Biden, cursă contra-cronometru pentru redeschiderea canalelor blocate de predecesorul său

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul afişării rezuktatului final privind demararea procedurii de impeachment
Momentul afişării rezuktatului final privind demararea procedurii de impeachment

Mesajul pe care America, prin votul reprezentanţilor săi democratic aleşi, a trimis ieri un mesaj de un dramatism şi de o gravitate, chiar dacă presupus şi aşteptat, totuşi foarte greu de asimilat.

Poate tocmai pentru că arată câteva adevăruri profunde despre starea precară a democraţiei în lumea noastră, mereu perfect incapabilă să ridice zidurile de protecţie promise după cel de-al Doilea Război Mondial pentru izolarea şi oprirea excepţiilor maligne care pot împinge din nou lumea în ciclul extremismului feroce, violenţelor şi xenofobiei. Acum de-abia putem începe să măsurăm efectele rupturilor succesive de sistem ordonate în perioada Administraţiei Trump şi care au scos SUA din circuitul unor mari organisme internaţionale, bulversându-le (oare pentru cât timp) circuitele de decizie şi obligând la replieri, noi alianţe dublate de înţelegeri economice şi comerciale de dimensiuni continentale şi mondiale. Din care, vedeţi seria succesivă de alianţe făcute de China (acordul politic cu UE pentru protejarea investiţiilor, prima parte a celui mai mare tratat de liber schimb din istorie) sau reorientarea Europei spre alte soluţii de salvgardare a intereselor sale de securitate energetică, apoi haosul din Afganistan sau Irak, implicit din estul Mării Mediterane.

De cât timp va fi oare nevoie pentru ca Statele Unite, recte Administraţia Biden, să poată reface măcar câteva dintre marile canale strategice blocate sau distruse în perioada Trump, refăcând astfel linii de putere afectate de politica de super-protecţionism, scăzând totodată nivelul de fricţiuni şi intoleranţe în relaţia cu aliaţii săi tradiţionali - aş spune în primul rând cu cei de Europa - loviţi în ultimii ani de sancţiuni economice - mijlocul preferat de joc extern promovat de Trum în diplomaţia sa pe Twetter - egale cu cele aplicate adversarilor tradiţionali ai SUA (vezi, spre exemplu, sancţiunile impuse în cazul „dosarului nuclear iranian“ sau Nord Stream 2).

În acest context, est normală apariţia, în diferite cancelarii din Europa şi nu numai, a unor studii prospective tip „caiet de prime urgenţe“ legate de perioada ultra-sensibilă a primelor 100 de zile  din  activitatea Preşedinţiei Biden. Ce circulă acum pe diverse canale extrem de discrete oferă deja câteva puncte comune, semn că analiştii de securitate au identificat nu numai dorinţele viitorilor conducători, ci şi vulnerabilităţile sistemelor, cele la care trebuie să se răspundă rapid, tocmai pentru a nu mai continua impresia dezolantă de acum, cea a unei Americi împărţite în două grupuri ostile, gata de violenţe extreme.

În acest sens, prima întrebare este legată de timpul necesar pentru dispariţia imaginii Americii violenţelor civile extreme, apărută şi consolidată odată cu apariţia la suprafaţă a grupurilor de extremişti din „White supremacy“. „Aproximativ 16 asemenea grupări alcătuite din persoane înarmate care declară deschis că sunt sprijinitori înfocaţi ai lui Trump sunt pe cale să organizeze proteste la Washington“ - se spune într-un material publicat de TIME. Şi aceasta este explicaţia pentru care, într-o mişcare nemaiîntâlnită pe timp de pace, toţi generalii şi amiralii membri ai Comitetului reunit al şefilor de stat major au dat un comunicat în care, printre altele, dădeau un semnal imposibil de ignorat în privinţa „revoltei violente...asaltului direct împotriva Congresului, asupra clădirii Capitoliului şi asupra procesului nostru constituţional“: orice act menit să întrerupă procesul constituţional nu este numai ceva împotriva tradiţiei, jurămintelor şi valorilor noastre; este împotriva legii“. Alăturaţi imaginile prezenţei în forţă a 15.000 de membri ai Gărzii Naţionale etalaţi ca demostraţie de forţă fără precedent în interiorul Capitoliului precum şi mesaje succesive despre pregătirile celor de la Secret Service, FBI la altor agenţii care promit un răspuns masiv şi coordonat la criză şi rezultatul poate fi interpretat ca un prim pas esenţial al susţinătorilor ordinii constituţionale în care trebuie înceapă să lucreze viitoarea Administraţie.

FOTO EPA-EFE

Proteste la Washington fata de validarea lui Joe Biden 5 ianuarie 2020 FOTO EPA-EFE / Michael Reynolds

Un mesaj, aşa cum se aude pe multe canale, care va fi întărit prin declanşarea urgentă a urmăririlor penale a celor care sunt sau, mai ales, vor fi acuzaţi de instigare la violenţele din Washington, inclusiv în urma studierii mesajelor transmise pe reţelele sociale. Şi nu numai din SUA.

Priotitatea CHINA

Părăsind acest nivel, atenţia comentatorilor politici şi analiştilor de securitate se îndreaptă către China, ţinta prioritară a tuturor politicilor contondente (şi fără rezultate) ordonate de Trump. Schimbarea fundamentală de direcţie şi conţinut a politicilor viitoare în raport cu China ar putea să fie deja semnalată de numirea lui Campbell, coordonatorul politicii pe Asia în perioada Obama drept coordonator al politicii de securitate în zona Pacific, mai exact Coordonator pentru regiunea Asia-Pacific în cadrul Consiliului Naţional de Securitate. Campbell „a fost în zona principală de decizie a politicii americane în Asia din ultimul sfert de secol“ scrie The Beast care aminteşte că cel mai recent post al său a fost cel de Asistent al Secretarului de Stat în perioada Obama. Şi acum, aşa cum afirmă un consilier de securitate al lui Biden, meritul lui Campbell este de a aduce „o viziune holistică asupra regiunii...ştim că există o competiţie fundamentală cu China, dar una în care - pe anume domenii - este în interesul fundamental al Americii să coopereze cu China, chiar dacă ne aflăm în competiţie“. Să vedem ce ne rezervă viitorul imediat în domeniu, s-ar putea ca aceste idei să fie doar un balon de încercare sau o lansare reală de rachetă de semnalizare privind o schimbare importantă de direcţie.

Prioritatea Tratatul New Start

Un alt semnal de mare importanţă, tot în viitorul imediat, decizia vitală a Administraţiei în ce priveşte tratative privind statutul Tratatului din 2010 denumit New Start (New Strategic Arms Reduction Treaty) de limitare a forţelor nucleare ruseşti şi americane. Tratatul expiră peste câteva săptămâni, mai precis pe 6 februarie. Situaţia este foarte complicată şi Trump lasă şi aici o moştenire absolut haotică. Americanii au dus o negociere marcată de cererea intempestivă a lui Trump de a introduce nu un cadru bilateral, ci unul trilateral de control al arsenalului nuclear, incluzând China. Era evident că va eşua, aşa că trump a venit cu o altă propunere care a închis jocurile, adică un tratat privind îngheţarea tuturor stocurilor nucleare, mişcare tratată drept „complet nerealistă“ de Moscova. Situaţia de acum se prezintă astfel: Biden personal a repetat de mai multe ori că este în favoarea unei continuări a Tratatului pentru o perioadă de încă cinci ani (aşa cum este prevăzut în protocoalele iniţiale). Ruşii, imediat după alegerea lui BIden, au anunţat că opţiunea iniţială este încă valabilă, anunţul fiind făcut de Serghei Lavrov, dar mai este oare timp pentru convorbirile directe Biden-Putin pentru readucerea discuţiei la parametrii stabiliţi în cadrul precedent de negocieri?

Lista de priorităţi este extrem de lungă şi încă nu am pomenit de mesajele care circulă înspre Europa, zonă ultra-sensibilizată de jocul lui Trump de a trimite în zonă nu numai pe propagandistul său de bază, ultra populistul Bannon, dar şi foarte lovită de sprijinul dat de Trump personal propagandei care a motivat şi însoţit procesul BREXIT. În acest context, de studiat mesajele ajunse deja în Europa şi primite cu mare interes de liderii europeni importanţă, dar şi deschiderea europeană pentru anchetele FBI în curs, mult mai complexe şi aprofundate decât s-ar crede, acoperind reţele sociale pe care le ştiţi precum şi altele, precum Telegram, devenite refugiu ale extemiştilor de pretutindeni, acum vânaţi ca inamici ai democraţiei americane în acţiune.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite