Biden se pregăteşte să întoarcă pagina administraţiei Trump: Ce decrete va semna încă din prima zi la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden FOTO Arhivă
Joe Biden FOTO Arhivă

Joe Biden va semna o serie de decrete încă din prima zi a preşedinţiei sale, miercuri, în special pentru a reangaja Statele Unite în Acordul de la Paris privind climatul, a anunţat sâmbătă viitorul şef de cabinet, Ron Klain, informează AFP.

Adoptarea acestor prime măsuri prin decret evită ca noul preşedinte să mai treacă prin Congres, în special prin Senat, care poate să se dedice procedurii de destituire a lui Donald Trump. 

Altă măsură, care se află printre cele 12 decrete anunţate, este ridicarea interdicţiei de intrare pe teritoriul american care îi vizează pe cetăţenii din mai multe ţări, în special cu majoritate musulmană. Această interdicţie a fost promulgată la câteva zile de la instalarea în funcţie a lui Donald Trump, în ianuarie 2017. 

Şeful de cabinet nu a detaliat toate decretele, indicând faptul că acestea se referă la cele patru priorităţi ale lui Joe Biden, lupta contra coronavirusului, cea contra schimbării climatice, relansarea economiei şi lupta pentru justiţie socială şi rasială. 

În ceea ce priveşte pandemia, al 46-lea preşedinte al SUA va semna un decret prin care masca va deveni obligatorie în localuri şi spaţii care depind de statul federal, precum şi în timpul deplasării între state, ceea ce Donald Trump a refuzat întotdeauna să facă. 

Pe plan economic, Joe Biden va prelungi moratoriul privind evacuările şi executările silite, legate de pandemie. 

Noul preşedinte va urmări o serie de alte decrete, toate semnate până la 1 februarie, a anunţat Ron Klain într-un comunicat. "Aceste măsuri îi vor ajuta pe milioanele de americani care se confruntă cu aceste crize", a explicat viitorul şef de cabinet. "Preşedintele Joe Biden va acţiona, nu doar pentru a repara pagubele cele mai grave ale administraţiei Trump, dar şi pentru a permite ţării să avanseze". 

În acelaşi timp, măsuri de securitate masive au fost luate la Washington, dar şi în capitalele din diferite state, în faţa temerilor legate de violenţe din partea partizanilor lui Donald Trump în ziua învestirii, miercuri. 

Washington are zilele acestea alură de câmp de luptă cu blocuri de beton şi sârmă ghimpată. 

Un bărbat înarmat a fost arestat, vineri seară, în timp ce încerca să treacă de un punct de control în apropiere de Capitoliu, unde va avea loc ceremonia de învestire a lui Joe Biden. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite