Care vor fi consecinţele reducerii prezenţei militare americane în Europa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua „îndrumare strategică" anunțată de Barack Obama, președintele Statelor Unite, pe 5 ianuarie, a provocat o dezbatere aprinsă despre viitorul puterii militare, în general, și despre securitatea europeană, în particular.

Nevoia de a economisi 500 de miliarde de dolari în următorii zece ani din cheltuielile militare va reduce efectivele americane în Europa la minimum. Ultimii ani au fost duri pentru supremația militară americană.

Faptul că Statele Unite nu au putut triumfa în două conflicte militare simultane a ridicat multe semne de întrebare asupra unei supremații care, altădată era considerată un lucru cert.

Incapacitatea militară americană de a rezolva cu succes angajamentele militare din Afganistan a fost în contrast puternic cu creșterea imensă a bugetului militar american după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, campania din Afganistan fiind aproape complet ignorată datorită nevoilor aplanării conflictului din Irak.

Noua strategie are în vedere o flexibilizare accentuată a răspunsului militar american, concretizată în doctrina „AirSea Battle" (Bătălie AerApă) și direcționată în special în vederea contracarării creșterii puternice a capacității militare a Chinei și alevierii îngrijorării aliaților americani din zonă asupra comportamentului viitor al noii superputeri.

Însă, după ce opinia publică mondială a asistat la dificultățile trupelor americane de a combate celulele teroriste din Afganistan și Irak, un motiv de îngrijorare este capacitatea noii doctrine de a desfășura operațiuni anti teroriste folosindu-se doar de trupe speciale și de drone.

Citeşte aici continuarea şi spune şi tu: care vor fi consecințele reducerii prezenței militare americane în Europa pentru securitatea acestui continent?

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite