FOTO Cine este autorul masacrului din biserica din Texas: un veteran al Air Force şi fost profesor de studii biblice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorul masacrului de duminică seara din Texas, în care 26 de oameni, printre care şi mai mulţi copii, au fost ucişi cu sânge rece într-o biserică, a fost identificat. Este vorba despre un tânăr de 26 de ani, pe nume Devin Patrick Kelley, veteran al Forţelor Aeriene ale SUA şi fost profesor de studii biblice, potrivit Fox News.

Atacatorul se numea Devin Patrick Kelley, avea 26 de ani, locuia în San Antonio şi a fost militar în cadrul US Air Force. În 2014 a fost deferit Curţii Marţiale pentru că şi-a atacat soţia şi copilul. A fost condamnat la 12 luni de închisore, degradare şi a fost exclus din armată.

În ziua masacrului, Kelley s-a îmbrăcat într-o salopetă neagră, militară, cu vestă antiglonţ şi, când a coborât din maşină îndreptându-se spre biserică, avea în mână o armă de asalt Ruger AR.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Siguranţă Publică al statului Texas Martin Freeman, a spus că ucigaşul a fost văzut cu câteva minute înainte la o benzinărie situată peste drum de biserică. Apoi, a traversat şi, fapt de necrezut, a început să tragă din mers, de pe stradă, în biserica din lemn. A intrat în clădire şi a continuat să tragă.

Profilul lui Kelley de Facebook a fost şters, dar au fost recuperate câteva imagini. Într-una apare cu doi copii mici, în alta a postat o puşcă de asalt, cu explicaţia "e o târfă tare rea"!

CITEŞTE ŞI:

VIDEO Masacrul din biserica din Texas. Cum a fost oprit atacatorul INFOGRAFIE

Atacatorul era căsătorit cu Danielle Shields, cu care avea şi un copil. Soacra sa, Michelle Shields, era enoriaşă a bisericii din Sutherland Springs şi este prietenă pe o reţea socială cu soţia pastorului. El are o locuinţă în New Braunfels, Texas, care se află la aproximativ 35 de kilometri de locul unde a avut loc atacul de duminică.

Contul de LinkedIn al lui Devin Patrick Kelley arată că acesta s-a alăturat Forţelor Aeriene ale SUA după ce a absolvit liceul New Braunfels în 2009. Pentagonul a confirmat că a fost pilot "la un moment dat", dar nu a dat detalii suplimentare.

 Acesta a lucrat şi în departamentul de logistică şi de aprovizionare până când a fost dat afară pentru că şi-a atacat soţia şi copilul. Kelley a fost judecat de două instanţe pentru atacul asupra familiei sale în urma cărora a primit o detenţie de 12 luni şi demisia din Forţele Aeriene în 2014, potrivit CBS.

Kelley a lucrat apoi ca voluntar, ca profesor de studii biblice la prima biserică baptistă din Kingsville.

Interesant este că ucigaşul a fost atacat şi, posibil ucis, de doi civili. Imediat ce a ieşit din biserică, David Kelley s-a suit în maşină şi a vrut să plece, dar a fost atacat şi apoi urmărit cu maşina de doi localnici înarmaţi. După o cursă lungă, au reuşit să-l ajungă, chiar la limita comitatului. Când a ajuns poliţia, ucigaşul era mort în automobilul său. În maşină au găsit mai multe arme de foc.

Poliţia nu este sigură dacă a murit fiind rănit de cei doi localnici, sau din cauza unei răni pe care şi-a provocat-o singur.

Poliţia investighează acum posibilitatea ca Kelley să se fi aflat într-un grup militar local.

image

Devin Patrick Kelley a deschis focul într-o biserică din Texas, în timpul slujbei de duminică dimineaţa (ora locală).

      Mesajul lui Trump

Potrivit presei americane, 26 de oameni au fost ucişi, în timp ce alţi 24 au fost răniţi grav.    Printre cei morţi se numără şi un copil în vârstă de doi ani, dar şi fiica pastorului. Preşedintele SUA Donald Trump a reacţionat la scurt timp după atac pe Twitter. El a transmis condoleanţe victimelor şi familiilor afectate.

   

"Dumnezeu fie cu oamenii din Sutherland Springs, Texas", a scris pe contul său de Twitter preşedintele Donald Trump, aflat în unul dintre cele mai importante turnee diplomatice, în Extremul Orient. Preşedintele american a cerut ca drapelele să fie coborâte în bernă până la data de 9 noiembrie.

 Trump a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Tokyo, că atacul armat comis duminică într-o biserică din Texas, soldat cu cel puţin 26 de morţi, nu pune problema reglementării regimului armelor de foc, ci pe cea a sănătăţii mintale a autorului masacrului.

 Întrebat ce politici ar putea susţine ca răspuns la masacrul din Sutherland Springs, preşedintele Trump a declarat că, potrivit rapoartelor preliminare, atacatorul era ''un individ foarte deranjat (mintal), (cu) multe probleme pentru o lungă perioadă''.

„Avem numeroase probleme mintale în ţara noastră, la fel ca alte ţări. Dar aceasta nu este o situaţie legată de arme“, a afirmat preşedintele american, în conferinţa de presă susţinută împreună cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe.

„Din fericire, altcineva avea o o armă care trăgea în direcţia opusă“, a mai spus Trump.

„Aceasta este o problemă de sănătate mintală la cel mai înalt nivel. Este un eveniment foarte, foarte trist“, a mai declarat el. 

Atacul s-a petrecut într-o biserică baptistă din orăşelul Sutherland Springs, unde aproximativ 50 de oameni asistaul la liturghie, arată presa americană. Pe lângă cei 27 de morţi, alţi 24 de credincioşi au fost grav răniţi în timpul masacrului. Printre răniţi se află şi un băieţel în vârstă de şase ani, care a fost împuşcat de patru ori, iar şansele sale de supravieţuire sunt minime.

Este într-unul din cele mai grave atacuri armate din istoria recentă a Statelor Unite, care intervine  la doar cinci săptămâni de cel din Las Vegas - cel mai sângeros comis vreodată în SUA, soldat cu 58 de morţi, care a relansat dezbaterea asupra reglementării armelor de foc. Stephen Paddock, în vârstă de 64 de ani, a rănit de asemenea alţi aproape 550 de spectatori la un concert de muzică country, înainte de a se sinucide. 

Masacrul de duminică din Texas nu este primul dintr-un loc de cult. În iunie 2015, Dylann Roof, un partizan al supremaţiei albe, a ucis nouă enoriaşi în Biserica Metodistă Emanuel din Charleston, în Carolina de Sud, simbol al luptei negrilor contra sclaviei. El a fost condamnat în ianuarie la pedeapsa capitală.

În urmă cu câteva zile, şi locuitorii metropolei New York au retrăit teroarea, după ce un tânăr de origine uzbecă a intrat cu o camionetă peste o pistă de biciclişti. A ucis opt persoane şi a rănit alte 11. Atacul a fost revendicat de ISIS.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite