Biden, sfătuit de un fost oficial de securitate în administraţia Trump. Ce i-au spus experţii despre Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Preşedintele Biden a strâns un grup de experţi externi în materie de Rusia- inclusiv foşti oficiali ai administraţiei Trump - pentru a-i consulta în vederea summit-ul său cu preşedintele rus Vladimir Putin, au dezvăluit surse familiare cu această întrunire chestiune pentru Axios.

Foşti oficiali din precedentele administraţii l-au sfătuit pe Biden împotriva unei conferinţe de presă comună cu Putin, şi, în general, să nu-i dea posibilitatea să distragă atenţia de la discuţiile private, lansând propuneri publice.

Printre ei s-a numărat Fiona Hill, un fost oficial al Consiliului de Securitate Naţională în administraţia Trump, care a dezvăluit presei că s-a gândit chiar să pretexteze o urgenţă medicală doar pentru a scurta acea conferinţă de presă cu Putin.

Luni, la Bruxelles, preşedintele american Joe Biden a prefaţat discuţiile private cu Vladimir Putin de miercuri, la Geneva: „e strălucit, e dur şi am descoperit că este un adversar redutabil”,

Cei circa 12 de oficiali consultaţi de Biden i-a inclus pe doi foşti ambasadori americani la Moscova în timpul administraţiei Obama, Michael McFaul şi John Tefft; Rose Gottemoeller, expert în controlul armelor la Universitatea Stanford, fost secretar general adjunct al NATO;  Eric Green, ofiţer de servicii externe de carieră, care este director al CSN (Consiliul Naţional de Securitate) pentru Rusia.

Ei au fost în mare de acord asupra modului în care Biden ar trebui să discute cu Putin - să fie direct şi tranşant astfel încât preşedintele rus să înţeleagă clar care e poziţia preşedintelui american pe diverse teme, de la atacurile cibernetice la drepturile omului.

Deşi au fost exprimate o varietate de opinii şi s-au făcut mai multe propuneri privind relaţiile cu Rusia, nu s-au creat divergenţe între experţi.

Unii participanţi au favorizat căutarea mai multor oportunităţi de a relaţiona cu Rusia, de la schimburi de studenţi la restabilirea poziţiilor diplomatice şi consulare.

Alţii au susţinut o abordare prin care să fie transmis un mesaj dur, cu fiecare ocazie, scrie Axios.

"Retorica dură este grozavă", a comentat Tim Morrison, care a înlocuit-o pe Hill la NSC în administraţia Trump, dar nu a fost invitat la acest briefing.

"Dar retorica dură, fără acţiune sau consecinţe, este de fapt cam periculoasă, deoarece Beijingul şi Teheranul urmăresc şi ei ce se întâmplă", a spus Morrison, cercetător consultant la Institutul Hudson.

"Obiectivul întâlnirii este să scadă temperatura. Nu ai dori să-i pui în situaţia să spună lucruri care să explodeze în presă sau pui distanţă între ei”, a declarat Samuel Charap, de la la Rand Corporation, fost oficial al Departamentului de Stat în administraţia Obama.

Întrebat weekendul trecut de ce crede că Vladimir Putin a rămas neschimbat în ciuda sancţiunilor vestice, Joe Biden a răspuns, potrivit Euractiv: „Este Vladimir Putin. Autocraţii au o putere enormă şi nu trebuie să răspundă în faţa unei opinii publice, iar realitatea este că se prea poate că răspunzându-i cu aceeaşi monedă, ceea ce voi şi face, să nu-l pot face să se răzgândească -  pentru că el vrea să meargă înainte”.

„Rusia are propriile dileme, gestionarea economiei, a pandemiei, în timp ce trebuie să rezolve probleme cu SUA şi cu Europa, dar şi în Orientul Mijlociu. Rusia s-a angajat în activităţi pe care le considerăm contrare normelor internaţionale, dar s-a băgat şi în belele ce îi va da reale bătăi de cap”, a subliniat Biden.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite