Bradley Manning, „cârtiţa“ WikiLeaks, îşi aşteaptă verdictul

Bradley Manning, „cârtiţa“ WikiLeaks, îşi aşteaptă verdictul

Tânărul militar american Bradley Manning urmează să afle marţi verdictul justiţiei militare cu privire la cea mai importantă scurgere de documente secrete din istoria americană, pe care acesta le-a trimis site-ului WikiLeaks, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Baza militară Fort Meade, la nord de Washington, unde are loc începând din iunie procesul, în faţa unei Curţi Marţiale, judecătoarea a avertizat că îşi va prezenta decizia marţi la ora locală 13.00 (20.00, ora României).

Colonelul Denise Lind urmează să treacă în revistă cele 22 de capete de acuzare formulate împotriva militarului, în vârstă de 25 de ani, trimis în faţa unei Curţi Marţiale pentru că a expediat zeci de mii de documente confidenţiale site-ului WikiLeaks, care le-a postat online.

Bradley Manning riscă o pedeapsă penală la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea unei eliberări condiţionate, în cazul în care este găsit vinovat doar în cazul acuzaţiei de "colaborare cu inamicul", cel mai grav dintre cele 22 de capete de acuzare.

Militarul a recunoscut că a transmis aproximativ 700.000 de documente militare şi diplomatice site-ului WikiLeaks, pe când era analist în cadrul serviciilor de informaţii în Irak, în perioada noiembrie 2009-mai 2010, când a fost arestat.

El a pledat parţial vinovat şi pentru alte zece acuzaţii, pentru care riscă o pedeapsă totală de 20 de ani de închisoare.

Însă el a pledat nevinovat în cazul celorlalte acuzaţii, inclusiv alcelei potrivit căreia ar fi ajutat cu bună ştiinţă Al-Qaida.

Pentru a-l găsi vinovat de "colaborare cu inamicul", este necesar ca judecătoarea să fie convinsă "dincolo de orice îndoială rezonabilă" că Manning ştia că aceste documente puteau ajunge pe mâna reţelei teroriste.

Manning, prezentat de către avocaţii săi ca o persoană fragilizată de tulburări cu privire la identitatea sa sexuală, riscă în total 154 de ani de închisoare pentru celelalte 21 de acuzaţii şi încălcări ale Codului militar, inclusiv "comportament de natură să discrediteze forţele armate", fraudă informatică, furturi şi aducere atingere legii spionajului din 1917.

„Tânăr şi naiv“

Avocatul său David Coombs a cerut achitarea de acuzaţiile de spionaj, fraudă informatică şi "colaborare cu inamicul".

În cursul pledoariei finale, el a susţinut că Manning nu este un trădător, aşa cum afirmă acuzarea, ci un "tânăr naiv şi bine intenţionat", care a fost şocat de ceea ce a văzut în Irak.

Avocatul a prezentat înregistrarea unei erori comise de un elicopter de luptă împotriva unor civili în Irak, în iulie 2007, pe care Manning a livrat-o WikiLeaks deoarece i-a provocat oroare.

Manning nu a luat cuvântul în timpul procesului, ci într-o audiere preliminară. El a citit o lungă scrisoare de justificare, în care afirmă că a vrut să "provoace o dezbatere publică".

În rechizitoriu, acuzarea l-a prezentat, din contră, drept o persoană egoistă şi nechibzuită, care ştia bine că transmiţând documente WikiLeaks acestea aveau să fie postate online şi consultate de inamici ai Statelor Unite, în primul rând de Al-Qaida.

"Onorată instanţă, (Manning) nu era o persoană care trăgea un semnal de alarmă, (ci) era un trădător", a subliniat procurorul militar Ashden Fein, cerând ca acesta să fie condamnat pentru ajutorarea inamicului.

Potrivit unei reţele de susţinere a lui Manning, 17 deputaţi europeni i-au trimis o scrisoare preşedintelui Barack Obama şi secretarului Apărării Chuck Hagel, cu o zi înainte de anunţarea verdictului, în care îndeamnă la eliberarea militarului şi apreciază că acesta a "suferit deja prea mult" în cursul izolării în detenţie.

După anunţarea verdictului, va putea începe faza procesului consacrată stabilirii pedepsei, posibil încă de miercuri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările