Atacul asupra Capitoliului: ancheta Congresului se apropie periculos de fostul preşedinte Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Susţinătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianurie 2020
Susţinătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianurie 2020

Laţul se strânge în jurul fostului preşedinte republican , Donald trump, acuzat că este direct responsabil pentru atacul violent asupra sediului Congresului SUA la Washington, la 6 ianuarie. Patru membri din echipa apropiată a fostului preşedinte republican au primit joi o citaţie să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare de anchetă pentru a face lumină în această chestiune, notează AFP.

O comisie a Congresului american investighează evenimentele de la 6 ianuarie, când o masă de susţinători ai lui Donald Trump – preşedintele de atunci – a atacat clădirea Congresului, în încercarea de a anula rezultatul scrutinului în care Joe Biden a fost învingător. Ancheta de până acum a dat la iveală un plan elaborat – cel puţin la nivelul unor avocaţi şi consilieri ai lui Trump – care ar fi dus la anularea rezultatului alegerilor, în sesiunea Congresului pe care vice-preşedintele Pence o prezida şi pe fondul căreia s-a declanşat insurecţia.

Doar că – după cum se ştie – Pence a refuzat să dea curs planului, pentru că nu avea un drept constituţional şi raţiuni legale să o facă.

Acum, Casa Albă înclină să ofere Congresului informaţii suplimentare cu privire la ce făceau Trump şi consilierii săi în timpul evenimentelor de la 6 ianuarie, în ciuda faptului că fostul preşedinte argumentează că are dreptul legal de a menţine informaţiile respective secrete.

Biden crede însă că gravitatea celor întâmplate şi mai ales faptul că acestea s-ar putea repetă justifică declasificarea documentelor respective. Membrii comisiei de acnhetă spun că Trump nefiind preşedinte, acum, nu poate invoca dreptul de a ţine informaţii secrete, pe care îl are doar un şef al executivului.

Comisia a obţinut acces la comunicaţii telefonice şi în mediile de socializare, dar acum doreşte să afle ce ascund cei care refuză să coopereze.

Preşedintele comisiei, democratul Bennie Thompson a spus că chema în faţa comisiei persoanele care până acum au refuzat să coopereze.

Această comisie, pe care Donald Trump a descris-o în trecut drept „extrem de părtinitoare”, este interesată în special de Mark Meadows, şeful de cabinet al celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite la acea dată.

„S-ar părea că aţi fost cu sau în apropiere de preşedintele Trump la 6 ianuarie, că aţi comunicat cu preşedintele şi alţii la 6 ianuarie în legătură cu evenimentele de la Capitoliu”, a detaliat alesul democrat Bennie Thompson, care conduce lucrările comisiei, într-o scrisoare adresată lui Mark Meadows.

Unul dintre consilierii apropiaţi ai preşedintelui, Dan Scavino, este suspectat că a fost alături de Donald Trump la 5 ianuarie, în cursul unei discuţii despre modalitatea de a-i convinge pe membrii Congresului să nu certifice alegerea lui Joe Biden.

Această şedinţă de certificare au încercat să o perturbe partizanii lui Donald Trump, după ce s-au adunat cu miile în vecinătatea Casei Albe pentru a-l asculta pe cel care era încă preşedintele SUA.

Mai multe sute dintre ei, strigând fraudă la alegerile prezidenţiale din noiembrie, câştigate de Joe Biden, au forţat intrarea în Capitoliu. În acea zi rece de ianuarie cinci persoane şi-au pierdut viaţa.

Steve Bannon, fost consilier al lui Donald Trump, care ar fi spus în ajunul atacului că totul va „derapa” a doua zi, este, de asemenea, chemat să se prezinte în faţa Congresului, ca şi Kashyap Patel, un alt fidel al fostului preşedinte.

Comisia cere ca cei patru să furnizeze o serie de documente până la 7 octombrie şi să depună mărturie în Congres săptămâna următoare.

Trump, pe de altă parte, a caracterizat comisia ca fiind ”partizană, în stil comunist”, şi consideră că nu are autoritate legală. Dar membrii în comisie au identificat de-acum sute de pagini de documente, aflate la Arhivele Naţionale, de care sunt interesaţi.

Cererea Comisiei a fost ca arhivele să pună la dispoziţie toate documentele şi comunicaţiile interne, de la Casa Albă, în ziua de 6 ianuarie. Între altele ce vor să afle este dacă preşedintele sau aliaţii săi au încercat să încetinească sau sisteze numărătoarea voturilor din colegii electorale şi dacă s-a discutat despre împiedicarea transferului paşnic de putere.

Au fost solicitate programele şi întâlnirile copiilor adulţi ai lui Trump, ginerelui acestuia Jared Kushner, soţiei – Melania Trump şi unui număr de consilieri între care avocatul lui Trump, Rudolph Giuliani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite