„Bomba Benghazi”: presa dezvăluie că zeci de agenţi CIA se aflau în ambasadă în momentul atacului. Aceştia acuză acum autorităţile de intimidare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada SUA din Benghazi a fost distrusă printr-un atac terorist pe 11 septembrie 2012. FOTO Reuters
Ambasada SUA din Benghazi a fost distrusă printr-un atac terorist pe 11 septembrie 2012. FOTO Reuters

În momentul în care a avut loc atacul terorist asupra ambasadei americane de la Benghazi, zeci de agenţi CIA se aflau în clădire. Acum, agenţii CIA care sunt implicaţi în operaţiuni în Libia sunt supuşi periodic testelor cu poligraful, în încercarea puternicei Agenţii Centrale de Informaţii de a se asigura că angajaţii nu vorbesc cu presa sau să încerce să ia legătura cu membrii Congresului, transmite CNN în exclusivitate.

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a demarat o amplă campanie de intimidare a agenţilor care au lucrat şi care au acum operaţiuni în Libia, reiese dintr-o anchetă realizată de jurnaliştii CNN. Din ianuarie 2013, aceşti agenţi sunt supuşi în mod periodic unui număr anormal de ridicat de teste poligraf, totul în încercarea de a muşamaliza adevărul despre atacul terorist. 

Mai multe surse anonime citate de CNN susţin că agenţii sunt testaţi lunar pentru ca CIA să se asigure că aceştia nu discută cu jurnalişti sau cu membri ai Congresului. 

Totodată, ancheta a dezvăluit faptul că, pe 11 septembrie 2012, atunci când ambasada americană de la Benghazi a fost atacată, mai multe zeci de agenţi CIA se aflau în clădire.  

Până la 35 de cetăţeni americani se aflau atunci în ambasadă. Dintre aceştia, 21 se aflau într-o clădire cunoscută drept „anexa”, despre care se crede că este controlată de CIA ca sediu pentru operaţiunile agenţiei de informaţii în Libia.

„Nu aveţi nicio idee cu privire la presiunea pusă asupra tuturor celor care ştiu ceva despre această operaţiune”, a declarat o sursă pentru CNN. 

„Afacerea” Benghazi este una dintre cele mai controversate în momentul de faţă în SUA. Recent, o serie de documente interne transmise între diverse instuţii americane în ziua în care a avut loc atentatul arată cum Administraţia Obama a încercat să muşamalizeze din start adevărul despre atacul terorist. 

Preşedintele Obama a fost acuzat că a dispus personal tentativa de ascundere a adevărului, având în vedere că, la momentul atentatului, se afla în campanie electorală.

În mai, episodul a fost readus în lumina reflectoarelor după ce o comisie din Camera Reprezentanţilor a dat publicităţii o serie de e-mailuri din care reiese cum Departamentul de Stat a intervenit pentru modificarea anunţului televizat despre atac care urma să fie făcut de către Susan Rice, ambasadorul Statelor Unite la ONU. Discursul acesteia a fost scris de CIA şi apoi trimis spre aprobare către Departamentul de Stat, FBI  şi alte agenţii guvernamentale. 

Doar după modificările tuturor acestor instituţii, discursul a fost aprobat. Atunci, Departamentul de Stat a susţinut că a cerut o singură modificare, nu mai mult de un cuvânt, două, pentru a clarifica faptul că este vorba despre o clădire folosită de o misiune diplomatică şi nu despre un consulat, aşa cum apărea iniţial. 

Mesajele publicate acum arată însă că procesul de modificare a mers mult mai adânc. Departamentul de Stat a insistat ca orice referire la al-Qaeda şi la gruparea militantă Ansar al-Sharia bănuită că a realizat atacul. 

Totodată, Departamentul a cerut înlăturarea oricărei menţiuni asupra altor avertismente CIA privind alte ameninţări teroriste. Din aceste motive, Obama este acuzat acum că a încercat să muşamalizeze faptul că atacul a fost unul terorist pentru a nu-şi strica şansele în cursa pentru prezidenţialele din noiembrie. 

Documentele publicate în mai arată şi că David Petraeus, fostul director CIA, a jucat un rol mult mai important decât se credea înainte în „afacerea Benghazi”, considerată principala pată neagră din mandatul fostului Secretar de Stat Hillary Clinton - episod pentru care fosta primă doamnă a plâns atunci când a fost audiată în faţa Congresului. 

CITEŞTE MAI MULT

Hillary Clinton s-a răstit la senatorul republican care a acuzat-o de muşamalizarea atacului de la Benghazi

Secretarul de stat Hillary Clinton l-a atacat verbal pe un senator care a acuzat administraţia Obama că ar fi Indus în eroare opinia publică cu privire la atacul terorist asupra consulatului american de la Benghazi.

LIVE VIDEO Hillary Clinton este audiată de Senat asupra atacului de la Benghazi

Secretarul american de Stat este audit în aceste momente de o comisie specială a Senatului SUA în ceea ce priveşte atacul care a avut loc pe 11 septembrie 2012 la Benghazi.

Blestemul celui de-al doilea mandat. Barack Obama, acuzat din toate părţile

Administraţia lui Barack Obama este acuzată simultan că a muşamalizat adevărul despre atacul de la Bengazi, că a folosit Fiscul pentru a-şi persecuta adversarii politici şi că a monitorizat ilegal convorbirile telefonice ale unei mari agenţii de presă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite