Avocata rusă Natalia Veselniţkaia, care s-a întâlnit cu echipa de campanie a lui Trump la Trump Tower, inculpată în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Veselniţkaia
Natalia Veselniţkaia

O avocată rusă care s-a întâlnit cu mai mulţi membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump la Trump Tower în 2016 a fost inculpată de obstrucţionarea justiţiei în alt dosar, dar care arată legăturile acesteia cu Kremlinul, relatează AFP.

Natalia Veselniţkaia este cunoscută marelui public după dezvăluirea întâlnirii sale, în iunie 2016, cu mai mulţi membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump, între care fiul acestuia Donald Trump Junior şi ginerele său Jared Kushner, la Trump Tower, la New York.

Donald Trump Jr. a discutat cu Natalia Veselniţkaia pentru că el credea că, mandatată de Guvernul rus, ea ar fi putut să le furnizeze informaţii compromiţătoare despre candidata democrată Hillary Clinton.

Familia Trump afirmă că această întâlnire nu a avut vreun rezultat, avocata venind de fapt să vorbească, afirmă ei, despre spinosul dosar al adopţiilor între Rusia şi Statele Unite.

Această întâlnire îl interesează însă pe procurorul special Robert Mueller, care anchetează cu privire la conţinutul legăturilor între campania Trump şi Executivul rus, un subiect respins cu regularitate de către Donald Trump însuşi.

Natalia Veselniţkaia a fost inculpată pentru că a fabricat, cu colaborarea unui reprezentant al Parchetului General rus, documente care-i disculpau pe unii dintre clienţii săi, vizaţi de justiţia americană, potrivit actului de acuzare dezvăluit marţi.

Ei erau acuzaţi că au spălat peste 200 de milioane de dolari provenind dintr-un mecanism de deturnare de fonduri provenind de la administraţia fiscală rusă, investindu-i în domeniul imobiliar în Statele Unite.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al procurorului federal din Manhattan Geoffrey Berman a declarat că Natalia Veselniţkaia ”nu este în detenţie şi probabil nu se află pe teritoriul american”, aşadar este fugară.

Contactată de postul rus Rosia 24, avocata a declarat că a aflat despre inculparea sa din presă. ”Nu cunosc esenţa chestiunii şi detaliile”, a declarat ea.

”Presupun că toate astea sunt menite să mă împiedice să-mi exercit activităţile profesionale care sunt legate de probleme foarte sensibile pentru Statele Unite”, a comentat avocata, evocând ”legea Magniţki”, după numele avocatului care a dezvăluit scandalul deturnării în Rusia.

Ea a declarat totodată că ”activităţile” sale sunt legate de ”corupţia justiţiei şi Congresului” americane. ”Eu nu pot să consider asta decât o încercare de a împiedica ca aceste fapte să fie făcute publice”, a adăugat ea.

Natalia Veselniţkaia, în vârstă de 43 de ani, a fost inculpată de obstrucţionarea exerciţiului justiţiei, un cap de acuzare pasibil de zece ani de închisoare.

În pofida faptului că acest dosar nu are o legătură directă cu contacte pe care ea le-a avut cu echipa Trump, dosarul ar putea să constituie un mijloc de presiune prin care justiţia americană să obţină colaborarea acesteia în ancheta rusă a procurorului special Mueller.

Acuzat iniţial într-un caz de fraudă care nu are nimic a face cu Donald trump, fostul avocat al miliardarului Michael Cohen şi-a dat concursul justiţiei americane şi l-a implicat în mod direct pe preşedintele Statelor Unite în alt dosar.

Kremlinul a dat asigurări în 2017 că ”nu s-a aflat niciodată în contact” cu Veselniţkaia. Ea a negat de asemenea orice legătură cu Kremlinul.

Avocata a răspuns în 2017 întrebărilor Comisiei Judiciare a Senatului american cu privire la întâlnirea sa la Trump Tower. Ea a negat că a evocat vreo informaţie de vreun fel despre Hillary Clinton.

Clienţii Nataliei Veselniţkaia aveau legături cu societatea Prevezon Holdings, inculpată în iunie 2016 şi care a încheiat între timp un acord amiabil cu justiţia americană în mai 2017, în urma plăţii sumei de 5,9 milioane de dolari.

Această societate este controlată de Denis Katsyv, clientul lui Veselniţkaia, fiul vicepreşedintelui companiei căilor ferate ruse (RJD) şi un fost funcţionar de rang înalt în regiunea Moscovei.

Mecanismul de deturnare a fondurilor administraţiei fiscale ruse a fost dezvăluit de către avocatul rus Serghei Magniţki în 2008, arestat câteva luni mai târziu în Rusia şi mort în detenţie - în circumstanţe misterioase - în 2009.

O lege americană adoptată de Congresul american în 2012 prevede sancţiuni financiare vizând funcţinari ruşi suspectaţi că sunt implicaţi în moartea lui Serghei Magniţki.

Ca măsură de retorsiune, Moscova a adoptat o lege care interzice adopţiile copiilor ruşi de către cetăţeni americani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite