Ce spune pastorul acuzat că a orchestrat asasinatul preşedintelui haitian. Toate firele complotului duc în Florida

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian Emmanuel Sanon FOTO CBS Miami
Christian Emmanuel Sanon FOTO CBS Miami

Luni, autorităţile din Haiti au anunţat că au arestat un alt american de origine haitiană, şi anume pastorul Christian Emmanuel Sanon, 63 de ani, acuzat că a comandat asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise. Alţii doi suspecţi au fost informatori DEA şi chiar FBI.

Firele complotului duc în Florida, la o companie de securitate. Mai mulţi columbieni din echipa de comando care l-a ucis pe Moise au fost furnizaţi de această firmă.

Autorităţile din Haiti au transmis că operaţiunea a fost condusă cu ajutorul a cel puţin 28 de bărbaţi din care majoritatea erau mercenari columbieni recrutaţi din Florida.

Cel care ar fi orchestrat totul, Christian Emmanuel Sanon , un pastor cu studii medicale şi un haitian cu istoric de muncă umanitară, a sosit în Haiti într-un avion privat la începutul lui iunie şi era însoţit de bărbaţi din echipa sa de pază, spune şeful poliţiei din Haiti.

„A venit în Haiti cu intenţia de a prelua puterea ca preşedinte al Republicii”, a declarat şeful poliţiei naţionale din Haiti Leon Charles despre Christian Emmanuel Sanon  în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a fost prima persoană sunată de suspecţi după atacul care a avut loc la reşedinţa privată a cuplului prezidenţial. 

Potrivit unei surse apropiate de anchetă care a vorbit sub anonimat, Christian Emmanuel Sanon, arestat după un raid al poliţiei într-un cartier liniştit din capitala  Port-au-Prince, unde se află vile împrejmuite de porţi înalte, s-a declarat nevinovat. În acelaşi cartier se află şi rezidenţa premierului interimar  Claude Joseph, cel care a preluat conducerea ţării.

Percheziţiile au avut loc la un complex de clădiri ce găzduiau „Satul Medical Internaţional” şi unde s-au descoperit cutii cu muniţie,  tocuri pentru puşti şi pistoale, ţinte pentru tragere, o şapcă inscripţionată DEA (agenţia anti-drog americană) şi plăcuţe de înmatriculare din Republica Dominicană, potrivit sursei anonime citate de CNN.

Sanon a declarat poliţiei că n-a avut cunoştinţă de atacul asupra preşedintelui haitian şi nu a ştiut de armele din clădire, subliniind că este un pastor creştin, iar complexul nu este nici reşedinţa, nici proprietatea sa. El este acuzat de asemenea de recrutarea autorilor asasinatului. O persoană care lucrează în vecinătatea complexului a spus că a observat o creştere a activităţii luna aceasta şi a văzut agenţi de corp „musculoşi” în pantaloni de camuflaj care făceau ture între o casă şi facilitatea medicală.

Întrebat despre cei 26 de columbieni şi alţi doi americani de origine haitiană suspectaţi în anchetă, Sanon a insistat că „nu ştie absolut nimic”.

„Nu ştie, asta a tot repetat de când îl chestionează autorităţile”, a spus sursa apropiată de anchetă pentru CNN.

„Leadership pentru Haiti”

Potrivit poliţiei, Sanon s-a născut într-un sat din Haiti şi a sosit din SUA în Haiti într-un avion privat alături de gărzi de corp, la începutul lunii iunie.

Nu se cunosc prea multe despre ce a făcut în ultimii ani, dar, potrivit informaţiilor disponibile public, s-a implicat în mai multe iniţiative caritabile de-a lungul anilor. În anii 2000, a coordonat mai multe clinici Haiti pentru Fundaţia Roma, un ONG cu sediul la Florida, în prezent închisă, care desfăşura muncă de caritate peste graniţe.

„Dr. Sanon nu oferă doar remedii pentru corp, ci şi pentru suflet. Dr. Sanon dă vestea bună a lui Iisus Hristos celor care caută răspunsuri atutentice într-o ţară controlată de Satana", se arată într-un profil postat pe o versiune arhivată a site-ului Fundaţiei Roma.

Larry Chadwell, fostul preşedinte al organizaţiei, a declarat pentru CNN că Sanon a mers la o facultate de medicină din Republica Dominicană şi are licenţă de practică în Haiti, dar nu şi în Statele Unite. O biografie despre Sanon postată de Florida Baptist Historical Society spune că a absolvit Universitatea Eugenio Maria de Hostos din Republica Dominicană.

O persoană care a lucrat cu Sanon la începutul anilor 2000, când Sanon lucra la fundaţie, a declarat pentru CNN că Sanon, un preot, era un vorbitor convingător, care a fost responsabil de atragerea multor donaţii pentru organizaţie. „Este foarte coerent, foarte credibil”, a spus aceasta.

Videoclipuri postate în 2011 pe un canal de You Tube sub numele de „Dr Christian Sanon" arătau că ţara „are nevoie de  un nou leadership care să schimbe traiul” în ţară.

Într-un clip intitulat „Dr. Christian Sanon: Leadership for Haiti”, Sanon vorbea de corupţia din ţară şi de faptul că preşedintele de atunci Michel Martelly numit de el „Dulcele Micky” era „slab” şi „îşi vinde sufletul”.

Alţi doi cetăţeni americani de origine haitiană au fost reţinuţi în conexiune cu asasinatul, un antreprenor din Florida, James Solages, respectiv Joseph Vincent. Cel puţin doi dintre suspecţi au fost informatori ai forţelor de aplicare americane, unul pentru DEA şi alţii pentru FBI.

„Evaluăm cât de bine putem susţine nevoile guvernului haitian în acest moment. După cum am spus, în prezent, o mare parte din acestea se concentrează pe ancheta în curs privind uciderea preşedintelui Moise . În plus faţă de echipa interinstituţională, FBI şi DHS au fost angajaţi şi la faţa locului”, a transmis Ned Price, purtătorul de cuvânt la Departamentului de Stat american.

Poliţia haitiană urmăreşte în prezent 10 noi suspecţi locali, potrivit unei surse guvernamentale haitiene. În total, cel puţin 39 de persoane ar fi implicate în asasinat potrivit informaţiilor din acest moment.

Doi suspecţi columbieni care au fost ucişi în Haiti de către poliţie aveau, de asemenea, legături cu firma  CTU Security, deţinută de un cetăţean venezuelean, a declarat luni poliţia columbiană. Aceasta din urmă a solicitat asistenţă de la biroul Interpol din SUA pentru a investiga datele companiei.

Autorităţile haitiene au furnizat detalii limitate cu privire la anchetă, dar numărul tot mai mare de fire din Florida pare să contureze o operaţiune cel puţin parţial concepută în Statele Unite. Trei cetăţeni americani au fost arestaţi până acum în Haiti pentru presupusa lor implicare, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Acest lucru ar putea creşte probabilitatea ca Departamentul de Justiţie al SUA să poată acuza eventuali participanţi americani la complot.

 

Florida: sediul mondial al exilului

Extinderea urbană care străbate coasta de la Miami la Fort Lauderdale până la West Palm Beach găzduieşte diaspora majorităţii statelor latino-americane, dar cele mai semnificative şi active comunităţi din zilele noastre sunt cele cubaneze, venezuelene şi haitiene, scrie Julian Borger în The Guardian.

Cubanezii s-au stabilit în mod tradiţional în Little Havana, la vest de centrul oraşului Miami. La câţiva kilometri spre nord se află cartierul aglomerat Little Haiti. Venezuelenii din Miami sunt mai dispersaţi, dar cea mai mare concentraţie este în Doral.

„Este sediul mondial al exilului. Se datorează faptului că Florida este o peninsulă care este practic un pumnal care trece prin Caraibe şi care vizează America Latină”, a spus Ann Louise Bardach, care a scris pe larg despre oraş pentru cartea ei „Cuba Confidential: Love and Vengeance in Miami and Havana”,

Comunităţile din exil, a spus Bardach, funcţionează aproape ca ţări autonome, cu propria lor guvernare internă, maşinăriile lor politice, propriile posturi de radio şi ziare.

„Este un focar: oameni care tânjesc după patria lor. Toţi sunt guverne în aşteptare şi toţi cred că urmează să preia puterea săptămâna viitoare”, a spus ea.

Firma de securitate din Florida, condusă de un venezuelean în exil

Principalul suspect, Christian Emmanuel Sanon, este un haitian cu legături puternice cu zona Miami, la fel ca un alt haitiano-american reţinut de autorităţile haitiene, iar firma de securitate care ar fi recrutat mercenarii columbieni acuzaţi de implicare în atac are un birou în Doral, aproape de aeroportul internaţional Miami şi staţiunea de golf a lui Donald Trump, scrie Julian Borger în The Guardian.

Firma de securitate numită de unii dintre complotori se numeşte Unitatea Contrateroristă Academia Federală (CTU) şi este condusă de un venezuelean în exil. Când reporterii Miami Herald au bătut la uşa modestelor sale birouri, nimeni nu le-a deschis.

Există o mulţime de firme conduse de foşti soldaţi ai forţelor speciale americane care caută o pensionare confortabilă, precum Jordan Goudreau, o fostă beretă verde şi cel care a condus Operaţiunea Gideon de răsturnare a guvernului desfăşurată anul trecut în Venezuela. CTU nu are acelaşi pedigree. Proprietarul său, Tony Intriago, s-a lăudat cu experienţa în poliţia din America Latină şi conexiuni în forţele speciale, conform unui profil Miami Herald, dar niciuna dintre informaţii nu a fost confirmată. Poliţia haitiană nu a prezentat până acum dovezi ale implicării CTU -  Intriago a fost indisponibil pentru comentarii de la asasinat,

Indiciile preliminare sugerează că operaţiunea din Haiti a vizat ceva mult mai ambiţios decât simpla crimă, mergând până la schimbarea regimului, notează The Guardian.

Comunitatea haitiană din Florida a avut în mod istoric mai puţină influenţă decât diaspora cubaneză şi venezueleană, dar a fost o forţă majoră în afacerile haitiene, contribuind în acelaşi timp la creşterea cererii pentru companiile de securitate care au răsărit în sudul Floridei.

„Natura precară a mediului de securitate din Haiti este de aşa natură încât elitele haitiene s-au bazat mult timp pe firmele de securitate private pentru a-şi asigura propria siguranţă personală. Prezenţa securităţii private a fost omniprezentă în Haiti de zeci de ani, depăşind probabil numărul de poliţişti naţionali haitieni”, a declarat Jenna Ben-Yehuda, fostă analistă Haiti în cadrul departamentului de stat american şi acum preşedintă a Proiectul de securitate naţională Truman.

Asasinarea preşedintelui Jovenel Moise: Goana nebună după asasini şi suspectul-cheie

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite