Autorităţile din Washington, în stare de alertă. FBI a difuzat imagini cu cel care a pus bombe artizanale la sediile partidelor înainte de violenţele de la Capitoliu FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Forţele de ordine din Districtul Columbia sunt în stare de alertă ridicată după ce o gloată de susţinători ai lui Trump a pătruns în Capitoliu, provocând distrugeri, miercuri, surse din cadrul poliţiei fiind îngrijoate din cauza unor noi atacuri asupra clădirilor federale, relatează CBC News. FBI a publicat imagini cu persoana care a pus bombe la sediile celor două partide, aflate la mică distanţă de Capitoliu.

Potrivit CBS News surse din cadrul forţelor de aplicare a legilor au exprimat îngrijorări că unii dintre cei care au devenit violenţi la mitingul din ziua certificării rezutatelor alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie se află încă în oraş şi ar putea urma noi atacuri.

Poliţia şi FBI -ul se află încă în căutarea celor responsabili în hoteluri şi pe aeroporturi, peste 50 de persoane fiind reţinute pentru infracţiuni de violenţă, distrugere şi intrare neautorizată în legătură incidentele de miercuri de la Capitoliu.

Un adept al supremaţiei albilor a chemat la noi acţiuni pe Telegram, specificând data inaugurării ca o nouă ţintă: „Este următoarea dată pe care grupurile pro-Trump şi altele trebuie să o ţină minte pentru un potenţial nou asalt asupra Capitoliului”.

ABC News a publicat în exclusivitate o fotografie cu bărbatul suspectat a fi pus două bombe artizanale la sediile partidelor republican şi democrat miercuri, înainte de mitigul de la Capitoliu.

FBI-ul a publicat joi o fotografie cu acesta şi a promis o recompensă de 50.000 de dolari pentru informaţii care ar duce la arestarea bărbatului. Poliţia a primit miercuri, cu o oră înainte de pătrunderea susţinătorilor lui Trump în Capitoliu, rapoarte despre două dispozitive explozive improvizate amplasate în faţa sediului Comitetului Naţional republican, respectiv a celui democrat.

FBI a publicat fotografia bărbatului care a pus bombe la sediile partidelor republican si democrat înainte de violenţele de la Capitoliu FOTO FBI via ABC News

FBI a publicat fotografia bărbatului care a pus bombe la sediile partidelor republican si democrat înainte de violenţele de la Capitoliu FOTO FBI via ABC News

O sursă federală a confirmat faptul că bombele artizanale erau active, iar poliţia Capitoliului a confirmat la rândul său că erau periculoase şi puteau răni.

Acestea au fost distruse folosind tunuri de apă chiar în timp ce un grup de susţinători ai lui Trump trecea de cordonul poliţiei şi pătrundea în clădirea Capitoliului.

Joi, poliţia din Districtul Columbia a publicat fotografii cu cele peste 20 de persoane căutate în legătură cu incidentele de la Capitoliu.

FBI a primit până acum peste 4.000 de ponturi cu privire la identitatea persoanelor care au pătruns în clădire, în timp ce Congresul certifica victoria lui Joe Biden. Departamentul de Justiţie a declarat că unele persoane pot fi inculpate în baza unei legislaţii în materie de sediţie pentru că au distrus proprietatea federală în cursul unei insurecţii.

40 de persoane au fost deja puse sub acuzare pentru intrare neautorizată, asalt şi port de arme. Cazul altor 15 persoane a fost adus în atenţia procurorilor pentru infracţiuni federale legate direct de asaltul asupra Capitoliului.

Ryan D. McCarthy, secretarul armatei SUA, a declarat că vor fi ridicate garduri de protecţie în jurul Capitoliului. Totodată, câteva mii de soldaţi ai Gărzii Naţionale vor fi desfăşuraţi inclusiv din alte state pentru a asigura securitatea în oraş în următoarele două săptămâni.

Poliţia Capitoliului a fost criticată de membrii Congresului care au denunţat un eşec total al răspunsului şi au cerut o anchetă în acest sens. Aceasta s-a apărat subliniind că în toiul asaltului ofiţerii au trebuit să răspundă la raporturi privind ameninţări cu bombe la sediile partidelor democrat şi republican, iar potenţialul de reacţie a fost astfel redus. 60 de ofiţeri au fost răniţi şi unul a murit. O susţinătoare a lui Trump a fost împuşcată în clădire şi alte trei persoane au murit din cauza unor urgenţe medicale în împrejurări neclare.

Tom O'Connor, un fost agent FBI, a spus că ar fi fost nevoie de mai multe forţe de ordine, întrucât a fost o situaţie în care „s-ar fi putut întâmpla orice din partea unei mulţimi, de la focuri de armă la bombe artizanale”.

   

Unii dintre manifestanţii care au participat la asaltul asupra Capitoliului au fost identificaţi prin intermediul imaginilor distribuite de pe reţelele sociale de angajatori şi concediaţi.

O firmă de marketing din Maryland a anunţat că a concediat un angajat după ce a fost surprins în interiorul Capitoliului purtând legitimaţia de serviciu.

„Deşi susţinem dreptul angajaţilor de a-şi exprima opiniile liber în limitele legii, oricine face dovada unui comportament ce pune în pericol sănătatea şi siguranţa altora nu mai poate avea oportunitatea de a munci la  Navistar Direct Marketing”, a transmis compania într-un comunicat pentru CNN.

În aceeaşi situaţie se află şi un avocat din Texas, angajat în cadrul unei companii de asigurări şi care a fost filmat spunând: „încercăm să intrăm în Capitoliu pentru a opri asta”.

Paul Davis s-a apărat ulterior arătând că a demonstrat paşnic pe tot timpul mitingului şi nu s-a referit la o pătrundere violentă în clădire: „Am spus că încercăm să intrăm în Capitoliu dar pentru a protesta şi nu în sens violent”.

Rick Saccone, un fost reprezentant în legislativul statului Pennsylvania, a demisionat din funcţia sa de profesor la un colegiu după ce au apărut imagini cu el în faţa Capitoliului şi instituţia a deschis o anchetă. Acesta, care a fost filmat spunând că el şi alţii vor să-i scoată din funcţii pe toţi cei răi, ca şi pe cei care l-au trădat pe preşedinte, a explicat că a demisionat după 21 de ani pentru a nu permite mediei să păteze reputaţia şcolii.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite