Avocaţii-vedetă care îl apără pe Trump în procesul de destituire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domul Capitoliului de la Washington FOTO EPA-EFE
Domul Capitoliului de la Washington FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Donald Trump este apărat în procesul de destituire de către patru avocaţi, între care două figuri mediatice şi controversate.

Două figuri binecunoscute publicului american s-au alăturat echipei de avocaţi care îl apără pe Trump în procesul de destituire început, marţi, în Senatul majoritar republican, la patru luni fără trei zile de la declanşarea procedurii în Camera Reprezentanţilor majoritar democrată. Aceştia sunt Kenneth Starr şi Alan Dershowitz.

Kenneth Starr, în vârstă de 73 de ani, este unul dintre protagoniştii Afacerii Lewinsky, fiind procurorul special care a iniţiat procedura destituirii preşedintelui democrat Bill Clinton (1993-2001). Într-un final, Clinton a fost achitat şi a scăpat de destituire. De atunci, a activat ca avocat, profesor şi rector la Baylor University.

Imagine indisponibilă

Kenneth Starr în platoul postului de televiziune CBS

Alan Dershowitz, în vârstă de 81 de ani, este avocat şi un comentator pe teme juridice în platourile de televiziune. Printre clienţii săi figurează mai ales fostul jucător de fotbal american O.J. Simpson şi fostul om de afaceri Jeffrey Epstein, care s-a sinucis în luna august a anului trecut în aşteptarea unui verdict final într-un proces de trafic şi abuz sexual asupra unor minore.

Imagine indisponibilă

Alan Derschowitz la ABC News

Cei doi au intrat în echipa apărării lui Trump pentru a-i ajuta pe alţi doi colegi mai tineri, şi anume pe avocatul Casei Albe, Pat Cipollone, în vârstă de 53 de ani, o persoană mai discretă şi mai puţin cunoscută, şi pe avocatul personal al preşedintelui american, Jay Sekulow, în vârstă de 63 de ani.

Pe lângă apărarea lui Trump în Senat, misiunea lor constă şi în dirijarea comunicării în acest caz desfăşurat în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie 2020.

Într-un memorandum de 110 pagini depus luni în Senat, echipa lui Trump cere respingerea actului acuzării şi achitarea preşedintului. În opinia lor, el nu poate fi acuzat de „abuz de putere“ şi „obstrucţionarea bunului mers al Congresului“ în Afacerea Ucraineană.

Afacerea Ucraineană

Donald Trump este acuzat că a făcut presiuni asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a favoriza deschiderea unei anchete de corupţie împotriva lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte american Joe Biden. El a cerut această anchetă în schimbul continuării sprijinului militar pentru Ucraina, un sprijin crucial pentru această ţară afectată de aproape şase ani încoace de un conflict armat cu separatiştii proruşi din regiunea Donbas, la graniţa cu Rusia. Potrivit democraţilor, cel de-al 45-lea preşedinte american a acţionat astfel pe lângă Zelenski în scopul subminării campaniei lui Joe Biden, un adversar potenţial pentru el în scrutinul prezidenţial. „Preşedintele Trump nu a făcut nimic rău şi este convins că echipa sa îl va apăra (…) de această procedură de destituire ilegitimă şi fără fundament“, susţine Casa Albă.

Alan Dershowitz abordează un eventual process de destituire a lui Trump într-o carte publicată în vara lui 2018 („The Case Against Impeaching Trump“). „Abuzul de putere nu este un motiv constituţional de impeachment“, a insistat el la ABC. „Este atât de vag încât jumătate dintre preşedinţii americani, de la Adams la Jefferson, de la Lincoln la Roosevelt, au fost acuzaţi de inamicii lor politici de abuz de putere“, subliniază constituţionalistul.

Democratul Adam Schiff a respins poziţia lui  Alan Dershowitz, apreciind că avocaţii „nu pot contesta faptele“. Potrivit lui, abuzul de putere a fost gândit de părinţii Constituţiei americane drept un act pasibil de destituire.

În afară de aceste aspecte, biografiile lui Starr şi Dershowitz sunt pline de controverse. În 2014, Alan Dershowitz a fost acuzat de abuz sexual asupra unei minore ajunse la el prin intermediul lui Jeffrey Epstein. Avocatul neagă această acuzaţie. La rândul său, Kenneth Starr a fost nevoit să demisioneze din postul de rector în 2016 din cauza unor critici pentru felul în care a gestionat un caz de agresiuni sexuale în campus.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite