Cel mai recent instrument de spionaj al SUA: Boundless Informant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din SUA a dezvoltat un instrument puternic pentru a înregistra şi a analiza provenienţa informaţiilor colectate, numit „Boundless Informant”. Programul ridică noi întrebări cu privire la activitatea Agenţiei de supraveghere a mediilor de comunicare americane.

Publicaţia britanică „The Guardian” a intrat în posesia unor documente confidenţiale despre programul NSA de colectare a informaţiilor, numit Boundless Informant. Acestea prezintă detalii şi hărţi ale ţărilor supravegheate, întocmite în funcţie de amploarea datelor obţinute prin intermediul reţelelor de internet şi de telefonie mobilă.

Principala atribuţie a instrumentului folosit de NSA este să cuantifice şi să clasifice datele colectate prin intermediul reţelelor de comunicaţii, numite şi metadata, mai degrabă decât să stocheze informaţii despre conţinutul emailurilor sau al mesajelor instant.

Unul dintre documentele secrete dezvăluie că metadata colectată de program poate răspunde întrebărilor precum „Ce tip de acoperire avem în ţara X?” şi „Cât de multe înregistrări (şi ce tip) sunt colectate împotriva ţării X?”.

O altă fişă a NSA referitoare la Boundless Informant arată că „Acest instrument permite utilizatorilor să aleagă o ţară de pe hartă şi să-i afle volumul metadata şi să obţină detalii despre informaţiile împotriva acestei ţări”, potrivit jurnaliştilor „The Guardian”.

O imagine a volumelor metadata cartografiate prin intermediul Boundless Informant dezvăluie că NSA  a colectat 97 de miliarde de rapoarte de la reţelele de calculatoare din întreaga lume, în martie 2013.

Iranul este ţara de unde au fost colectate cele mai multe informaţii, cu peste 14 miliarde de rapoarte în februarie-martie 2013, urmată de cele 13,5 miliarde de rapoarte din Pakistan. Iordania, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi arabi ai Statelor Unite, se găseşte pe locul trei cu 12,7 miliarde de rapoarte întocmite într-o perioadă de 30 de zile.

Harta Boundless Informant atribuie fiecărei ţări din lume o culoare ce indică gradul în care este supravegheată de NSA: schema de culori variază de la verde (cel mai puţin supravegheată), galben, portocaliu, până la roşu (supraveghere intensă).

image

FOTO: The Guardian

Dezvăluirile recente despre sistemul Boundless Informant au fost făcute publice în contextul în care NSA are o relaţie dificilă cu Senatul Statelor Unite, ce are autoritate asupra agenţiei americane. Oficialii au cerut agenţiei să ofere lămuriri despre activitatea de supraveghere a americanilor. Declaraţia oficială a NSA este că instituţia nu are capacitatea tehnologică de a intercepta informaţiile stocate de mediile de comunicare din America.

În cadrul unei audieri a comitetului de Informaţii din cadrul Senatului, ţinută în martie, directorul serviciilor americane de informaţii James Clapper a fost întrebat dacă agenţia pe care o conduce are în desfăşurare vreo operaţiune de colectare a informaţiilor despre americani. Clapper a negat acuzaţiile şi a susţinut că nu există o astfel de activitate.

Cu toate acestea, documentele deţinute de „The Guardian” arată că agenţia americană a reuşit să colecteze aproape trei miliarde de rapoarte obţinute pe baza informaţiilor de pe reţelele de calculatoare din SUA, într-o perioadă de 30 de zile, care s-a încheiat în martie 2013.

Vineri, preşedintele american Barack Obama a făcut primele declaraţii publice cu privire la scurgerile de informaţii despre activitatea NSA. Acesta a susţinut că supravegherea congresului este cea mai bună garanţie a americanilor prin care le este demonstrat că nu sunt spionaţi la rândul lor.

„Ei sunt oamenii pe care i-aţi votat drept reprezentanţi în Congres şi care sunt pe deplin informaţi despre aceste programe”, a declarat Obama. 


Citeşte mai multe pe aceeaşi temă:

FOTO Cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Microsoft. Programul PRISM obţine date în două moduri

Google, Facebook, Microsoft şi alte companii cu milioane de utilizatori au colaborat cu guvernul SUA, potrivit unor documente. Acum, „The Guardian“ prezintă modul în care se făcea colectarea de informaţii prin aceste mari centre de colectare a datelor.

Google, Facebook, Apple sau SUA? Cine minte în legătură cu implicarea în cel mai mare program de spionare a oamenilor

Google, Facebook, Microsoft şi Apple au contribuit la spionarea oamenilor. Aceasta a fost ştirea de ieri. Între timp Barack Obama, preşedintele SUA, a negat faptul că NSA sau FBI ascultă convorbirile telefonice. Iar directorii Google şi Facebook au venit, de asemenea, cu dezminţiri. Raportul este, însă, cât se poate de real, deci cine minte?

Omul care a dezvăluit cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Apple

Facebook, Google, Microsoft şi Apple au oferit, conform „The Guardian“, informaţii agenţiilor guvernamentale nord-americane. Asta în ciuda faptului că aceste companii neagă dovezile. Lista nu se reduce doar la aceste patru nume, ci mai sunt implicate cel puţin alte 5 companii. „The New York Times“ ştie cine a furnizat informaţiile pentru „The Guardian“, este un avocat şi blogger.

Spionaj în SUA: NSA şi FBI au acces la datele private de la Google, Facebook, Apple şi Verizon. Giganţii neagă

SUA este în centrul unui scandal masiv: NSA şi FBI vor date de la companii ca Google, Facebook sau Apple, dar şi de la operatorul Verizon. Programul se numeşte PRISM şi a fost conceput sub pretextul protejării cetăţenilor SUA de ameninţări din exterior.

James Clapper denunţă ca „iresponsabile“ scurgerile în presă privind supravegherea comunicaţiilor

Directorul serviciilor americane de informaţii, James Clapper, a criticat sâmbătă presa pentru "dezvăluiri iresponsabile", în opinia sa, despre programe vaste de supraveghere a comunicaţiilor efectuate de administraţie, evocând instumente eficiente în lupta împotriva terorismului, relatează AFP.

Barack Obama a cerut o listă cu posibilele atacuri cibernetice internaţionale

Barack Obama le-a cerut oficialilor pentru Securitatea Naţională să efectueze o listă cu posibile ţinte de atacuri cibernetice internaţionale, potrivit unei surse prezidenţiale secrete.

Implozia Administraţiei Obama. „The New York Times”: „Barack Obama şi-a pierdut orice urmă de credibilitate”

„Când plouă, toarnă cu găleata” este unul dintre proverbele preferate ale americanilor. Pentru preşedintele democrat Barack Obama, aceste cuvinte au căpătat noi înţelesuri zilele acestea. După ce a fost acuzat că a muşamalizat atacul terorist de la Benghazi, că a folosit Fiscul pentru a-şi decima adversarii politici şi că a închis ochii la abuzuri asupra presei, Obama recunoaşte acum că a dispus monitorizarea apelurilor a milioane de cetăţeni.

Administraţia Obama monitorizează conversaţiile americanilor abonaţi la Verizon. Al Gore: „E obscen de scandalos!”

În baza unui ordin judecătoresc emis în aprilie de un tribunal secret al Statelor Unite, Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) colectează înregistrări telefonice a milioane de americani, clienţi ai Verizon, una dintre cele mai importante companii de telecomunicaţii din SUA, a dezvăluit ieri cotidianul britanic „The Guardian”.

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite