Cea mai puternică agenţie de spionaj din lume, pe mâinile sexului frumos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gina Haspel , şefa CIA
Gina Haspel , şefa CIA

Pentru prima dată în istoria instituţiei, principalele structuri ale Agenţiei de Informaţii a SUA, CIA, precum şi agenţia însăşi, sunt conduse de femei. În plus, sexul frumos reprezintă aproximativ 50% dintre angajaţii agenţiei, informează NBC News.

La Agenţia de Infromaţii a SUA, CIA, tocurile sunt la modă: noul director, Gina Haspel a numit-o pe Cynthia Rapp în postul de adjunct al său responsabil de analiză, ceea ce o face analistul numărul unu al agenţiei.

Şefa CIA, Gina Haspel, a dat o poziţie cheie a agenţiei unei alte femei: a ales-o pe Cynthia "Didi" Rapp să conducă divizia de analiză.

Anterior, Gina Haspel a numit-o pe Elizabeth Kimber în fruntea Diviziei de Operaţiuni şi reţele de spionaj.

Dawn Meyerriecks ocupă postul de director adjunct al CIA pentru ştiinţă şi tehnologie. În acest fel, cele trei direcţii principale ale CIA au acum femei în frunte.

„Didi Rapp, ofiţer de informaţii de carieră, cu experienţă analitică,  aduce o expertiză vastă şi profundă  agenţiei şi a comunităţii de informaţii“, a declarat directorul CIA pentru afaceri publice, Brittany Bramell.

Rapp a ocupat anterior funcţia de adjunct al şefului Operaţiuni în cadrul CIA.

În calitate de şef al Direcţiei de analiză - cunoscută anterior sub numele de Direcţia de Informaţii - Rapp va supraveghea munca agenţiei de sintetizare de informaţii, inclusiv date din open source şi imagini prin satelit. Analiştii agenţiei adună informaţii din străinătate, oferă expertiză regională şi o pun în context. Ei interacţionează direct cu factorii de decizie politică din Administraţie.

„Director pentru analiză este una dintre cele mai importante poziţii în CIA", a declarat Michael Morell, fost director adjunct şi director al CIA care deţinut şi funcţia de şef al diviziei analiză a agenţiei din 2008 până în 2010. „Didi are o vastă experienţă în calitate de analist, are integritate profundă şi are încrederea directorului, toate lucrurile necesare pentru ca cineva să conducă bine direcţia“, a spus Morell.

„Problemele analitice de care se ocupă agenţia variază de la ameninţarea reprezentată de concurenţii apropiaţi precum Rusia şi China, preocupările persistente de proliferare din partea Coreei de Nord şi a Iranului, implicaţiile legate de securitatea naţională asupra schimbărilor climatic“, etc a declarat David Priess, fost analist CIA în timpul administraţiilor Clinton şi George W. Bush. 

Gina Haspel, fost ofiţer de operaţiuni clandestine, care în luna mai a devenit prima femeie director al CIA, s-a înconjurat de agenţi cu care a lucrat de zeci de ani. Rar în istoria agenţiei, cele mai înalte funcţii au fost ocupate cu cât mai mulţi veterani şi insideri ai CIA.

La treizeci şi patru de ani, veteranul agenţiei Beth Kimber a devenit, la începutul lunii decembrie, prima femeie care a condus direcţia de operaţiuni a CIA. Sonya Holt, care, de asemenea, a petrecut mai mult de trei decenii în CIA, şi-a asumat rolul de ofiţer şef al Direcţei Diversitate şi Incluziune în august.

 La rândul ei, în aproape opt luni de când a devenit director, Haspel a avut puţine şi scurte declaraţii publice. "Cred că decizia directorului Haspel de a rămâne în mare parte în umbră este cea corectă", a spus Morell. "În acest mediu politic, unde cele mai multe declaraţii publice sunt etichetate drept pro-Trump sau anti-Trump, este înţelept să fim tăcuţi, mai ales când conducem o agenţie a cărei credibilitate depinde de faptul că este văzută ca o voce independentă la masă de politicieni".

Şi  Carmen Medina, care a lucrat peste trei decenii în agenţie şi a fost director adjunct al serviciilor de informaţii, este de accord cu Morell.

De asemenea, Medina a aplaudat decizia lui Haspel de a numi atât analişti mai experimentaţi, cât şi mai multe femei în funcţii înalte de conducere. În ansamblu, aproximativ jumătate din analiştii agenţiei sunt femei, la fel ca şi jumătate din şefii de direcţii. „
Este regretabil că încă mai trebuie să vorbim despre gen, pentru că nu este relevant pentru calitatea muncii“, subliniază aceasta. Medina a caracterizat drept curajoasă decizia şefei CIA de a numi pe funcţi importante atât de multe femei.

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite