Casa Albă a vorbit despre aşteptările pe care le are de la negocierile cu Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Purtătorul de cuvânt al administraţiei americane a menţionat că Washingtonul abordează negocierile dintr-o poziţie de realism şi nu de optimism.

Statele Unite intenţionează să discute cu Rusia nu numai problemele ridicate de Moscova, ci şi probleme de securitate care nu au fost incluse în propunerile ruse. Acest lucru a fost anunţat sâmbătă, la un briefing telefonic special pentru jurnalişti despre viitoarele discuţii ruso-americane privind securitatea, de către un oficial de rang înalt al administraţiei americane.

„Avem propriile noastre preocupări care trebuie discutate <...>. Aceste probleme, desigur, nu sunt incluse în proiectele de documente ruseşti", a subliniat el.

Printre astfel de subiecte de discuţie, reprezentantul administraţiei americane s-a referit la invadarea teritoriului statelor vecine, amestecul în alegeri, utilizarea armelor chimice şi încălcarea tratatelor privind proliferarea armelor. „Orice conversaţie serioasă cu Rusia despre securitatea europeană va trebui să includă aceste aspecte”, a adăugat oficialul.

Gazda briefing-ului a remarcat că Washingtonul este realist cu privire la viitoarele negocieri cu Moscova. „Noi [Statele Unite] abordăm aceste negocieri cu realism, nu cu optimism”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al administraţiei americane consideră că oficialii ruşi declară uneori în mod public diferite poziţii care sunt comunicate omologilor americani în cadrul negocierilor. „Nu există întotdeauna o corespondenţă 100% a ceea ce spun ei public cu esenţa discuţiei care se desfăşoară în spatele uşilor închise”, a spus gazda briefing-ului.

Angajament egal
Statele Unite şi Rusia, în urma discuţiilor privind securitatea, ar trebui, din punctul de vedere al Washingtonului, să îşi asume obligaţii egale dacă se ajunge la vreun acord. Acest punct de vedere a fost exprimat de un oficial american.

„Există anumite domenii, fixate sau menţionate în documentele ruseşti [proiectele de acorduri privind garanţiile de securitate], asupra cărora credem că ar fi posibil să se realizeze progrese fie în format bilateral în cadrul dialogului privind stabilitatea strategică, fie multilateral în cadrul cadrul Consiliului Rusia - NATO sau OSCE, sau şi într-unul şi într-altul”, a spus el.

„Orice discuţie cu privire la aceste domenii care se suprapun şi în care am putea face progrese ar trebui să fie reciprocă. Şi prin asta ne referim nu doar la faptul că Rusia va trebui să facă ceva ca răspuns la orice paşi pe care îi va face SUA sau aliaţii săi, ci şi faptul că ambele părţi vor trebui să îşi asume în esenţă aceleaşi obligaţii”, a adăugat un oficial al administraţiei.

Oficialul a mai menţionat că aceste discuţii vor trebui purtate „în consultare deplină” cu aliaţii şi partenerii SUA. „Fără aceasta, nu vom face nicio promisiune cu privire la interesele de securitate ale aliaţilor noştri”, a spus el.

Pe 10 ianuarie, la Geneva sunt planificate negocieri între Federaţia Rusă şi Statele Unite privind garanţiile de securitate. Pe 12 ianuarie, Rusia va discuta preocupările sale de securitate în Europa, precum şi proiectele ruseşti privind garanţiile de securitate la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles şi pe 13 ianuarie la o reuniune a Consiliului Permanent OSCE la Viena. Ministerul rus de Externe a publicat pe 17 decembrie proiectele ruseşti ale acordurilor de asigurare a securităţii pe care Moscova le aşteaptă de la Statele Unite şi NATO. Două tratate - cu Statele Unite şi membrii alianţei - implică, printre altele, reţinerea de a extinde NATO spre est, inclusiv refuzul de a admite Ucraina în aceasta, precum şi introducerea de restricţii privind desfăşurarea armelor ofensive, în special cele nucleare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite