Serviciile de securitate si paza în alertă din cauza QAnon, care aşteaptă inaugurarea lui Trump. Mărturii în Congres despre atacul de la Capitoliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Soldaţii Gărzii Naţionale vor rămâne să apere clădirea Congresului american până pe 12 martie, a confirmat un oficial de la Pentagon, potrivit The Sun. Şeful în exerciţiu al Poliţiei Metropolitane din Washington a declarat la audierea marţi din Congres că reticenţa Gărzii Naţionale de a trimite imediat soldaţi la Capitoliu i s-a părut suprinzătoare.

Robert J. Contee III, şeful în exerciţiu al Poliţiei Metropolitane din Washington, a declarat la audierea din Congres cu privire la atacul de la Capitoliu că a fost surprins de reacţia oficialilor din apărare în cadrul unei apel de ajutor la care au luat parte lideri ai Gărzii Naţionale, Poliţia Capitoliului şi Departamentul Armatei, scrie military. com.

„Garda Naţională nu a dat un răspuns afirmativ imediat. S-au interesat mai curând de existenţa unui plan. S-au preocupat mai degrabă de cum va arăta o intervenţie a armatei. Am fost uluit. Ofiţerii mei se luptau pentru viaţa lor şi noi treceam printr-un chestionar în care bifam căsuţe”, a spus Conte.

Steven Sund, fostul şef al poliţiei de la Capitoliu, care a demisionat imediat după violenţele în care au murit cinci oameni, inclusiv un ofiţer de poliţie, a spus în mărturia sa că au fost mai multe solicitări de ajutor în condiţiile în care poliţia şi agenţiile federale civile nu erau echipate să ţină piept unei insurecţii la care luau parte sute de persoane violente. Acesta a spus că eşecul de securitate nu s-a produs din pricina unei planificări slabe, ci din pricina faptului că nu s-a anticipat amploarea violenţelor inclusiv din partea serviciilor de informaţii, iar agenţiile de aplicare au legii au fost în situaţia de a face faţă singure unei gloate violente.

Un oficial al Pentagonului a declarat în Congresul american că 4.900 de soldaţi ai Gărzii Naţionale vor continua să asigure paza Capitoliului până pe 12 martie, la cererea Poliţiei Capitoliului.

Declaraţia acestuia vine în contextul în care adepţi ai mişcării conspiraţioniste QAnon au îmbrăţişat o teorie a altui grup conspiraţionist potrivii căreia Donald Trump va fi inaugurat pe 4 martie, când SUA vor redeveni republică.

„Colaborăm îndeaproape cu FBI, Secret Service şi alte agenţii, dar şi cu Poliţia Capitoliului pentru a determina în ce constă ameninţarea ca apoi să examinăm care sunt nevoile de desfăşurare a Gărzii Naţionale în raport cu această ameninţare sau genul de misiuni pentru care au nevoie de asistenţă. Lucrăm împreună pentru a stabili toate aceste lucruri. Evident, 4.900 de soldaţi reprezintă un număr mare de militari staţionaţi la Capitoliu”, a subliniat acesta.

Aproape 26.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru asigurarea securităţii clădirii şi a congresmenilor înainte de învestirea preşedintelui ales Joe Biden, după ce aproape 1.000 de susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, pe 6 ianuarie.

QAnon şi-a modificat aşteptările după ce profeţia lor iniţială privind Ziua Inaugurării nu s-a împlinit şi Joe Biden a fost învestit preşedinte. Adepţii teoriei conspiraţiei au preluat teza grupării Cetăţenilor Suverani potrivit căreia Donald Trump va deveni pe 4 martie al 19-lea preşedinte legitim al SUA, restabilind republica confiscată în 1871 în urma unei legi care a transformat guvernul federal în corporaţie.

Susţinerea lor e bazată pe aşteptarea că la 4 martie va avea o lovitură militară de tipul celei din Myanmar, întrucât armata a demarat o investigaţie asupra lui Joe Biden.

Forbes a relatat că Hotelul Internaţional Trump a mărit tarifele în preajma noii date a inaugurării lui Donald Trump, aşa cum s-a întâmplat şi în zilele de 5 şi 6 ianuarie când susţinători ai fostului preşedinte american au sosit din toate colţurile ţării pentru a participa la mitingul de la Washington.

Jason Blazakis, cercetător la Centrul Soufan, e de părere că toate aceste acţiuni nu fac decât să întărească convingerea adepţilor QAnon conform căreia Donald Trump va redeveni preşedinte.

„Cu siguranţă ei vor înţelege din creşterea preţurilor de cazare că Trump le suţine povestea cu învestirea din 4 martie. Ei vor interpreta meticulos fiecare cuvânt şi acţiune a preşedintelui trump”.

La sfârşitul lunii ianuarie 11 deputaţi republicani trimiteau o scrisoare secretarului armatei SUA în care solicitau o informare şi evaluări ale unor potenţiale ameninţări de natură să justifice prezenţa a 7.000 de militari ai Gărzii Naţionale la Capitoliu.

Biroul Gărzii Naţionale a confirmat la sfârşitul lunii ianuarie într-un mail pentru Military Times că până la mijlocul lunii martie numărul soldaţilor va fi redus la  5.000, iar Garda va acorda asistenţă agenţiilor federale de aplicare a legii în privinţa securităţiii, logististicii şi măsurilor de siguranţă.

Una din misiunile de asistenţă privind  securitatea va consta în stabilirea unui Forţe de reacţie Rapidă la Washington pentru intervenţie în situaţii de criză, potrivit Politico. Circa 500 de soldaţi vor asigura acest serviciu prin rotaţie, fiind gata de intervenţie în cazul unei solicitări din partea forţelor locale de aplicare a legii.

Un nou delir al conspiraţioniştilor QAnon: Ce cred ei că se va întâmpla pe 4 martie? „Va fi ca în Myanmar”

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite