Ce afaceri plănuia fiul lui Joe Biden în România. Investiţii în terenurile din Băneasa, noi benzinării Rompetrol şi construirea unui aeroport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunter Biden (dreapta), alături de tatăl său, candidatul democrat pentru Casa Alba, Joe Biden, FOTO Arhivă
Hunter Biden (dreapta), alături de tatăl său, candidatul democrat pentru Casa Alba, Joe Biden, FOTO Arhivă

Un plan de afaceri din 2017 al unui grup de investitori din jurul lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, a fost publicat luni de New York Times. Documentele, prezentate de Tony Bobulinski, fostul partener de afaceri al fiului candidatului democrat pentru Casa Alba, arată mai multe planuri de investiţii în România şi potenţialele colaborări, nepuse în practică, cu Puiu Popoviciu.

Investiţii în terenurile din Băneasa, extinderea reţelei de benzinării Rompetrol şi fie cumpărarea de acţiuni la cele două aeropoturi de stat din Bucureşti, fie construcţia unuia nou. Acestea erau principalele planuri de investiţii urmărite de grupul de investitori din jurul lui Hunter Biden în România. Documentul detaliază şi modul în care planurile urmau să fie duse la capăt, asocierile cu grupul de firme al lui Puiu Popoviciu şi cu corporaţia chineză CEFC China Energy.

Scopul principal era crearea celui mai mare jucător pe piaţa imobiliară din România şi din sud-estul Europei. Punctul cheie erau terenurile din Băneasa deţinute de companiile lui Puiu Popoviciu, descrise în plan drept „cel mai valoros şi lucrativ teren din Bucureşti şi din întreaga ţară”. Grupul din jurul lui Hunter Biden urma să deţină 5% din asocierea în care Popoviciu venea cu terenurile, iar compania chineză cu fondurile necesare expansiunii. Expansiunea consta, mai exact, într-un plan ambiţios de construire a unui complex imobiliar uriaş, pe 100 de hectare de teren, cu componentă rezidenţială, de retail şi de birouri.

Pe lângă proiectul imobiliar Băneasa, planul de afaceri viza şi extinderea reţelei de benzinării Rompetrol (pe care compania chineză era pe cale în acel moment să le cumpere) şi achiziţia pachetului majoritar de acţiuni la cele două aeroporturi de stat din Bucureşti sau construcţia unui nou aeroport.

Planul n-a fost dus niciodată la capăt. Asocierea cu Puiu Popovici a murit curând, acesta fiind condamndat definitiv în august 2017 în dosarul  Ferma Băneasă, la doar câteva luni după redactarea planului de afaceri citat, datat aprilie 2017. Popoviciu s-a refugiat la Londra pentru a evita executare pedepsei, dar a fost prins, în prezent judecându-se extrădarea sa. În ceea ce priveşte tranzacţia prin care KazMunaiGaz urma să vândă pachetul majoritar al Rompetrol către compania chineză China Energy Fund Committee (CEFC), aceasta a fost stopată în 2018 după ce fondatorul CEFC a fost arestat în China, fiind acuzat de corupţie, iar compania se pregăteşte să-şi vândă toată  proprietăţile imobiliare pe plan global. 

Citeşte şi:

Iţele unui scandal uriaş în campania pentru Casa Albă: Acuzaţii şi răspunsuri în „Afacerea Hunter Biden”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite