Biden ia frâiele Americii cu angajamentul vindecării naţiunii: „Democraţia a învins”. Mesajul adresat lumii întregi FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden depunând jurământul pe o Biblie aflată în familia de 127 de ani FOTO EPA-EFE
Joe Biden depunând jurământul pe o Biblie aflată în familia de 127 de ani FOTO EPA-EFE

Sub un dispozitiv impresionant de securitate, Joe Biden a depus miercuri jurământul şi a devenit cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite. Democratul promite o guvernare echilibrată, axată pe coeziune pe plan intern şi pe refondarea legăturilor cu marii aliaţi tradiţionali pe plan extern, ceea ce ar întoarce pagina erei turbulente a republicanului Donald Trump.

Biden, mesaj pentru liderii din lume: „Înţelegem că toată lumea ne urmăreşte astăzi. Iată mesajul meu: America a fost testată, ieşim din acest lucru mai puternici, vom reforma alianţele, vom face faţă provocărilor de astăzi şi de mâne, nu vom câştiga doar prin puterea noastră, ci şi prin puterea exemplului nostru”.

UPDATE Joe Biden a semnat mai multe ordine executive, scoţând în evidenţă priorităţile mandatului său. Astfel, preşedintele SUA a semnat ordine care vizează domniul imigraţiei, realăturarea Statelor Unite la Acordul de la Paris privind schimbările climatice, purtarea măştilor de protecţie de către americani şi oprirea construcţiei zidului de la graniţa cu Mexic.

UPDATE 00.25 Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri că predecesorul său, Donald Trump, care nu a participat la ceremonia de învestire, i-a lăsat „o scrisoare foarte generoasă” înainte de a-şi încheia mandatul.

Din Biroul Oval, Biden a spus că, din respect pentru Trump, nu va divulga conţinutul documentului.

„Preşedintele a scris o scrisoare foarte generoasă. Pentru că este privată, nu voi vorbi despre ea până ce nu voi vorbi cu el”, a spus Biden.

Încă din dimineaţa zilei de miercuri, o sursă de la Casa Albă a declarat pentru CNN că Trump i-a lăsat o scrisoare lui Biden în Biroul Oval, fără a da însă detalii.

UPDATE 23.00 Preşedintele Joe Biden, învestit în funcţie miercuri, a ajuns la Casa Albă însoţit de prima doamnă, Jill Biden, şi de familia lor.  Joe şi Jill Biden şi întreaga familie au intrat în Casa Albă la ora României 22:50, după ce au fost întâmpinaţi de militari şi de o fanfară care a intonat „Hail to the Chief" şi „God Bless America”.

UPDATE 22.02 Joe Biden şi Kamala Harris s-au recules la Mormântul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul Naţional din Arlington.

Imagine indisponibilă

FOTO EPA-EFE

UPDATE 21.07 Joe Biden a părăsit Capitoliul. Democratul este aşteptat la Casa Albă pentru a-şi începe prima zi de muncă în calitate de cel de-al 46-lea preşedinte al SUA.

UPDATE 20.54 Cântăreaţa şi actriţa Jennifer Lopez a introdus limba spaniolă la ceremonia de învestitură preşedintui SUA, pronunţând ultimele versuri ale cântecului „This Land Is Your Land” în spaniolă, relevă agenţia de presă EFE. „O naţiune, sub Dumnezeu, indivizibilă, cu libertate şi justiţie pentru toţi”, a spus Jennifer Lopez, o newyorkeză de origine portoricană.

UPDATE 20.47 În momentul învestirii lui Biden, China a anunţat sancţiuni împotriva a 30 de membri ai fostei administraţii Trump, printre care şi secretarul de Stat Mike Pompeo, sub pretextul încălcării „suveranităţii”.

UPDATE 20.42 Preşedintele Joe Biden a semnat miercuri (foto mai jos) trei documente în timp ce s-a aflat în Camera Preşedintelui de la Capitoliu. El a semnat Proclamaţia Zilei Inaugurării, nominalizările pentru poziţiile din Cabinet şi nominalizările pentru poziţiile administrative din Cabinet.

Biden la ceremonia de semnare a primelor documente FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

După această ceremonie de semnare, Biden verifică pregătirea trupelor militare din partea de est a Capitoliului. Fiecare ramură a armatei este reprezentată la acest eveniment.

Biden va merge apoi la Cimitirul Naţional Arlington, pentru o ceremonie de depunere de coroane la Mormântul Soldatului Necunoscut. 

Joe şi Jill Biden vor fi însoţiţi aici de foştii preşedinţi Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton şi de fostele prime-doamne Michelle Obama, Laura Bush şi Hillary Clinton.

UPDATE 20.31 Papa Francisc i-a transmis miercuri lui Joe Biden să favorizeze „reconcilierea şi pacea”. Joe Biden este al doilea preşedinte catolic din istoria SUA după John F. Kennedy.

UPDATE 20.22 Greta Thunberg, adolescenta suedeză devenită celebră pentru activismul său împotriva schimbărilor climatice, i-a transmis un mesaj de adio lui Donald Trump. „Pare un bătrân foarte fericit care priveşte cu nerăbdare spre un viitor strălucitor şi minunat. O imagine foarte frumoasă!”, scrie Greta adăugând o fotografie cu Trump în timp ce se urca pentru ultima oară în elicopterul Marine One. Thunberg parafrazează astfel un tweet postat de Donald Trump în 2019 în semn de dezaprobare a discursului pe care adolescenta suedeză l-a susţinut la un summit ONU pe tema schimbărilor climatice. „Pare o tânără fată foarte fericită care priveşte cu nerăbdare spre un viitor strălucitor şi minunat. O imagine foarte frumoasă!”, a comentat Trump după ce Thunberg i-a acuzat pe liderii lumii că i-au „furat visurile şi copilăria”.

UPDATE 20.10 Joe Biden a postat primul mesaj pe Twitter în calitate de preşedinte al SUA: „Nu e timp de pierdut când vine vorba despre rezolvarea crizei cu care ne confruntăm. Din acest motiv azi mă îndrept spre Biroul Oval pentru a mă apuca de muncă, punând în aplicare o acţiune curajoasă şi ajutor imediat pentru familiile americane

UPDATE 20.04 Familia Trump coborând pentru ultima dată din avionul prezidenţial... Donald Trump îşi va petrece viaţa post-prezidenţială la complexul Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida. Supărat încă după înfrângerea suferită în alegeri, Trump nu a asistat la ceremonia de învestire a lui Joe Biden.

UPDATE 19.55 Şeful statului Klaus Iohannis l-a felicitat pe preşedintele SUA Joe Biden şi pe vicepreşedinta Kamala Harris şi a adăugat că are convingerea că România şi SUA vor continua să dezvolte şi să aprofundeze Parteneriatul Strategic. „Felicitări preşedintelui Joe Biden şi vicepreşedintei Kamala Harris. Sunt convins că împreună vom continua să dezvoltăm şi să aprofundăm Parteneriatul Strategic care să aducă beneficii popoarelor noastre şi să lucrăm în spiritul autentic al valorilor transatlantice”, a scris Klaus Iohannis miercuri pe Twitter.

UPDATE 19.18 Biden, despre lupta anti-COVID-19. „Avem nevoie unii de ceilalţi pentru a face faţă acestei ierni dificile. Trebuie să ne îndepărtăm de diviziunile politice şi să facem faţă pandemiei ca o naţiune. Vom trece peste această pandemie împreună”, a subliniat el, angajându-se să facă din lupta anti-COVID-19 una din priorităţile sale încă din prima zi la Casa Albă.

UPDATE 19.05 În această clipă, prieteni, democraţia a învins. Astăzi sărbătorim victoria nu a unui om, ci a unei cauze, cauza democraţiei. Aceasta este ziua Americii. Aceasta este ziua democraţiei. O zi a istoriei şi a speranţei, a reînnoirii şi hotărârii. Am ajuns până aici. Mai avem mult de mers”, a declarat Biden în discursul susţinut după depunerea jurământului.

„Putem să ne tratăm unii pe alţii cu demnitate, cu respect, să ne tratăm ca vecini mai degrabă decât ca adversari, să încetăm să strigăm (...) şi să vedem acest moment ca Statele Unite ale Americii. Dacă vom reuşi asta, ne vom atinge scopurile”, a continuat cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, care mizează pe unificarea ţării după patru ani cu Trump.

Noul cont prezidential pe Twitter

Noul cont prezidenţial pe Twitter

UPDATE 18.50 Joe Biden a depus jurământul şi a devenit cel de-al 46-lea preşedinte al SUA.

UPDATE 18.43 Kamala Harris a depus jurământul şi a devenit prima femeie vicepreşedinte din istoria SUA. Jurământul a fost depus în faţa judecătoarei Sonia Sotomayor.

UPDATE 18.38 Lady Gaga cântă imnul naţional.

UPDATE 18.32 Donald Trump i-a lăsat o scrisoare pe Biroul Oval lui Joe Biden, aşa cum cere tradiţia. Anunţul tocmai a fost făcut de o purtătoare de cuvânt. Conţinutul acestei scrisori încă nu este cunoscut.

UPDATE 18.28 „Joe Biden şi Kamala Harris vor depune jurământul. Această ceremonie este fructul a 244 de ani de democraţie. În acest moment, ei devin, aşa cum trebuie să fim cu toţii, gardienii naţiunii noastre”, a declarat senatoarea democrată de Minnesota Amy Klobuchar, care a deschis discursurile de la tribuna oficială.

UPDATE 18.20 Joe Biden a sosit la ceremonia inaugurării alături de soţia sa Jill.

UPDATE 18.19 Kamala Harris a ales pentru Ziua Inaugurării să poarte vestimentaţii de Christopher John Rogers şi Sergio Hudson, potrivit CNN. Christopher John Rogers este un tânăr designer de culoare din Baton Rouge care trăieşte la New York. Sergio Hudson este un creator de culoare din Carolina de Sud. Soţul vicepreşedintei poartă un costum Ralph Lauren. 

UPDATE 18.10 Donald Trump tocmai a sosit la Palm Beach, Florida. A fost ultima sa călătorie cu avionul prezidenţial după patru ani de mandat la Casa Albă.

UPDATE 18.08 Vicepreşedinta aleasă Kamala Harris şi-a făcut apariţia la eveniment împreună cu predecesorul său Mike Pence (foto mai jos).

Mike Pence si Kamala Harris FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

UPDATE 17.59 Ambasadorul Adrian Zuckerman a declarat, în ultima sa zi de misiune la Bucureşti, că îi va fi veşnic recunoscător preşedintelui Trump pentru că i-a acordat încrederea de a-l numi reprezentantul său şi al poporului american în România. El şi-a exprimat certitudinea că România este pe drumul cel bun şi că va deveni „un lider al Europei”.

UPDATE 17.47 Convoiul oficial al lui Joe Biden a sosit la Capitoliu. Preşedintele ales este întâmpinat de liderii din Congres.

Joe Biden sosind la Capitoliu FOTO EPA-EFE

Joe şi Jill Biden sosind la Capitoliu FOTO EPA-EFE

Vicepreşedintele în exerciţiu Mike Pence a sosit, de asemenea, la Capitoliu, după alţi invitaţi de marcă.

UPDATE  17.44 Tensiunea se simte din plin la Washington în contextul inaugurării lui Biden. Miercuri, cu puţin timp înainte de începerea ceremoniei de învestire, Curtea Supremă a Statelor Unite a fost evacuată în urma unei ameninţări cu bombă.

Potrivit jurnalistului CNN Alex Marquardt, prezenţa militarilor din Garda Naţională a crescut în zona Curţii.

Sediul Curţii Supreme se află peste drum de Capitoliu, sediul Congresului, unde preşedintele ales Joe Biden urmează să depună jurământul.

- Ştirea iniţială

Washingtonul, transformat în fortăreaţă în urma violenţelor produse la 6 ianuarie la Capitoliu, are din nou toţi ochii aţintiţi asupra sa.

După cea mai agitată tranziţie între administraţii din istoria SUA, marcată de o ploaie de contestări ale rezultatelor alegerilor prezidenţiale în instanţă, acuzaţii fără dovezi cu privire la fraudarea votului şi apeluri la nerecunoaşterea victoriei taberei adverse, toate culminând cu invadarea Capitoliului şi moartea a cinci persoane, democratul Joe Biden urmează să fie învestit în mod oficial al 46-lea preşedinte al Statelor Unite. El a depus jurământul cu puţin timp înainte de ora ora locală 12.00 (19.00 ora României), în faţa judecătorului John Roberts, de la Curtea Supremă, cu mâna pe o Biblie prezentă în familia sa de 127 de ani. Este vorba despre un exemplar tradus la Douai-Reims (Franţa), pe care democratul l-a folosit la toate învestirile sale din 1973 încoace.

Biden a fost învestit în prezenţa a trei foşti preşedinţi: democratul Barack Obama, republicanul George W. Bush şi democratul Bill Clinton, precum şi a vicepreşedintelui Mike Pence. Donald Trump, care încă nu s-a împăcat cu pierderea alegerilor, a decis să nu respecte tradiţia şi să lipsească de la învestitură, un fapt fără precedent de 150 de ani încoace în cazul transferului de putere la Casa Albă. După ce a semnat 73 de acte de graţiere, republicanul s-a deplasat la baza Andrews pentru o scurtă ceremonie militară. De acolo va urca pentru ultima dată la bordul avionului prezidenţial, cu destinaţia Palm Beach, Florida, unde şi-a stabilit reşedinţa. Totuşi, Trump i-a urat, până la urmă, noroc succesorului său, într-un mesaj video. În urma unui mandat marcat de o avalanşă de scandaluri şi două „impeachment”-uri, cel de-al 45-lea preşedinte al SUA pleacă de la putere cu cel mai scăzut nivel de aprobare în sondaje şi izolat de o parte a taberei sale, îngrozită de violenţele de la Capitoliu.

Donald Trump parasind Casa Alba impreuna cu Melania FOTO EPA-EFE

Donald şi Melania Trump plecând de la Casa Albă FOTO EPA-EFE

Una peste alta, această zi va rămâne în analele istoriei mai ales pentru accederea - pentru prima dată - a unei femei la vicepreşedinţia primei puteri mondiale. Kamala Harris, în vârstă de 56 de ani, va deveni, de asemenea, prima persoană de culoare şi de origine indiană care ocupă această funcţie.

Kamala Harris si sotul ei Doug Emhoff FOTO EPA-EFE

Kamala Harris şi soţul ei Doug Emhoff FOTO EPA-EFE

„N-avem o secundă de pierdut”

Joe Biden, care accede la preşedinţie la vârsta de 78 de ani şi după o jumătate de secol de carieră politică, intenţionează să-şi marcheze încă din prima zi contrastul - atât pe fond, cât şi ca formă - faţă de administraţia Donald Trump.

Într-un moment de unitate cu o simbolică puternică, Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senat, a acceptat să-l însoţească pe Biden la o slujbă la Catedrala Saint-Matthieu.

La câteva ore de la instalarea în Biroul Oval, Joe Biden va semna o serie de decrete menite să marcheze ruptura cu trumpismul pe tema precum schimbările climatice, imigraţia şi diplomaţia.

„N-avem o secundă de pierdut pentru a înfrunta crizele cu care ne confruntăm ca naţiune”, a scris marţi seara pe Twitter Joe Biden.

Marţi seara, imediat după ce a sosit la Washington, el a adus un omagiu victimelor COVID-19, spre deosebire de Donald Trump, care a tot încercat să minimalizeze impactul unei pandemii care s-a soldat cu peste 400.000 de morţi în SUA.

„Pentru a ne vindeca, trebuie să ne amintim. Este dificil, uneori, să-şi aminteşti, dar aşa ne vindecăm”, a declarat el în faţa impozantului Monument Abraham Lincoln.

Vicepreşedintele din mandatele lui Barack Obama a plecat de la fieful său din Delaware vizibil emoţionat, în lacrimi. „Scuzaţi-mi emoţia. Când voi muri, Delaware se va afla în sufletul meu”, a declarat democratul, un ecou al vorbelor scriitorului irlandez James Joyce.

Steaguri în loc de mulţime

Această zi a învestirii lui Joe Biden se desfăşoară într-o atmosferă specială, din cauza pandemiei de COVID-19 şi traumatismului încă proaspăt al violenţelor de la Capitoliu, care au izbucnit la scurt timp după ce Trump le-a cerut susţinătorilor săi reuniţi la Washington DC să nu recunoască rezutatul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.

Măsurile de securitate de la ceremonie sunt excepţionale, implicând aproximativ 25.000 de militari din cadrul Gărzii Naţionale şi mii de poliţişti veniţi din întreaga ţară.

Doisprezece militari din Garda Naţională au fost îndepărtaţi din dispozitivul de securitate, în cadrul unei proceduri de căutare a unor eventuale legături cu grupări extremiste, a anunţat marţi Pentagonul.

Departe de mulţimile imense care se prezintă în mod tradiţional pe imensa esplanadă National Mall pentru a-l vedea pe noul preşedinte, Joe Biden se va afla în faţa a 190.000 de steaguri înfipte în sol pentru a reprezenta publicul absent. Grilaje înalte protejează o „zonă roşie” între dealul Capitoliului şi Casa Albă.

Steaguri in loc de multime la inaugurarea lui Biden FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Noua administraţie, audiată

Procesul confirmării în Senat a secretarilor desemnaţi de către Biden a început marţi, pentru ca noua administraţie să fie pregătită să facă faţă numeroaselor crize.

Pe front diplomatic, secretarul de Stat desemnat Antony Blinken a promis să pună capăt celor patru ani de unilateralism şi să revigoreze alianţele cu partenerii tradiţionali. Însă viitorul şef al diplomaţiei americane a declarat de asemenea că republicanul „a avut dreptate” când a adoptat o poziţie „mai fermă faţă de China”.

Mesajul UE

Europa „are din nou un prieten la Casa Albă”, a declarat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, cu câteva ore înainte de învestirea lui Joe Biden. La rândul săi, preşedintele Consiliului European Charles Michel l-a invitat pe Biden la o reuniune cu liderii Uniunii Europene (UE) în vederea „construirii unui pact fondator nou”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite