Cât sunt dispuşi să plătească pentru un vaccin californienii bogaţi. Statul american se confruntă cu o criza sanitară acută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care SUA au început campania de vaccinare a celor mai vulnerabile persoane, americanii bogaţi caută să treacă în faţă şi să-şi asigure imunizarea cu prioritate fiind dispuşi să plătească cu bani grei acest privilegiu.

Se întâmplă în statul California, unde sistemul medical este împins la limită de numărul pacienţilor bolnavi de COVID-19. În acest moment nu mai sunt paturi la terapie intensivă în multe spitale din acest stat, fiind cel mai afectat stat american de o creştere masivă a cazurilor de infectare şi a pacienţilor care necesită spitalizare.

"Primim sute de apeluri în fiecare zi. Este pentru prima dată când nu am reuşit să obţin ceva pentru pacienţii mei", spune dr. Ehsan Ali, coordonatorul unui centru medical din Beverly Hills ce-i are printre pacienţi pe Ariana Grande şi Justin Bieber, potrivit Digi 24.Aceştia plătesc şi 10.000 de dolari anual pentru pachete individualizate.

SUA au început campania de vaccinare anti-COVID-19, dar prioritate au angajaţii din domeniul sănătăţii şi rezidenţii azilelor de bătrâni, urmaţi de lucrătorii esenţiali şi persoanele cu boli cronice.

Cei ce dispun însă de resurse financiare caută însă să încalce regulile, după cum dezvăluie medicii de la spitale californiene de prestigiu.

 Dr. Jeff Toll, de la Centrul Medical Cedars-Sinai, unul dintre primele spitale care a primit vaccinul, a declarat pentru Los Angeles Times că a primit multe solicitări, unii fiind dispuşi să plătească sume mari pentru a fi vaccinaţi mai repede.

 "Dacă donez 25.000 de dolari la spital, ar ajuta să mă pui pe lista actuală?". De fiecare dată doctorul i-a refuzat, potrivit Digi 24, care citează Los Angeles Times.

"Oamenii sunt dispuşi să plătească zeci de mii de dolari", spune Dr. Jeff Toll.

Agenţiile de supraveghere au pus deja în atenţie că numărul limitat de vaccinuri anti-COVID-19 ar putea să ducă la vânzarea pe piaţa neagră la preţuri uriaşe.

Gavin Newsom, guvernatorul statului California, a avertizat însă: "Cei care cred că pot merge mai departe pentru că au resursele sau legăturile necesare pentru a face acest lucru ... Vom urmări acest lucru foarte, foarte atent. "

Statul California, în criză sanitară

„Ne confruntăm cu un val exploziv şi mortal”, a declarat directorul de sănătate publică din Los Angeles County.

În ciuda protocoalelor de carantină şi izolare dispuse în acest stat în urmă cu două săptâmâni, pandemia nu dă semne de încetinire. De altfel, California este şi cel mai populat stat american. 

Pe 1 noiembrie media săptămânală a noilor cazuri confirmate era de puţin peste 4.000. Săptămâna acesta joi numărul lor a fost de 38.774, relatează CNN.

Bilanţul Californiei este de 1,7 milioane de cazuri de infectare cu coronavirus şi circa 22.000 de decese. Joi au fost raportate 379 de decese şi 52.281 de noi cazuri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite