Caporal american acuzat de dezertare şi furt de echipamente militare, în custodia armatei SUA după 9 ani de fugă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caporalul Wassef Ali Hassoun, fotografiat în iulie 2004. FOTO Alex Wong/Getty Images
Caporalul Wassef Ali Hassoun, fotografiat în iulie 2004. FOTO Alex Wong/Getty Images

Un soldat american acuzat de două ori de dezertare s-a predat autorităţilor americane aflate în Bahraim, stat din Golful Persic, după ce s-a ascuns timp de nouă ani în Liban. El este acuzat că şi-a înscenat răpirea de către terorişti în 2004, atunci fiind suspectat pentru prima dată de dezertare, iar a doua acuzaţie a venit doar un an mai târziu, când a fugit din custodia poliţiei, în timp ce cazul lui era pe punctul de a fi anchetat.

Caporalul Wassef Ali Hassoun, în vârstă de 34 de ani, s-a predat Serviciului Naval de Urmările Penală (Naval Criminal Investigative Service - NCIS) din Bahraim, spunându-le că s-a temut pentru viaţa sa atunci când s-a aflat în Liban, ceea ce l-a determinat să fugă de judecată.

Oficiali din cadrul armatei americane au dezvăluit că fostul căpitan va fi mutat la tabăra militară Lejeune din Carolina de Nord, unde autorităţile vor decide ulterior dacă îl vor judeca în cadrul Curţii Marţiale. „NCIS a colaborat cu Hassoun pentru a se preda şi pentru a se întoarce în Statele Unite, unde va răspunde acuzaţiilor conform Codului Justiţiei Militare”, se arată într-un comunicat al Marinei Statelor Unite, publicat pe site-ul oficial.

Totul a început în 2004, când fostul caporal a fost acuzat că şi-a înscenat răpirea din tabăra militară americană din Fallujah, Irak. Hasson era translator pentru limbile engleză-arabă, a părăsit baza militară pe 20 iunie 2004. şapte zile mai târziu, au apărut fotografii cu el în timp ce era legat la ochi şi ameninţat cu o sabie ţinută deasupra lui. Capturarea lui a fost asumată de o grupare teroristă numită Rezistenţa Naţională Islamistă, care au ameninţat că îl vor decapita de soldatul american dacă Statele Unite nu eliberează mai mulţi deţinuţi acuzaţi de terorism.

Pe 3 iulie, o altă grupare teroristă – Jiah Ansar al-Sunna – a declarat că l-a decapitat pe Hassoun, însă totul s-a dovedit a fi neadevărat când soldatul american s-a reîntors la ambasada Statelor Unite din Beirut, Liban, pe 8 iulie.

În prima sa conferinţă de presă, fostul caporal a negat că a renunţat la postul său din cadrul armatei americane şi a respins acuzaţiile de dezertare. „Am fost capturat şi reţinut împotriva voinţei mele de rebeli timp de 19 zile”, a declarat pe 19 iulie Hassoun.

După încheierea unei anchete care a durat cinci luni, Hassoun a fost acuzat de dezertare şi furt de echipamente ale armatei Statelor Unite ale Americii, printre care se numără un pistol M-9 şi un vehicul Humvee.

Atunci când a fugit a doua oară, în 2005, Hassoun nu fusese încă acuzat în mod formal. În timpul anchetei nu a avut libertatea îngrădită, ceea ce i-a permis să părăsească teritoriul american. El a informat superiorii că va face o călătorie în Utah, pentru a-şi vizita rudele, însă nu s-a mai prezentat la baza militară Lejeune, ceea ce a determinat oficialii militari americani să-l catalogheze în mod oficial drept dezertor şi să-l pună pe lista celor mai căutaţi infractori.

În cazul în care ar fi fost nevoit să-şi ispăşească pedeapsă, Hassoun ar fi fost încarcerat pentru 5-10 ani, notează „The Daily Mail”.

Acum fostul caporal s-a reîntors în Statele Unite şi se confruntă cu o dublă acuzaţie de dezertare. Oficialii americani nu au oferit nicio explicaţie legată de timpul petrecut de fostul soldat în Liban.

Hassoun a fost născut în Liban, fiind cetăţean american naturalizat. Rudele sale spun că ultima dată când au avut contact cu el a fost la sfârşitul anului 2004.

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite