Autorităţile americane, puse în încurcătură. Un deţinut refuză să părăsească închisoarea militară de la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Închisoarea militară Guantanamo FOTO vocativ.com
Închisoarea militară Guantanamo FOTO vocativ.com

Un deţinut yemenit care a primit permisiunea de a părăsi închisoarea militară americană Guantanamo, în care se află de apoape 14 ani, a decis să rămână în tabăra de pe Insula Cuba, a dezvăluit vineri un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Mohammed Ali Abdullah Bwazir ar fi trebuit să fie transferat miercuri, dar s-a răzgândit în ultima clipă, a anunţat Gary Ross.

 „Nu a acceptat oferta de relocare“, a explicat Ross, potrivit site-ului 20minutes.fr.

Deţinutul yemenit rămâne totuşi pe lista cu persoanele care urmează să fie transferate, iar oficialii încearcă să-i găsească o nouă destinaţie.

„Vom începe din nou să încercăm să negociem cu diferite ţări“, a subliniat Gary Ross.

Clientul meu a devenit ca un personaj din filmul „Închisoarea îngerilor“, care nu se mai poate adapta la viaţa din afara închisorii, a declarat pentru Miami Herald avocatul lui Bwazir.

Potrivit dosarului său, Mohammed Ali Abdullah Bwazir a luptat pentru Brigada arabă 55 din cadrul reţelei terosiste Al-Qaeda.

Însă un oficial american din domeniul apărării a spus, sub acoperirea anonimatului, că deţinutul de la Guantanamo ar dori să fie trimis într-o ţară arabă.

Pentagonul a anuntat joi transferarea a doi detinuţi în Bosnia şi Herţegovina şi în Muntenegru, numărul prizonierilor rămaşi la Guantanamo ajungând la 91.

Dintre aceştia, 34 urmează să fie transferaţi. Ceilalţi rămân închişi pe termen nelimitat, fiind în aşteptarea procesului sau consideraţi prea periculoşi.

Aproximativ 680 de deţinuţi se aflau la închisoarea Guantanamo în timpul activităţii ei de vârf în 2003. Din 2009, administraţia Obama depune eforturi pentru închiderea acestei tabere controversate, care a fost înfiinţată după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite