Bugetul propus de preşedintele Trump include tăieri ale programelor sociale în favoarea cheltuielilor militare

Bugetul propus de preşedintele Trump include tăieri ale programelor sociale în favoarea cheltuielilor militare

Preşedintele SUA, Donald Trump / Foto EPA

Preşedintele Donald Trump a propus luni un buget în care solicită reducerea programelor sociale şi urmăreşte o creştere accentuată a cheltuielilor militare şi finanţarea zidului de la graniţa cu Mexicul, informează Reuters.com.

Ştiri pe aceeaşi temă

În încercarea de a arăta conservatorilor că administraţia adoptă o anumită disciplină fiscală, planul prevede diminuarea cheltuielilor non-militare care ar reduce deficitul bugetar federal cu peste 3000 de miliarde de dolari în decurs de 10 ani. 

Aceste reduceri aruncă în faţa o înţelegere bugetară făcută în urmă de doi ani care a trecut săptămâna trecută de Congres, care prevede limitarea cheltuielilor atât pentru programele militare, cât şi pentru cele interne, cu 300 de miliarde de dolari. 

Totuşi, administraţia Trump spune că Congresul nu trebuie să cheltuiască toţi banii necesari acordului, în special în ceea ce priveşte cheltuielile interne. 

Planul de buget solicită cheltuieli cu 57 miliarde de dolari mai puţin în anul fiscal 2019 decât permite acordul dintre deocraţi şi republicani din Congres. 

Dacă ar intra în vigoare, ar putea fi reduse programele pentru cei săraci care oferă locuinţe şi asistenţă medicală. Propunerea solicită, de asemenea, revizuirea Medicare şi Medicaid, două programe finanţate de guvern care sunt populare. 

Reducerile propuse au făcut criticate de John Yarmuth, reprezentantul democrat din Comitetul pentru Buget din Congres.

Bugetul prognozează o creştere anuală a produsului intern brut de cel puţin 3% în următorii trei ani, o ţintă agresivă care este esenţială pentru a acoperi costul reducerilor fiscale de 1,5 mii de miliarde de dolari aprobate de Congresul controlat de republicani în decembrie. 


citeste totul despre: