China şi Rusia îşi modernizează arsenalul nuclear mai rapid decât SUA, avertizează un oficial militar american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Un oficial militar american, responsabil de arsenalul nuclear, a avertizat în cadrul unei audieri în Congres că China şi Rusia îşi modernizează armele şi capacităţile nucleare mai rapid decât SUA, astfel că este nevoie de investiţii mai importante în infrastructură şi apărarea nucleară relatează CNN.

Rusia este „angajată în mod agresiv” în „dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor nucleare convenţionale, acum aproape de 80%, în timp ce noi suntem la zero. Este mai uşor să descriu ceea ce nu modernizează -  adică nimic - decât ceea ce fac, ceea ce înseamnă cam totul”, a arătat amiralul Charles Richard, şeful Comandamentului strategic, care supraveghează arsenalul nuclear american.

China îşi modernizează capacităţile nucleare atât de rapid încât „nu poate trece o săptămână fără să aflăm ceva ce nu ştiam” şi, chiar dacă arsenalul nuclear chinez este mult mai mic decât cele ale Statelor Unite şi Rusiei, se află într-o „expansiune fără precedent”, şi-a început el mărturia.

Rusia şi SUA sunt limitate la circa 1.550 de focoase nucleare montate pe rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de pe submarine şi bombardiere grele echipate pentru armament nuclear, conform ultimului tratat START. Se estimează că China are doar circa 320 de focoase, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm.

Administraţia Biden efectuează în prezent o revizuire a statusului nuclear, care examinează suma totală investită în programul de modernizare nucleară. Scopul revizuirii este „reducerea obiectivului nuclear în strategia noastră de apărare”, a precizat senatoarea  democrată Massachusetts, Elizabeth Warren.

Potrivit unui raport din 2017 al Biroului pentru buget, operaţiunile de modernizare, incluzând actualizări intermediare şi modernizare completă ar putea costa SUA 1200 miliarde de dolari.

Oficialul american a spus că China dispune acum de mai multe reactoare nucleare regeneratoare, surse importante de plutoniu pentru arme, care permit o extindere a capabilităţilor nucleare.

Mai mult, China a transferat o porţiune a forţelor nucleare la o poziţie „lansare la avertisment” şi „adoptă o strategie limitată de alertă înaltă”, ceea ce înseamnă că e pregătită de represalii îndată ce sensorii detectează o ameninţare imediată.

Pe de altă parte, Rusia „operează în general echipamente noi”, a spus amiralul când a vorbit despre armele şi capacităţile nucleare ale ţării.

"Sunt la a doua generaţie a unui nou submarin cu rachete balistice. Au o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid foarte impresionantă, nou-nouţă. Dezvoltă rachete noi. Şi-au îmbunătăţit bombardierele", mai arată amiralul.

Şeful Comandamentului strategic, care supraveghează arsenalul nuclear american, a avertizat că, în timp ce SUA dispun în prezent de o „apărare adecvată împotriva rachetelor”, „trebuie să ne asigurăm că o vom putea face şi în viitor, împotriva ameninţărilor pe care le avem în faţă”.

„Fără recapitalizarea armelor existente, riscăm perimarea şi irelevanţa şi am putea ajunge la un punct în care nicio sumă de bani nu va atenua în mod adecvat riscurile operaţionale cu care ne vom confrunta", a spus el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite