Ce caută terorismul cecen în SUA?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de la declararea publică a originii celor doi suspecţi în atentatul de la Boston, a fost ridicată o întrebare cât se poate de legitimă: de ce ar fi atacat nişte terorişti ceceni Statele Unite? În mod cert, lumea asociază Cecenia cu acte teroriste soldate cu sute de morţi, dar ele au fost întotdeauna îndreptate exclusiv spre Federaţia Rusă, încadrându-se în categoria terorismului etno-naţionalist.

În ciuda escaladării terorismului religios de sorginte islamică în ultimii 12 ani, şi a apartenenţei cecenilor (în proporţie de peste 90%) la religia musulmană sunnită, oricine cunoaşte istoria tragică dintre Republica Autonomă Cecenia şi Rusia înţelege că terorismul cecen este strict dictat de elemente etno-naţionaliste.

Revenind la dubiile legate de justificarea actelor teroriste comise în timpul Maratonului de la Boston de către aceşti doi suspecţi ceceni, este de neînţeles la prima vedere implicarea acestor tineri, ambii studenţi în Statele Unite. Actele teroriste de acest tip, comise de lupi singuratici sunt departe de a fi strict opera celor implicaţi direct, oricâte explicaţii psihologice s-ar putea găsi ulterior. Terorismul internaţional s-a redefinit în era globalizării, acţionând descentralizat, în celule mici, care pun la cale atacuri letale foarte bine coordonate. Trebuie privit în ansamblu, fără a deriva însă în teorii conspiraţioniste de domeniul lecturilor SF, care deja au început să apară. Este mai degrabă util să ne folosim de episoade declasificate din istoria mondială pentru a contura o posibilă explicaţie. Însă din start ar trebui să înţelegem că adevărul nu îl vom cunoaşte probabil niciodată.

În cazul de faţă, cel mai interesant exemplu de comparaţie din istoria post-modernă a lumii ar putea fi tentativa de asasinat asupra Papei Ioan Paul al II lea, din 1981, comisă de cetăţeanul turc Mehmet Ali Agca. Ulterior, acesta a declarat că a acţionat cu sprijin bulgar, refuzând să îşi motiveze vreodată fapta. La vremea aceea, tăcerea Moscovei nu a ridicat prea multe semne de întrebare, dar acţiunea de tip lup singuratic a turcului a părut de-a dreptul surprinzătoare.

Lumea se afla în aşa numita decadă a terorismului (1980-1990), marcată de deturnări aviatice şi atacuri sinucigaşe, din care au rezultat trei tendinţe globale: comiterea unor atacuri mai puţin frecvente, dar mult mai ample ca număr de victime şi mortale, dezvoltarea complexităţii unui atac şi creşterea dorinţei de comitere a actelor sinucigaşe. O parte din actele teroriste erau, dincolo de motivaţiile ideologice sau etno-naţionaliste, orchestrate indirect de anumite servicii secrete ale unor state sau chiar de stat (cazul Libiei), o zonă gri des întâlnit în culisele Războiului Rece.

Trei decenii mai târziu, jurnalişti italieni şi polonezi scot la iveală un document din arhivele Ministerului de Interne polonez care încrimina fără loc de interpretări implicarea sovieticilor în tentativa eşuată de asasinat a Papei Ioan Paul„serviciul secret sovietic a fost "forţa inspiraţională şi organizaţională" din spatele tentativei eşuate de asasinare a Papei. Şi cum se putea mai indirect decât printr-o grupare mafiotă turcă şi puţin sprijin din partea serviciilor bulgare? Miza liderilor sovietici este lesne de înţeles acum când privim totul în ansamblu. Figură marcantă a rezistenţei anti-comuniste poloneze, bine organizată în mişcarea Solidaritatea, Papa Ioan Paul al II lea era acum o voce de prim rang a lumii libere, nu numai a Bisericii Catolice. De-a lungul istoriei sale triste – fiind desfiinţată ca stat de 5 ori – Polonia a fost un ghimpe în coasta Rusiei, care a redus-o la tăcere de câte ori a putut şi în funcţie de cum i-au permis regulile timpului (în timpul unui război se admite executarea elitei militare în număr de peste 20,000 de ofiţeri ai unui stat, dar există vremuri care necesită subtilităţi).

Va fi interesant de urmărit acest nou episod terorist de pe teritoriul SUA, cu precădere sporind atenţia spre detaliile care ar putea schiţa peisajul de ansamblu. Era în care purtătorul de cuvânt al Al Queda (aflat în arestul autorităţilor americane din martie) trimitea înregistrări video în care declara implicarea grupării sale în atentate teroriste este apusă. 

Statele Unite au mulţi dusmani declaraţi, însă de data aceasta rămâne de văzut cine a dirijat această operaţiune neagră asupra populaţiei americane, care trăieşte un nou episod de teroare şi violenţă injustă, căci actele teroriste reprezintă dincolo de orice motivaţie, o laşitate fără margini. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite