Casa Albă, transformată în fortăreaţă: „Cel mai sigur loc de pe pământ”, glumeşte Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Samuel Corum/Getty Images
FOTO Samuel Corum/Getty Images

America intră în a 12-a zi de proteste faţă de moartea afro-americanului George Floyd, pe reţelele sociale anunţându-se unul din cele mai masive de până acum, iar în acest context Casa Albă se transformă într-o fortăreaţă: garduri negre se ridică în jurul acestei Case a Poporului, mărind perimetrul de securitate şi limitând accesul cetăţenilor în apropierea sa.

În decursul a 72 de ore de la vandalizările din Piaţa Lafayette, Casa Albă, devine o adevărată fortăreaţă, expresia fizică a viziunii preşedintelui american Donald Trump asupra dominaţiei „legii şi ordinii” care trebuie instaurate asupra sutelor de mii de americani care au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de nedreptatea rasială, scrie Washington Post.

Dacă oficialii Casei Albe insistă asupra faptului că mărirea perimetrului de siguranţă prin garduri în jurul clădirii executivului nu a fost decizia preşedintelui american, imaginea conferă o notă discordantă puternică peisajului tradiţional al democraţiei americane.

Casa Albă, care din 1792 încoace reprezintă un simbol al democraţiei accesibile tuturor americanilor, începe să semene cu refugiul unui regim dictatorial şi aduce un prim-plan implicaţii politice ale preşedinţiei lui Trump: dacă susţinători săi văd în această imagine proiecţia forţei sale, a unui lider care îşi protejează cetăţenii prin controlul asupra străzii, criticii săi îl văd ca pe un dictator în devenire şi un preşedinte care se ascunde de cetăţenii săi.

„Washingtonul este într-o formă grozavă”, a spus Trump miercuri într-un interviu pentru Fox News. „Am spus în glumă, glumind puţin ,poate, că este cel mai sigur loc de pe pământ. Aseară n-am mai avut nicio problemă. Am dispus de o forţă dominantă - care este una necesară. Pesemne nu sună prea bine să o spun astfel, dar trebuie să avem aşa ceva. E nevoie de lege şi disciplină”.

Deborah Berke, decanul Yale School of Architecture, e de părere că o Casă albă baricadată ca o bază militară transmite mesajul complet opus care semnifică o violare de ordin fizic a democraţiei.

„Cred că această nevoie de securizare şi fortăreaţă a casei tale - şi nu e casa lui, ci a noastră - arată slăbiciune”, a spus ea, citată de Washington Post. „Preşedintele SUA nu ar trebui să se simtă ameninţat de propriii cetăţeni”.

Perimetrul de securitate al Casei Albe a fost extins: au fost închise două intrări pe partea de nord de-a lungul Pennsylvania Avenue NW, vizitatorii fiind redirecţionaţi către o intrare în partea de su-est, unde paza a fost întărită cu agenţi ai Secret Service staţionaţi în faţa porţii. Măsurile de securitate nu au fost extinse şi în interior. 

Oficialii de la Casa Albă au declarat sub anonimat că scopul extinderii perimetrului este să împiedice adunarea unor grupuri prea mari de protestatari în apropierea Casei Albe.

Procurorul general al SUA, William P. Barr, desemnat să coordoneze răspunsul federal la proteste a indicat că cel mai probabil prezenţa militară şi protocoalele sporite de securitate vor reveni la un nivel aproape de normal, întrucât violenţele s-au redus considerabil spre sfârşitul săptămânii. Perimetrul de siguranţă a fost deja restrâns în unele puncte de acces din partea de nord, a precizat acesta

În schimb în perimetrele estic şi vestic se ridică noi bariere în aşteptarea protestelor din acest weekend, au declarat oficiali ai administraţiei Trump. Un purtător de cuvânt al poliţiei Park a precizat că acţiunea este coordonată de Secret Service.

Instituţia a transmis într-un comunicat că accesul va fi restricţionat până la 10 iunie, astfel încât să fie instituite măsuri de siguranţă şi, totodată, să fie facilitate manifestaţii paşnice.

Potrivit unui consilier al preşedintelui Trump, acesta primeşte regulat informări despre cum avansează lucrările la formarea perimetrului de securitate. Totodată, Trump monitorizează ştirile legate de acest subiect.

Preşedintele american a fost extrem de sensibil la percepţia răspândită de criticii săi că se ascunde într-un buncăr şi se teme pentru siguranţa sa. Un oficial de la Casa Albă a subliniat că preşedintele a părăsit Casa Albă de două ori săptămâna ce abia s-a încheiat - pentru a merge la Biserica Episcopală Saint John, unde a apărut în fotografii controversate alături de şeful Pentagonului, respectiv pentru a vizita Altarul Naţional Sfântul Ioan Paul al II-lea din Washington.

Precedentele administraţii s-au împotrivit ideii de securizare suplimentară a perimetrului Casei Albe. După atacul de la Pearl Harbour, preşedintele Franklin Roosevelt nu a venit în întâmpinarea eforturilor de a lărgi perimetrul de siguranţă al Casei Albe, care la acel moment era deschisă vizitatorilor comuni ce se puteau plimba în zonă. În cele din urmă a acceptat construirea unui adăpost la Trezorerie.

Scott W. Berg, profesor lat George Mason University, autorul unei  istorii a construirii Washingtonului a  scris că inginerul militar Pierre L’Enfant a conceput capitala ca „scenă a experimentării federalismului şi democraţiei americane.

Berke, decanul facultăţii de arhitectură de la Yale a spus că imaginea nu mai este una de coexistenţă între guvern şi viaţa publică, ci a unei fortăreţe.

„Sunt ziduri impenetrabile ca cele ale unei închisori”, spune ea, iar construirea unui zid în jurul Casei Albe rupe continuitatea între acest simbol al democraţiei accesibil cetăţenilor şi preşedintele care se află dincolo de el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite