Casa Albă avea cunoştinţă de rapoartele de informaţii cu privire la recompensele ruse pentru talibani încă din 2019, spun oficiali americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Oficialii seniori ai Casei Albe au avut cunoştinţă încă de la începutul anului 2019 de rapoarte de informaţii cu privire la faptul că Rusia oferea bani talibanilor pentru asasinarea soldaţilor americani,  adică mai devreme cu un an, potrivit unor oficiali americani cu cunoaştere directă a informărilor cu pricina.

Cel puţin una din informările scrise zilnice ale preşedintelui american Donald Trump au cuprins aceste raportări. John Bolton, consilierul prezidenţial în materie de securitate, le-a spus colegilor că i-a transmis lui Trump aceste informaţii în martie 2019.

Casa Albă nu a răspuns întrebărilor cu privire la ce ştiau în 2019 Trump sau alţi oficiali despre provocările Rusiei. Casa Albă a declarat că Trump nu a fost informat de rapoartele serviciilor de informaţii întrucât nu fuseseră verificate în totalitate.

Bolton nu a dorit să răspundă întrebărilor privitoare la această chestiune- dacă l-a informat sau nu pe Trump în martie 2019. Invitat însă la un post de televiziune american a comentat: „El poate să se dezică de orice dacă nimeni nu i-a spus vreodată nimic”.

Dezvăluirile sunt de natură să pună la îndoială eventuale eforturi ale Casei Albe de a-l ţine pe Trump la distanţă de rapoarte de informaţii cu privire la Rusia. Associated Press a relatat că preocupările privind recompensele băneşti acordate de Rusia talibanilor au fost incluse într-o a doua informare zilnică a preşedintelui şi că actualul consilier în materie de securitate  Robert O’Brien a discutat subiectul cu Trump. O’Brien neagă acest lucru. Acesta a declarat luni că în pofida faptului că rapoartele de informaţii privind Rusia „nu fuseseră verificate”, administraţia „se pregătea în caz că situaţia ar fi impus un răspuns”.

Oficialii americani au declarat că nu au considerat rapoartele de informaţii din 2019 ca fiind chestiuni  urgente, întrucât amestecul Rusiei în Afganistan nu era vreo noutate. Acei oficiali care cunosc informarea furnizată de Bolton lui Trump au explicat că nu conţinea informaţii „acţionabile”, adică acele informaţii care să antreneze un plan strategic sau de răspuns. Pe de altă parte, rapoartele clasificate referitoare la prime au reprezentat scopul întâlnirii.

Oficialii care au dezvăluit aceste lucruri au insistat asupra asupra păstrării anonimităţii, întrucât nu au fost autorizaţi să ofere aceste informaţii sensibile.

Potrivit Daily Beast, o sursă familiară cu rapoartele de informaţii care circulau la Casa Albă a spus că  nu contestă faptul că acestea au apărut cel puţin într-o informare zilnică, dar şansele ca Trump personal să le fi citit sunt „practic zero”.

Doi foşti şi actuali oficiali implicaţi în procesul de informare al preşedintelui american au declarat că de regulă serviciile de informaţii îl pun la curent pe preşedinte în chestiuni sensibile care nu sunt confirmate 100%, însă s-a întâmplat ca aceştia, precum şi cei din serviciile de securitate, să evite să-l informeze pe Trump.

„Dacă există dovezi...chiar şi din surse puţine, există opţiunea de a aduce subiectul în atenţia preşedintelui, în măsura în care este atenţionat cu privire la surse”, a spus un fost oficial de informaţii.

 

Rapoartele de la începutul anului 2019 au indicat că agenţii rusi au devenit tot mai agresivi în încercarea lor de a contracta talibani şi membri ai reţelei Haqqani, o grupare militantă aliniată cu talibanii. Organizaţia a fost declarată reţea teroristă internaţională în timpul administraţiei Obama, în 2012.

Consiliul Naţional de Securitate şi subsecretarul apărării în materie de informaţii s-au întâlnit pentru a discuta despre rapoartele de informaţii. Pentagonul nu a dorit să comenteze.

Preocupările legate de recompensele băneşti ale Rusiei au ieşit din nou la iveală anul acesta după ce membri ai elitei  Echipa 6 SEAL  (Naval Special Warfare Development Group) au descoperit 500.000 de dolari americani în cursul unui raid la un avanpost taliban, stârnind astfel suspiciuni în rândurile comunităţii americane de informaţii că ruşii au plătit talibani şi grupuri asociate cu talibanii.

Casa Albă susţine că preşedintele Trump nu a avut cunoştinţă nici de aceste evoluţii.

Rapoartele de informaţii din 2019 şi 2020 cu privire la primele ruse s-au bazat parţial pe interogatorii ale militanţilor talibani capturaţi. Oficialii care cunosc chestiunea au declarat pentru Associated Press că agenţii talibani din poluri opuse ale ţării şi din grupuri separate au furnizat relatări similare.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin Dmitry Peskov a negat faptul că ofiţerii ruşi de informaţii au oferit bani talibanilor în schimbul uciderii soldaţilor americani sau pe cei ai coaliţiei.

SUA investighează dacă aceste recompense au dus la moartea unor americani în Afganistan. Oficialii au în vedere în particular un atac din aprilie 2019 asupra unui convoi american. 3 puşcaşi marini au fost ucişi după ce o maşină-capcană a explodat în apropierea vehiculelor lor blindate pe drumul către baza militară Bagram, cea mai mare instalaţie americană din Afganistan. La un moment dat a existat şi un schimb de focuri, dar circumstanţele nu au fost lămurite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite