Biden aproape i-a călcat pe urme lui Trump în problema refugiaţilor. Preşedintele a revenit asupra unei decizii controversate la câteva ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden FOTO EPA-EFE
Joe Biden FOTO EPA-EFE

Iniţia, într-o mişcare care a stârnit imediat critici aspre mai ales din tabără democrată, Joe Biden a decis să nu crească numărul de refugiaţi admişi anual în Statele Unite, o măsură promisă în campanie, şi să păstreze pentru anul 2021 plafonul de 15.000 de persoane stabilit de Donald Trump. La doar câteva ore, Casa Albă a transmis că preşedintele a revenit asupra deciziei şi va ridica plafonul luna viitoare.

Măsura iniţială ar fi păstrat plafonul stabilit de administraţia lui Trump, unul care stabileşte numărul de refugiaţi pe care SUA îi admite anual la 15.000, cea mai scăzută cifră din istoria reglementărilor în domeniul imigraţiei ale statului american, relatează presa internaţională.

Confruntat cu critici dure, mai ales din tabără democrată, Biden s-a răzgândit la doar câteva ore după semnarea ordinului şi a anunţat că plafonul va fi ridicat luna următoare, aşa cum promisese iniţial. 

Justificarea oferită de Casa Albă pentru păstrarea plafonului stabilit de Trump era că ordinul adoptat ar fi mărit viteza de admitere a refugiaţilor în Statele Unite. Ordinul mai schimba şi criteriile de prioritizare, urmând să garanteze mai multe locuri pentru refugiaţi din Africa, Orientul Mijlociu şi America Centrală şi ar fi eliminat restricţiile asupra refugiaţilor proveniţi din Somalia, Siria şi Yemen.

Tonul a fost schimbat în faţa reacţiei publice. Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american, a anunţat că directiva a fost „subiectul unei oarecare confuzii” şi a dat vina pentru eşecul lui Biden de a ridica plafonul la 62,500, aşa cum promisese în faţa Congresului în urmă cu două luni, pe „decimatul program de admitere a refugiaţilor pe care l-am moştenit”.

„Ne aşteptăm ca preşedintele să stabilească un plafon final, mărit pentru refugiaţi pentru restul anului fiscal până la data de 15 mai”, a spus Psak, care nu a oferit o cifră exact exactă, dar a spus că promisiunea iniţială de a ridica plafonul la 65,000 de persoane „pare improbabilă”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite