Chestiunea despăgubirilor faţă de crimele sclavagismului, audiată în Congresul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO History.com
FOTO History.com

Dezbateri aprinse au izbucnit la o audiere a Congresului american convocată pentru examinarea unui proiect de lege care ar oferi compensări descendenţilor sclavilor afroamericani, relatează BBC.

Unii martori au declarat că aceste despăgubiri ar deteriora relaţia dintre americanii albi şi afro-americani, în timp ce, dimpotrivă, susţinători ai legii consideră că acest gest ar constitui un prim pas de reconciliere cu trecutul sângeros al comerţului cu sclavi care a marcat istoria Americii.  

Subcomitetul juridic din cadrul Camerei  Reprezentanţilor a comunicat, miercuri, că audierea va examina "moştenirea lăsată de comerţului transatlantic cu sclavi,  impactul său, în formă continuată, asupra comunităţii, precum şi calea către o reinstaurare a justiţiei".

Republicanul Mitch McConnell a tranşat încă din capul locului că atâta timp cât va controla Senatul, niciun proiect de lege de acest fel nu va fi adoptat.

Proiectul de lege dezbătut a fost propus de Sheila Jackson-Lee, membră a partidului Democrat pentru a înfiinţa o comisie menită să studieze urmele lăsate de sclavagismul afro-americanilor asupra descendenţilor. Democrata mai consideră şi că consecinţele, în cazul politicilor privind locuinţele, ocuparea forţei de muncă şi educaţia, sunt resimţite chiar şi în zilele noastre de către afro-americani.

Sute de oameni au asistat la şedinţa unei dezbateri calificate de mulţi ca fiind istorică, iniţiatoarea proiectului precizând că nu doar rezultatul examinării acestui proiect va fi important, ci mai ales instituirea, la nivel guvernamental şi legislativ, a unui cadru de dialogul ce s-ar putea dovedi foare constructiv pentru societatea americană actuală în contextul dominat de lipsa de solidaritate şi toleranţă a erei Trump.

   

Mai mulţi martori din sală au avut ocazia să ia cuvântul, printre aceştia numărându-se şi actorul  Danny Glover, care a ţinut partea taberei care susţine acest proiect, declarând că „o  politică naţională  compensatorie reprezintă un imperativ moral, democratic şi economic".

Însă, Coleman Hughes, scriitor afro-american şi student din New York, a susţinut în timpul şedinţei că o astfel de compensare  "ar insulta mulţi afro-americani, prin acordarea unui preţ suferinţei strămoşilor lor", mai citează BBC.

   

Şedinţa a avut loc luna aceasta, în mod special şi simbolic, având scopul de a comemora data de 19 iunie 1865, când sclavii din Texas au aflat în cele din urmă că au fost eliberaţi abia la doi ani şi jumătate după proclamaţia  de emancipare a preşedintelui Abraham Lincoln.

   

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite