Atentat la Strasbourg. Poliţia a făcut public portretul atacatorului. Ce măsuri propun eurodeputaţii pentru prevenirea atacurilor teroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cherif Chekatt este căutat de poliţia din Franţa şi Germania
Cherif Chekatt este căutat de poliţia din Franţa şi Germania

Poliţia franceză a făcut public un portret al suspectului care a atacat marţi seară mai multe persoane în centrul oraşului Strasbourg, ucigând doi oameni şi rănind alţi 12, şi a făcut un apel către cei care au fost martori la incident să ofere informaţii pentru a-l localiza pe individ.

 Poliţia a lansat un apel către martorii incidentului să i-a legătura cu autorităţile pentru a-l putea prinde pe atacator, care se numeşte Cherif Chekatt s-a născut la Strasbourg, dar are părinţi de origine marocană.

Apelul este însoţit de o descriere fizică a agresorului: 29 de ani, 1,80 metri, constituţie normală, păr scurt, posibil cu barbă, ten măsliniu, cu un semn pe frunte.

"Persoană periculoasă, nu interveniţi", avertizează poliţia.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a decis ''să crească mobilizarea militarilor'' în cadrul operaţiunii Sentinelle, la o zi de la atacul care s-a soldat cu cel puţin doi morţi la Strasbourg, a anunţat miercuri premierul Edouard Philippe, relatează AFP.

''Sunt 500 de militari care, începând de astăzi, au venit pentru a completa dispozitivul 'Sentinelle' şi 1.300, care, în zilele următoare, vor urma celor deja mobilizaţi'' pentru a asigura ''securizarea'' obiectivelor şi ''a garanta securitatea francezilor'', a declarat Edouard Philippe într-o alocuţiune rostită la Ministerul de Interne.

Cu câteva zile înainte de sărbătorile de sfârşit de an, "obiectivul este de a permite securizarea locurilor în care are acces publicul", a menţionat premierul francez.

Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte 12 au fost rănite marţi seara într-un atac comis la Târgul de Crăciun din Strasbourg. Atacatorul care a strigat "Allah Akbar" este căutat de forţele de poliţie.

Premierul a dat asigurări că "determinarea guvernului" este "totală" pentru "ca acest individ să fie arestat, adus în faţa justiţiei în cele mai bune condiţii şi cât mai curând posibil''.

Autorităţile au declanşat în toată Franţa marţi seara nivelul ''urgenţă atenta'', cel mai înalt nivel al planului Vigipirate care permite mobilizarea excepţională a timpului de resurse în căutarea unui atacator.

Un număr de 7.000 de soldaţi sunt desfăşuraţi permanent în cadrul dispozitivului Sentinelle şi alţi 3.000 pot fi mobilizaţi în orice moment pentru a consolida protecţia.

PE propune crearea unei liste negre cu predicatorii radicali

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri o rezoluţie pentru consolidarea Europol şi crearea unei liste negre cu predicatorii radicali, printre alte măsuri menite să combată terorismul, la o zi după ce chiar la Strasbourg, unde are loc sesiunea plenară a PE, două persoane au fost ucise şi alte 14 rănite într-un atac terorist comis de un presupus islamist, transmite agenţia EFE.

Rezoluţia nelegislativă, aprobată cu 474 voturi pentru, 112 împotrivă şi 75 de abţineri, cere de asemenea îmbunătăţirea schimburilor de informaţii şi interoperabilitatea bazelor de date privind securitatea şi protecţia victimelor. Textul propune şi programe specifice în închisori, campanii de informare şi sensibilizare în sectorul educaţional.

Alte propuneri enunţate în rezoluţie vizează sporirea controalelor la frontierele externe ale UE prin transmiterea încrucişată a informaţiilor din bazele de date naţionale şi europene şi de asemenea formarea de experţi împotriva radicalizării, urmărirea exhaustivă a ''combatanţilor străini'' reveniţi în Europa şi elaborarea de măsuri care să prevină obţinerea statutului de azilant în UE pentru teroriştii condamnaţi veniţi printre refugiaţi.

Eurodeputaţii au criticat faptul că în prezent schimburile de informaţii sunt insuficiente şi au subliniat că în definirea politicilor antiteroriste este important să se respecte drepturile fundamentale, inclusiv protecţia datelor şi libertatea de exprimare.

În rezoluţie se propune şi crearea unui Fond Suveran de Solidaritate pentru ajutorarea victimelor atacurilor teroriste.

Raportul pe baza căruia a fost întocmită rezoluţia propune şi măsuri mai deosebite, precum întocmirea unei liste negre cu predicatori şi verificarea persoanelor care închiriază maşini în bazele de date ale poliţiei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite