Biden admite că rezultatele alegerilor pentru Congres din 2022 ar putea fi contestate

Biden admite că rezultatele alegerilor pentru Congres din 2022 ar putea fi contestate

Foto: EPA-EFE

Preşedintele american Joe Biden a recunoscut că rezultatele alegerilor pentru Congres, de la jumătatea mandatului, din noiembrie anul curent ar putea fi contestate dacă ţara nu va reforma legea electorală. Această opinie a fost exprimată de liderul american miercuri, la o conferinţă de presă la Casa Albă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biden a fost întrebat dacă ia în considerare posibilitatea ca rezultatele intermediare să fie invalidate. "Da, cred că ar putea fi invalidate cu uşurinţă. Imaginează-ţi dacă [fostul preşedinte al SUA Donald] Trump l-ar fi putut convinge pe [fostul vicepreşedinte Mike] Pence să nu aprobe [6 ianuarie 2021] votul electoral", a răspuns Biden reporterilor.

Potrivit acestuia, încercări similare pot fi făcute şi la alegerile pentru Congres din toamna anului 2022, care teoretic au şanse de succes. „Atunci va trebui să renumărăm voturile şi să le aruncăm pe cele care nu pot fi numărate”, a spus Biden. Potrivit acestuia, capacitatea de a contesta rezultatele alegerilor de la jumătatea mandatului „depinde direct” de reforma legii electorale. „În acest moment, nici eu, nici Partidul Democrat nu vom renunţa, ceea ce ar însemna eşecul încercărilor [de a realiza această reformă]”, a conchis el.

Joia trecută, Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a aprobat proiectul de lege introdus de democraţi pentru reformarea votului, dar are puţine şanse să fie aprobat de senatori, întrucât republicanii se opun cu fermitate. Această iniţiativă, potrivit democraţilor, este menită să protejeze dreptul americanilor la liberul arbitru.

Într-o serie de state din SUA în care republicanii sunt la putere, anul trecut au fost înăsprite regulile privind controlul votului, inclusiv prin corespondenţă. Republicanii au explicat acest lucru prin necesitatea de a preveni frauda electorală. Democraţii spun că oponenţii lor fac aceşti paşi pentru a îngreuna votul anumitor categorii de cetăţeni. Proiectul de lege în cauză vizează, în special, contracararea unor astfel de măsuri.

Alegerile de la jumătatea mandatului din SUA vor avea loc în noiembrie 2022. În cadrul lor se vor alege toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor şi cei 34 de senatori. Democraţii deţin în prezent majoritatea în camera inferioară a Congresului, iar paritatea a fost stabilită în Senat: fiecare dintre cele două partide ocupîn 50 de locuri.

Trump şi-a exprimat anterior părerea că Partidul Republican la alegerile din 2022 va putea obţine controlul asupra Camerei Reprezentanţilor SUA, iar democraţii, inclusiv Biden, se vor confrunta cu un colaps politic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările