Barack Obama, îngrijorat de situaţia democraţiei în SUA şi în Occident

Barack Obama, îngrijorat de situaţia democraţiei în SUA şi în Occident

Barack Obama Foto: EPA/EFE

Îngrijorat de democraţiile occidentale - prada "fake news" şi ascensiunii naţionalismului -, Barack Obama a prezentat un tablou sumbru al vieţii politicii americane vineri, într-o vizită în Danemarca, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Sunt suficient de îngrijorat de tendinţele internaţionale şi americane cât să mă exprim”, a declarat fostul preşedinte american, invitat să vorbească la Kolding (centru), în faţa unei mulţimi de conducători de întreprinderi şi studenţi.
 
”Când începi să vezi că politica noastră nu se mai bazează pe fapte, când îndepi să vezi o dezbatere care este motivată doar de puseuri rasiste sau naţionaliste, când începi să vezi respingerea ştiinţei, expertizei şi logicii în politică (...), asta arată că acum nu mai avem o politică ce ne urmează cele mai bune tradiţii”, a deplâns el.
 
Relativ discret după ce a plecat de la Casa ALbă, pe 20 ianuarie 2017, al 44-lea preşedinte al Statelor Unite a evitat însă cu grijă să-l numească pe succesorul său Donald Trump.
 
”În Statele Unite, am avut poate mai multe zdruncinături şi schimbări decât ne aşteptam”, a spus el, provocând râsete în asistenţă.
 
Exprimându-şi îngrijorarea faţă de lipsa angajamentului cetăţenilor în viaţa politică, Obama a subliniat importanţa ”în Statele Unite, în Europa şi în alte ţări de a te bate (...) pentru a afirma idealurile Constituţiei noastre”.
 
El a prezentat o imagine sumbră a situaţiei politice americane, dar i-a îndemnat şi pe europeni să se mobilizeze.
 
”Există o adevărată urgenţă atunci când vedem ceea ce se petrece în Polonia, de exemplu, sau în Ungaria”, a avertizat el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: