Deferenţa este neobişnuită şi pentru unii, deranjantă. Însăşi mărimea Pentagonului păleşte în faţa Departamentului de Stat, bugetul său domină cheltuielile federale şi, mai important decât atât, secretarul Apărării este în structura de comandă. Nu ar trebui ca Pompeo să arate deferenţă faţă de Esper?

Nu toţi consideră că deferenţa lui Esper este o problemă. „Mark Esper este nou în funcţia lui, în timp ce secretarul Pompeo nu este”, a spus generalul locotenent în retragere Thomas Spoehr, directorul Centrului pentru Apărare Naţională de la Heritage Foundation. „Deci dacă vrei să te implici în administraţie, e natural să asculţi de cineva care a apropiat de preşedinte. Sentimentul meu este că asta este ceea ce face Esper. În plus, care-i problema dacă doi oficiali din cabinet chiar se înţeleg?” 

De fapt, neînţelegerile personale între reprezentanţii Pentagonului şi Departamentului de Stat au dus deseori la complicaţii politice în politica americană. 

Însă raportarea lui Esper la Pompeo nu a fost cea mai amre critică adusă noului secretar al Apărării. El are şi reputaţia de bun cunoscător a industriei de armament, ca urmare a şapte ani de lobby pentru contractorul Raytheon. Audierea de confirmare a lui Esper a stârnit un schimb dur de replici cu senatoarea Elizabeth Warren, care i-a cerut candidatului să se retragă din toate problemele care implică fostul său angajator – în timpul serviciului său guvernamental - şi patru ani după părăsirea funcţiei. Esper a refuzat, dar a precizat că va urma normele etice pe care le-a semnat înainte să devină secretar al armatei.

Esper se numără printre cei mai experimentaţi cunoscători ai Pentagonului care au ajuns în funcţia de secretar al Apărării. Pe lângă cei şapte ani petrecuţi la Raytheon, Esper a fost ofiţer în primul război din Golf, a absolvit Harvard şi Universitatea George Washington, a fost şef de cabinet la Heritage Foundation, a petrecut şase ani pe Capitol Hill (unde a lucrat în echipele republicanilor Bill Frist şi Chuck Hagel), a fost un oficial important la Asociaţia Industriilor Aerospaţiale şi începând cu sfârşitul anului 2017, până în iulie 2018 a fost secretar al armatei în Administraţia Trump.

Experienţa lui Esper a fost evidentă în răspunsul său la decizia controversată a lui Donald Trump, din octombrie, de a retrage trupele americane din nordul Siriei. „Esper a fost mai mult decât un soldat bun în cazul ăsta”, a spus un oficial al Pentagonului, citat de revista Foreign Policy. „A fost neobosit. A petrecut acel weekend la telefon, vorbind cu omologii săi, a lucrat cu echipa anti-ISIS a Pentagonului până târziu şi apoi a apărut la programe de ştiri ca să-l apere pe preşedinte. A fost o performanţă impresionantă”. Oficialul a comparat abordarea lui Esper cu cea a predecesorului său, Shanahan, a cărui nominalizare pentru funcţia permanentă de secretar al Apărării a fost retrasă după ce au apărut informaţii care vorbeau despre „o situaţie familială extrem de personală”. „Shanahan părea pierdut”, a spus oficialul , „ca şi cum nu putea să găsească drumul. Nu cunoştea Pentagonul şi mă refer la propriu. Şi întotdeauna era însoţit de un grup de consilieri, care urmăreau orice spunea. Esper nu e aşa”.

Mark Esper şi-a câştigat aliaţi valoroşi printre ofiţeri militari importanţi şi printre oameni cu cariere îndelungate la Pentagon. 

Un oficial civil al Pentagonului, care a lucrat îndeaproape cu Esper, a declarat pentru Foreign Policy: „Mike Pompeo este ostentativ, pricepu, ambiţios politic şi un preferat al lui Trump. Este numărul unu din promoţia lui. Esper nu are caracteristicile acestea. Dar este ferm, tenace, iubit în această clădire şi lucrează pe sub radar.”

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite