Cât le costă pe Statele Unite prinderea unui imigrant ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultimii şapte ani, Departamentul de Securitate Naţională a dublat 
numărul agenţilor care supraveghează graniţa, ajungând la 21.444.
În ultimii şapte ani, Departamentul de Securitate Naţională a dublat numărul agenţilor care supraveghează graniţa, ajungând la 21.444.

Guvernul american cheltuieşte mai mult ca niciodată să depisteze şi să prindă imigranţii ilegali: anul trecut, administraţia Obama a alocat 17,9 miliarde de dolari pentru trei agenţii care se ocupă cu supravegherea graniţelor.

Suma aceasta este mult mai mare decât bugetele combinate ale Biroului Federal de Investigaţii (FBI), Serviciilor Secrete, Administraţiei de Combatere a Drogurilor (DEA), Biroului Şerifilor Federali şi cel al Armelor, Tutunului, Alcoolului şi Explozivilor.

În ultimii şapte ani, Departamentul de Securitate Naţională a dublat numărul agenţilor care supraveghează graniţa, ajungând la 21.444.

Şi cu toate astea, numărul imigranţilor ilegali prinşi în Statele Unite a scăzut cu 40% în 2011, când au fost depistaţi 340.252 de imigranţi, adică o cincime din cei prinşi în 2000. În urmă cu 13 ani, pentru fiecare agent exista un număr de 182 de reţinuţi. Media aceasta a scăzut la 16 reţineri de agent în 2011, conform Biroului Vamal şi de Protecţie a Graniţelor SUA (CBP).

Având în vedere că bugetul CBP este de 3,5 miliarde de dolari, asta înseamnă că suma alocată pentru prinderea unui imigrant ilegal ajunge acum la aproape 10.500 de dolari, spre deosebire de anul 2000, când erau alocaţi doar 630 de dolari, scrie publicaţia americană „The Fiscal Times“.

Preşedintele american a lăudat, totuşi, aceste realizări, în timpul campaniei prezidenţiale din 2012. 

Politicienii republicani au solicitat, mai ales în campania prezidenţială, un gard masiv de-a lungul graniţei cu Mexic, care ar costa 20 de miliarde de dolari. SUA deja s-au angajat în cheltuirea a 700 de milioane pentru 1.000 de kilometri de gard, susţine „The Fiscal Times“.

Nu vin întâmplător

Potrivit analizelor, economia aflată în declin, şi nu vigilenţa arătată de guvern, explică scăderea numărului de imigranţi care pătrund ilegal în ţară. Numărul celor care au părăsit Mexicul (locul din care vin cei mai mulţi imigranţi în SUA) a scăzut cu două treimi faţă de anul 2000, arată cifrele recensământului din Mexic.

„Ceea ce trebuie să facem este să ne micşorăm bugetul momentan“, declară Muzaffar Chishti, co-autor al studiului din cadrul Institutului pentru Politica Migraţiei. „Trebuie să ne dăm seama că nu are sens să evacuăm 400.000 de oameni pe an. Sentimentul nostru este că fondurile adiţionale nu vor fi de foarte mare ajutor cu privire la aplicarea legii. Avem nevoie  de alţi factori care să sporească aceste reformele de oprire a pătrunderii ilegale a imigranţilor.“

Numărul capturilor de droguri şi de mărfuri de contrabandă confiscate de-a lungul frontierei din sud-vest a înregistrat o creştere cu 83% în ulimii cinci ani. Dar traficul de droguri nu reprezintă o performanţă din partea securităţii vamale, deoarece alte agenţii federale au această responsabilitate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite