Cinci mituri despre scăderea ratei natalităţii în SUA: au nevoie de imigranţi pentru a compensa forţa de muncă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recesiunea pare a fi principala cauză a scăderii natalităţii din SUA, dar acest lucru poate fi compensat de importul de muncitori din străinătate FOTO Shutterstock
Recesiunea pare a fi principala cauză a scăderii natalităţii din SUA, dar acest lucru poate fi compensat de importul de muncitori din străinătate FOTO Shutterstock

Un studiu recent arată că rata natalităţii în rândul americanilor a atins un nou minin, ceea ce a stârnit discuţii aprinse despre viitorul ţării. Aceste dezbateri, însă, au omis câteva aspecte importante din cauza cărora rata natalităţii este în declin, atrage atenţia BBC.

Publicaţia citată a trecut în revistă cinci mituri referitoare la fertilitatea tot mai scăzută din Statele Unite ale Americii.

Declinul este unul susţinut şi serios

Înainte de a arunca o privire asupra cifrelor, trebuie să ştim cât de exacte sunt ele. „Aceste tipuri de previziuni s-au dovedit a fi greşite generaţie după generaţie“, spune Steven Bronars, senior economist la Welch Consulting.

Mult mai important este faptul că declinul natalităţii coincide cu declinul economiei. Aşa că, cifrele natalităţii nu au scăzut pentru totdeauna. Cel mai probabil, femeile au amânat momentul conceperii unui copil, în aşteptarea îmbunătăţirii economiei.

„Femeile amână naşterea unui copil de ani de zile, iar acest lucru a fost accelerat acum şi de recesiunea din ultimii patru ani de zile“, spune Andrew Cherlin, profesor de politici publice la Universitatea Johns Hopkins. „Este greu de spus dacă femeile au de gând să aibă mai mulţi copii sau doar amână la nesfârşit naşterea unuia.“

Economia americană va fi paralizată

O rată scăzută a fertilităţii înseamnă o lipsă a copiilor şi, implicit, a adulţilor, care sunt cei care „alimentează“ economia ţării, care plătesc pentru securitatea socială şi care furnizează bunuri şi serivicii pentru o populaţie care tot îmbătrâneşte.

Ţări precum Japonia suferă din cauza unei populaţii îmbătrânite, dar SUA se află într-o poziţie de invidiat. „Mici schimbări în rata natalităţii din rândul americanilor pot fi cu uşurinţă compensate de schimbări în politica de imigrare“, consideră Bronars.

„Din punctul meu de vedere, există o cerere pentru muncitori şi forţă de muncă şi o mulţime de moduri în care aceste necesităţi să fie satisfăcute. Una dintre ele ar putea fi naşterea unui copil aici, educarea şi formarea acestora pentru a se ajunge la viitoarea generaţie de muncitori. Cealaltă soluţie pentru a mai umple „golul“ este importul de muncitori din străinătate care au abilităţile pe care le căutăm“.

În timp ce Japonia are foarte puţini imigranţi, SUA rămâne încă o destinaţie de top pentru cei ce sunt în căutarea unei vieţi mai bune. O politică de imigrare mult mai permisivă, spune Bronars, ar putea ajuta a refacere declinului populaţiei.

Vina este a femeilor care lucrează

La un moment dat, era foarte adevărat că femeile preferau să îşi construiască o carieră de succes, în detrimentul căsătoriei şi familiei. Bruce Weinberg, profesor de economie la Universitatea de Stat din Ohio, speculează că acele femei „au ajuns la un punct în care au constatat că nu mai sunt în anii în care pot face un copil, au realizat că nu sunt măritate şi că vor rămâne fără urmaşi.“ Însă acest model nu mai este valabil. „Această tendinţă pare a se fi inversat începând cu mijlocul anilor `90”, spune profesorul Weinberg, iar acum fertilitate în rândul femeilor americane cu educaţie este în plină creştere.

Femeile cu o diplomă universitară reprezintă 20-30% din femeile aflate la o vârstă a fertilităţii. Profesorul Weinberg a descoperit că rata femeilor cu studii superioare care au copii a crescut cu aproximativ 5% între 1998 şi 2008.

Statele Unite ale Americii au devenit mult prea confortabile

Nu cu mult timp în urmă, între copii şi bani se punea semnul de egalitate. Mai mulţi copii însemna mai multă mână de lucru şi încă un venit asigurat.

Odată cu dezvoltarea naţiunilor, a dispărut şi nevoia de a avea familii cât mai numeroase. Mai mult, în aceste vremuri de dezvoltare tehnologică, confortul şi luxul scad dorinţa de a avea copii.

Dar nu se întâmplă chiar aşa, scrie BBC. Un studiu de la Universitatea din Pennsylvania a constat că naţiunile dezvoltate, cum ar fi Coreea de Sud şi Republica Cehă au rezultate bune în ceea ce priveşte dezvoltarea, dar în privinţa natalităţii stau destul de prost. Dar în ţările în care dezvoltarea este foarte bună, şi natalitatea este bună.

„Australia, Norvegia, Islanda, Irlanda, Luxemburg, acestea sunt ţările în care am avut o creştere a fertilităţii de-a lungul timpului”, spune cercetătorul Hans-Peter Kohler. El estimează că odată ce naţiunile devin tot mai dezvoltate, pun la punct un sistem mai bun pentru a ajuta familiile să-şi îngrijească copiii, cum ar fi îngrijirea paternală şi locuri de muncă adecvate. Aşadar, Statele Unite ar trebui să se dezvolte tot mai mult, pentru ca rata natalităţii să crească.

Statele Unite se transformă în Europa

Experţii neagă faptul că SUA vor avea o rată a natalităţii la fel de scăzută cum o are Italia, de exemplu (1,41 copii per femeie) sau Germania (1,4 conform Băncii Mondiale). Rata actuală a natalităţii în SUA este apropiată de cea din Marea Britanie: 1,9 copii per femeie.

„Problemele noastre sunt similare cu cele din Marea Britanie, nici mai bine, nici mai rău, cu excepţia faptului că rata fertilităţii noastre se va redresa odată cu economia”, spune profesorul Cherlin.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite