Cartea „Foc şi Furie: în interiorul Casei Albe a lui Trump“ îi aduce prejudicii de încredere liderului american şi pe plan extern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
carte trump

Faptul că Donald Trump se auto-caracterizează drept „un geniu stabil” referindu-se la starea lui mentală, pe care cartea „Fire and Fury“ o pune sub semnul intrebarii, este considerat de analişti drept un gest cel puţin imatur. În Europa, „unii din cei mai apropiaţi aliaţi internaţionali ai SUA, inclusiv Marea Britanie, Germania şi Franţa, discută făţiş despre încrederea care i se mai poate acorda celui mai puternic om lume din lume“, scrie WP.

Presa critică la adresa administraţiei Trump recunoaşte că volumul conţine inexactităţi şi că autorul a cochetat, de-a lungul carierei sale cu ficţiunea, în activitatea sa ziaristică, doar că unele dintre citate sunt – susţine autorul Michael Wolff – dovedite de înregistrări. Ziaristul a avut acces la Casa Albă, facilitate de membri ai personalului, timp de cel puţin trei luni şi – poate mai important decât orice – ceea ce cartea transmite, în general, despre Donald Trump nu este o noutate, a fost afirmat în trecut, în diverse contexte de numeroşi ziarişti şi observatori.

Jurnalistul CNN Chris Cillizza susţine că a descoperit multe întrebări decât raspunuri pe care le oferă în carte .

1. A vorbit sau nu Trump cu Wolff?

Trump susţine că nu a vorbit niciodată cu Wolff despre carte, în timp ce Wolff îl contrazice cu tărie. 

2. Cine a autorizat accesul lui Wolff la Casă Albă?

Se pare că la Casă Albă se încearcă găsirea unui ţap ispăşitor care să răspundă pentru libertatea de care s-a bucurat Wolff în eforturile sale de a dobândi acces la chestiuni interne legate de Trump şi de anturajul său. 

3. Dacă nu este nimic adevărat, de ce l-a atacat Trump pe Steve Bannon săptămâna aceasta?

În timp ce insistă că întreaga carte este construită pe minciuni şi pe o imaginaţie debordantă, Casă Albă îl prezintă pe Bannon că pe o persoană îngrozitoare şi lipsită de loialitate, tocmai din cauza lucrurilor pe care le spune în cartea lui Wolff. Cum stau de fapt lucrurile.

4. Sănătatea mintală a lui Trump chiar se deteriorează?

Ideea centrală a cărţii este faptul că Trump nu este competent pentru a fi preşedinte, Wolff sugerând că acesta se află într-un declin. Dacă înainte repeta aceleaşi poveşti la fiecare jumătate de oră în conversaţiile cu prietenii, acum o face la fiecare zece minute, se arată în carte. Jurnalistul CNN se întreabă dacă este vorba cu adevărat de deteriorarea sănătăţii mintale a preşedintelui, sau Trump este pur şi simplu Trump, agresiv şi impetuos cum îl ştim?

5. Cine sunt oamenii pe care îi sună Trump seara?

 Wolff scrie că telefonul este “adevăratul punct de contact” al lui Trump cu lumea, în fiecare seară el telefonând unui grup restrâns de prieteni. CEO-ul Newsmax, Chris Ruddy, ar putea fi unul dintre ei, crede jurnalistul CNN. Dar restul? Cine sunt aceşti oameni cu care se sfătuieşte preşedintele, care fără îndoială sunt oameni puternici la rândul lor?

6. Cine este adevărata Ivanka Trump?

Potrivit lui Wolff, Ivanka Trump şi Jared Kushner au făcut un pact: dacă în viitor se va ivi ocazia, ea va fi cea care va candida pentru funcţia de preşedinte al SUA. Fiica preşedintelui apare în carte ca o persoană extrem de ambiţioasă, care îşi desconsideră tatăl, în contrast cu imaginea pe care s-a străduit să şi-o creeze de când a sosit la Washington, centrată în jurul intereselor sale umanitare.

7. Cât de mult se uită Trump la televizor?

Preşedintele susţine că aproape deloc, dar postările sale de pe Twitter arată altceva. Însă cartea lui Wolff îl descrie ca fiind chiar obsedat de televiziunea prin cablu. Cillizza se întreabă dacă nu cumva face acest lucru şi la întrunirile pe chestiuni importante.

8. Cât de mult a schimbat John Kelly lucrurile?

După ce John Kelly a preluat funcţia de şef de cabinet la Casa Albă, au existat relatări despre cum acesta va pune la punct structuri care vor face comunicarea cu Trump mai stabilă şi mai ordonată. Cillizza nu este sigur dacă Kelly chiar a făcut acest lucru.

9. În cine are încredere preşedintele ?

Trump este prezentat în cartea lui Wolff că o persoană temperamentală, care pare să nu aibă încredere în nimeni din jurul său, în timp ce oamenii din jurul sau nu au, la rândul lor, o părere prea bună despre el, potrivit lui Wolff. Pentru un om cu o asemenea funcţie, trebuie să aibă măcar o persoană în care să să încreadă şi pe care să o asculte, mai scrie jurnalistul CNN. 

10. Unde este Mike Pence? 

La televizor, vicepreşedintele este tot timpul lângă Trump, însă în cartea lui Wolff, Mike Pence nu este menţionat prea des, se întreabă Cillizza.

    

Postarile de pe tweeter ale preşedintelui nu ajută nici ele. Faptul că Donald Trump se auto-caracterizează drept „un geniu stabil” referindu-se la starea lui mentală, pe care cartea o pune sub semnul întrebării, este considerat de analişti drept cel puţin un gest imatur. Cartea conţine inexactităţi şi există voci citate în ea, care neagă veridicitatea afirmaţiilor publicate. Altele, care, direct sau indirect, confirmă.

Donald Trump scria joi pe twitter: „Nu am autorizat accesul autorului cărţii mincinoase în Casa Albă ,de fapt l-am refuzat de câteva ori! Niciodată nu am vorbit cu el pentru carte. Este plină de minciuni, interpretări greşite şi surse false.”

Wolff îi replichează preşedintelui: „Atunci ce făceam (n.r: la Casa Albă) dacă el nu ma voia acolo? Cu siguranţă am vorbit cu preşedintele. Dacă şi-a dat seama că este un interviu sau nu, asta nu ştiu, însă cu siguranţă discuţia nu a fost confidenţială.”

Acesta adaugă: „Am vorbit cu persoane care se întâlnesc zilnic cu preşedintele. Ideea iniţială, cand am început să scriu cartea, a fost răspunsul la întrebările: cum este să lucrezi cu Donald Trump, cum poţi lucra cu Donald Trump şi cum te simţi ştiind că ai lucrat cu Donald Trump?”

Cotidianul New York Times scrie că reacţia frontală a liderului de la Casa Albă nu va face decât să „garanteze intensificarea discuţiilor” pe acest subiect. Exact asta se întâmplă în Europa, unde „unii din cei mai apropiaţi aliaţi internaţionali ai SUA, inclusiv Marea Britanie, Germania şi Franţa, discută făţiş despre încrederea care i se mai poate acorda celui mai puternic om lume din lume şi lider de facto al NATO”, constată Washington Post.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite