Barack Obama desfiinţează registrul cu migranţi din ţări musulmane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Obama a anunţat că abrogă reglementările americane care obligau bărbaţii musulmani din 25 de ţări cu populaţie majoritar musulmană să se înregistreze pe lângă autorităţile guvernamentale atunci când vin în Statele Unite, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty.

Actuala administraţie nu a mai aplicat acest program din 2011.

Preşedintele ales Donald Trump a anunţat însă că ar putea să relanseze programul, cu scopul de a-şi pune în aplicare promisiunea din campanie de a le cere imigranţilor musulmani să se înregistreze pe lângă autorităţile guvernamentale.

Sistemul Naţional de Securitate pentru Înregistrarea Intrărilor şi Ieşirilor (National Security Entry-Exit Registration System) a fost introdus după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Sistemul prevede ca bărbaţii străini în vârstă de peste 16 ani din peste 20 de ţări majoritar musulmane - inclusiv Siria, Irak şi Afganistan - să se înregistreze la autorităţile americane în domeniul imigraţiei la sosirea în Statele Unite şi la anumite intervale după aceea.

Legea prevede, de asemenea, ca aceşti bărbaţi să fie amprentaţi şi fotografiaţi.

Ea îi obligă pe musulmanii aflaţi deja în ţară să se înregistreze pe lângă autorităţi şi să informeze Guvernul când se mută.

Trump şi-a reiterat pe 21 decembrie angajamentul de a-i pune să se înregistreze şi poate chiar de a interzice temporar imigranţi musulmani.

Însă, în urma hotărârii administraţiei Obama, el va fi nevoit să pornească de la zero acest program după ce va fi învestit luna viitoare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite