China şi Statele Unite, „în pragul unui nou Război Rece“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
china sua coronavirus

China şi Statele Unite sunt "în pragul unui nou Război Rece", a avertizat duminică ministrul chinez de externe Wang Yi, care a deplâns reaprinderea tensiunilor cu Washingtonul în jurul pandemiei de COVID-19, relatează AFP.

Primii bolnavi cu noul coronavirus au fost semnalaţi la sfârşitul anului trecut în oraşul Wuhan din China. De atunci, virusul s-a răspândit în întreaga lume şi a făcut circa 340.000 de morţi.

Preşedintele american Donald Trump a acuzat cu regularitate în ultimele săptămâni autorităţile chineze că au întârziat să comunice date cruciale privind gravitatea virusului a cărui răspândire, în opinia sa, ar fi putut fi ţinută sub control.

"În afară de devastarea cauzată de noul coronavirus, în SUA se propagă un virus politic", a spus în faţa presei şeful diplomaţiei chineze, fără a-l numi pe preşedintele american.

"Acest virus politic profită de orice ocazie pentru a ataca şi defăima China", a declarat Wang.

Beijingul şi Washingtonul erau deja în dispută de doi ani, între cele două puteri existând un război comercial lansat de administraţia Trump pe bază de suprataxe reciproce care afectează comerţul internaţional.

Însă pandemia de noul coronavirus a amplificat şi mai mult tensiunile dintre cele două state.

"Unele forţe politice americane iau ostatice relaţiile dintre China şi SUA şi împing ţările noastre în pragul unui nou Război Rece" în contextul crizei coronavirusului, a spus Wang Yi.

Donald Trump a evocat posibilitatea de a cere Beijingului să plătească miliarde de dolari drept compensaţii pentru daunele cauzate de pandemie. În plus, SUA au făcut apel la o anchetă internaţională asupra originii virusului.

China este "pregătită" pentru o cooperare internaţională pentru a identifica sursa noului coronavirus, a afirmat Wang. Însă el a mai avertizat că o astfel de cooperare trebuie să fie lipsită de orice "ingerinţă politică".

Luni, preşedintele chinez Xi Jinping s-a declarat în favoarea unei „evaluări complete“ a reacţiilor la nivel mondial la noul coronavirus odată ce pandemia va fi eliminată.

. Departamentul comertului a inclus pe o listă neagră 33 de companii şi instituţii chineze, pentru că ajută Beijingul să spioneze populaţia minoritară uigur sau din cauza legăturilor cu activităţi legate de arme de distrugere în masă şi cu armata Chinei, relatează CNBC. Companiile incluse pe lista neagră se concentrează pe inteligenţă artificială şi recunoaştere facială, pieţe pe care companiile americane producătoare de cipuri Nvidia şi Intel au investit masiv. Între companiile penalizate se află NetPosa, una dintre cele mai cunoscute companii chineze din sectorul inteligenţei artificiale, a cărei filială specializată în recunoaştere facială este implicată în supravegherea musulmanilor. 

Secretarul de stat american Mike Pompeo a condamnat eforturile Beijingului de a prelua controlul asupra legilor de securitate naţională în Hong Kong. Pompeo a spus, vineri, că o decizie de a ocoli procesul legislativ din Hong Kong şi a ignora voinţa populaţiei poate petrece pe ultimul drum autonomia teritoriului faţă de China comunistă, pe care Beijingul a promis să o respecte, când fosta colonie britanică i-a fost întoarsă, în 1997.

Joi, parlamentul chinez a anunţat că va studia în următoarele zile o lege privind „protejarea securităţii naţionale" în Hong Kong, cu scopul declarat să consolideze „mecanismele de aplicare" a măsurilor de întărire a securităţii în teritoriu. Hong Kong-ul a fost zguduit, în 2019, de un val de proteste împotriva autorităţilor de la Beijing. În declaraţia sa, Pompeo a avertizat cu un răspuns din partea Statelor Unite, dacă măsura controversată este adoptată.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite