California retrage majoritatea trupelor Gărzii Naţionale de la graniţa Statelor Unite cu Mexicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavin Newsom FOTO AFP
Gavin Newsom FOTO AFP

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a semnat, luni, un ordin prin care retrage mai mult de două treimi din trupele Gărzii Naţionale de la frontiera SUA-Mexic, susţinând că aşa-numita criză a imigraţiei ilegale nu este altceva decât „teatru politic”.

Newson a spus că cea mai mare parte din cei aproximativ 360 de membri ai Gărzii Naţionale care au fost trimişi la graniţă vor fi transferaţi către alte misiuni, şi cei aproape 100 care rămân vor face parte dintr-un grup operativ care va viza traficul de droguri şi cartelurile.

„Toată această problemă a graniţei este o criză inventată. Nu suntem interesaţi să participăm în acest teatru politic,” a declarat Newsom în cadrul unei conferinţe de presă din Sacramento.

Guvernatorul, un democrat care şi-a început mandatul în ianuarie, a spus că trecerea graniţelor este la cel mai mic nivel din 1971 încoace şi că populaţia fără documente a statului se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani.

Acţiunea guvernatorului vine ca un reproş adus preşedintelui Donald Trump, care a câştigat alegerile în 2016 inclusiv datorită unei promisiuni populiste de a construi un zid la graniţa  sudică a SUA, pe care chiar Mexicul avea să-l finanţeze, potrivit spuselor lui Trump.

Cererea lui Donald Trump ca zidul de la graniţă să fie finanţat cu 5,7 miliarde de dolari şi refuzul democraţilor de a face asta a fost motivul unui blocaj administrativ parţial al SUA care a durat 35 de zile şi care a luat sfârşit luna aceasta. Trump a fost de acord să redeschidă guvernul pentru trei săptămâni pentru a le permite parlamentarilor să ajungă la un compromis şi de a evita un nou blocaj pe 15 februarie.

Predecesorul lui Newsom, guvernatorul Jerry Brown, a fost de acord să trimită la frontieră trupe ale Gărzii Naţionale, în aprilie, anul trecut, după ce a ajuns la o înţelegere cu administraţia Trump care spunea că forţele se vor concentra pe lupta împotriva criminalităţii şi a traficanţilor.

Guvernatorul statului New Mexico, Lujam Grisham, a ordonat, săptămâna trecută, retragerea celei mai mari părţi din forţele Gărzii Naţionale detaşate la graniţă de către predecesorul său republican, la cererea lui Trump de anul trecut.

Preşedintele american a trimis încă 3.750 de trupe la graniţa cu Mexicul, luna aceasta.

Luni seară, democraţii şi republicanii din Congresul american au anunţat că au ajuns la un acord pentru a evita o închidere a guvernului.

Acordul prevede un gard - şi nu un zid din beton – de 88 de kilometri, faţă de cei 346 de kilometri ceruţi de Casa Albă în decembrie. Gardul va fi construit în Valea Rio Grande din Texas.

Democraţii continuă să refuze să finanţeze cu aproape 6 miliarde de dolari zidul de graniţă cerut de Trump, argumentând că ar fi inutil şi nu va opri imigraţia ilegală. Republicanii, pe de altă parte, vor să evite o nouă închidere a administraţiei, după ce sute de mii de angajaţi federali nu au fost plătiţi mai bine de o lună, trimişi în concediu fără plată sau obligaţi să lucreze fără remuneraţie.

La un miting din El Paso, Texas, de luni, Trump a afirmat că a fost informat de progresul comitetului. „Ca să ştiţi, construim zidul oricum”, a afirmat Trump. 

În ultimele luni, preşedintele a vorbit şi despre posibilitatea de a decreta „starea de urgenţă” pentru a finanţa ridicarea zidului fără aprobarea prealabilă a Congresului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite