Carter Page, fostul consilier de campanie al lui Trump, în atenţia anchetatorilor din dosarul rus. Motivul: a avut întâlniri cu oficiali de la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carter Page Foto: EPA
Carter Page Foto: EPA

Întâlnirile lui Carter Page, fost consilier de campanie al lui Donald Trump, cu oficiali ungari sunt examinate cu atenţie de anchetatorii din Congresul american care se ocupă de dosarul privind implicarea Moscovei în alegerile de anul trecut din SUA, având în vedere legăturile strânse dintre Ungaria şi Rusia, relevă ABC News.

Deşi a fost caracterizat drept un voluntar cu un rol mai degrabă secundar, Page a avut întâlniri la nivel înalt pe teme de politică externă cu oficiali ungari înainte de alegerile prezidenţiale care au avut loc anul trecut în Statele Unite, relatează ABC News. 

Printre acestea s-a numărat o întrevedere cu Jeno Megyesy, un consilier de încredere al premierului Viktor Orban, care se concentrează pe relaţia dintre Budapesta şi Washington. Respectiva întâlnire a avut loc în luna septembrie a anului 2016, la biroul acestuia din Budapesta şi a durat 45 de minute. Iar Page s-ar fi prezentat drept un membru al echipei de politică externă a candidatului Donald Trump.

Megyesy a confirmat, vineri, în cadrul unui interviu acordat ABC News, că s-a întâlnit cu Page, o întrevedere ce s-a desfăşurat ca urmare a solicitării ambasadoarei Ungariei în Statele Unite, Reka Szemerkenyi.

Megyesy a afirmat că el a fost cel care a vorbit cel mai mult în timpul întâlnirii, întrucât Page nu părea tocmai familiarizat cu temele importante pentru regiune. 

„Am avut impresia că nu are de-a face cu aceste chestiuni în mod frecvent“, a spus consilierul. 

Un centru pentru activităţile ruşilor

Vizita lui Page la Budapesta a atras atenţia membrilor Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor care investighează posibila ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, mai ales în contextul în care numeroşi experţi consideră Budapesta drept un centru pentru activitatea serviciilor de informaţii ale Rusiei. 

ABC News aminteşte, totodată, că premierul de la Budapesta a fost primul lider străin care a sprijinit candidatura republicanului la Casa Albă.

Când a fost chestionat, la începutul lui noiembrie, de către congresmenul democrat Adam Schiff cu privire la această vizită, Page a afirmat că, pentru moment, nu-şi aminteşte prea multe legate de respectiva călătorie. A afirmat că s-a întâlnit cu un oficial ungar, însă a spus că nu-şi aminteşte despre cine era vorba. 

În acest timp, Megyesy a afirmat că a discutat cu Page despre mai multe chestiuni inclusiv despre tensiunile care apăruseră înainte de întâlnirea lor între SUA şi Ungaria.

Page a mai avut o întâlnire la Budapesta. De data aceasta cu Szemerkenyi, care se afla în acea perioadă în capitala Ungariei. Carter Page şi ambasadoarea Ungariei în SUA s-au întâlnit prima dată la Convenţia Naţională a Republicanilor din Cleveland. O a treia întâlnire între cei doi a avut loc în octombrie, la Washington. 

„Când dl. Page a venit la Budapesta, aveam o vizită programată acasă şi m-am întâlnit cu el în cadrul unei întrevederi de curtoazie“, a explicat Szemerkenyi pentru ABC News. „Conversaţiile noastre au fost prietenoase, discutând numai chestiuni generale de politică externă“, a precizat ea într-o declaraţie scrisă.

Carter Page a intrat în atenţia investigatorilor şi a opiniei publice după apariţia unui dosar de 35 de pagini cu informaţii neverificate adunate de un fost spion britanic care fusese angajat pentru a căuta date compromiţătoare despre candidatul de la acea vreme Donald Trump. Potrivit acelui dosar, Page ar fi avut întâlniri secrete cu oficiali ruşi în timpul unei vizite la Moscova în luna iulie. De cealaltă parte, fostul consilier de campanie neagă respectivele afirmaţii.

La rândul său, Megyesy a afirmat că la întâlnirea cu Page nu au participat persoane din exterior, însă atunci când Schiff l-a întrebat direct pe Page dacă în timpul vizitei sale în Ungaria s-a întâlnit cu oficiali ruşi, răspunsul său a fost ceva mai vag. „Poate că a trecut o persoană din Rusia pe acolo. (...) Dar nu îmi amintesc, pentru că a fost total irelevant şi nu s-a discutat nimic serios“, a spus el. 

Mai mulţi oficiali de la Casa Albă, în vizorul lui Mueller

Pe de altă parte, notează CNN, anchetatorii care lucrează sub coordonarea procurorului special Robert Mueller, care răspunde de ancheta specială privind posibila interferenţă a Rusiei în alegerile din 2016, ar urma să intervieveze săptămânile următoare mai mulţi oficiali de la Casa Albă. 

Printre aceştia se numără directoarea de comunicare Hope Kicks, consilierul de la Casa Albă Don McGahn şi consilierul de comunicare al lui Kushner (ginerele preşedintelui) Josh Raffel. 

Aceste noi intervievări par să arate că ancheta se apropie tot mai mult de Donald Trump şi de familia lui, scrie The Hill. 

Ancheta condusă de Mueller a dat deja primele rezultate. La sfârşitul lunii octombrie, trei apropiaţi ai preşedintelui SUA au intrat în vizorul justiţiei americane. 

Fostul său director de campanie Paul Manafort şi asociatul acestuia Rick Gates au fost inculpaţi oficial pentru 12 capete de acuzare. Şi fostul consilier pe probleme de politică externă al lui Trump - George Papadopoulos - a fost inculpat.

Printre capetele de acuzare care îi vizează pe Manafort şi Gates se numără conspiraţia împotriva SUA, spălarea de bani, falsul în declaraţii şi nedeclararea de conturi deţinute în străinătate. Ambii s-au declarat nevinovaţi în cazul tuturor capetelor de acuzare.

În acest timp, Papadopoulos, acuzat de obstrucţionarea justiţiei, a ales altă cale: a pledat vinovat pentru fals în declaraţii către anchetatorii FBI în legătură cu contactele sale repetate cu intermediari ai Kremlinului.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite