NATO ar putea accelera instalarea elementelor antirachetă în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) intenţionează să accelereze procesul de instalare a unor elemente antibalistice în Europa, din cauza tensiunilor cu Federaţia Rusă, a declarat recent secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, potrivit publicaţiei National Journal.

„În acest moment continuăm programul proiectului «Abordare adaptivă etapizată», cu scopul de a ne îndeplini angajamentele asumate faţă de interesele Poloniei, României şi ale partenerilor NATO”, a precizat Chuck Hagel în cadrul unei întâlniri oficiale cu ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak.

Jurnaliştii prezenţi l-au întrebat pe Chuck Hagel dacă instalarea elementelor antibalistice în Europa ar putea fi accelerată având în vedere tensiunile cu Federaţia Rusă pe tema Ucrainei.

„Vom opera modificări acolo unde vor fi nevoie de ele. Cu siguranţă, elementele antirachetă sunt destinate pentru ameninţări reale. Nu sunt doar la nivel teoretic”, a precizat secretarul american al Apărării, conform sursei citate.

În acest context, Chuck Hagel a dorit să precizeze că instalarea elementelor antirachetă în România, până în anul 2015, şi în Polonia, până în 2018, nu reprezintă o ameninţare la adresa Rusiei.

Componenta românească din acest sistem antirachetă va fi instalată la Deveselu.

Sistemul de apărare balistică Aegis are capacitatea de a lansa rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie sau lungă care ar putea ajunge pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Recent, într-o apariţie televizată, preşedintele rus, Vladimir Putin, a criticat Washingtonul pentru refuzul său de a oferi Moscovei garanţii juridice cu privire la scutul antirachetă instalat în Europa.

„Ni se spune deseori că acest lucru nu este împotriva noastră. Dar toţi specialiştii din domeniul militar înţeleg că implementarea acestor sisteme în apropierea graniţelor ruse acoperă poziţiile rachetelor noastre. Cu toate acestea vom fi răbdători şi vom purta negocieri”, a declarat Vladimir Putin, potrivit agenţiei ITAR-Tass.

„Am avertizat de multe ori că Rusia va răspunde într-un fel la scutul antirachetă din Europa. În acest moment este o cursă a înarmărilor”, a mai spus Vladimir Putin.

Administraţia americană a anunţat luna trecută că suspendă negocierile cu Rusia privind cooperarea antirachetă din Europa din cauza acţiunilor Moscovei în Ucraina.

image

INFOGRAFIC:Graphic News


Citeşte şi:

NATO îşi întăreşte capacităţile militare pe flancul de Est. Ce state beneficiază de avioanele de vânătoare ale aliaţilor

Un nou stat aliat va trimite aeronave militare de vânătoare în Europa de Est, în urma măsurilor de sporire a securităţile regionale, reiterate de Secretarul General al NATO în această săptămână. Canada va trimite şase avioane de tip F-18 în Europa de Est, pentru a consolida capacităţile NATO, în contextul agravării crizei din Ucraina, potrivit unei declaraţii făcute de premierul canadian Stephen Harper.

Rusia îşi menţine trupele militare în apropierea frontierelor Ucrainei

Federaţia Rusă a anunţat că îşi va menţine trupele militare în apropierea frontierelor Ucrainei, „dată fiind situaţia actuală”, a precizat, vineri, Preşedinţia Rusă, potrivit AFP.

Rusia reînarmează avanposturile sale din Extremul Orient, spre iritarea Japoniei

Kremlinul a anunţat că va demara un plan de reînarmare a Insulelor Kurile, din Oceanul Pacific, teritoriu disputat între Rusia şi Japonia. Vestea apare în contextul adâncirii crizei ucrainene care a provocat o reacţie în lanţ a tensiunilor din Federaţia Rusă şi statele membre NATO.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite