VIDEO 17 morţi şi cinci răniţi în stare critică în urma unui atac armat asupra unui liceu din Florida

VIDEO 17 morţi şi cinci răniţi în stare critică în urma unui atac armat asupra unui liceu din Florida

FOTO The Mount Royal Times / Twitter

Cel puţin 17 persoane au murit într-un atac asupra unui liceu din Florida după ce un fost elev a deschis focul cu o armă automată. Acesta din urmă a premeditat atacul, venind pregătit cu zeci de cartuşe şi o mască de gaze. Atacatorul a fost prins.

Ştiri pe aceeaşi temă

Atacul de la liceul Marjory Stoneman Douglas a avut loc la câteva ore distanţă după ce elevii au trecut prin simularea unui atac armat.
 
Atentatorul a fost prins de către forţele de ordine şi a fost identificat ca fiind Nikolaus Cruz, în vârstă de 19 ani, ajutorul de şerif din comitatul Broward precizând la un post de televiziune că acesta fusese exmatriculat din liceul unde a avut loc atacul pentru motive disciplinare.
 
UPDATE: CNN a precizat că tânărul a cumpărat arma de foc (AR-15) anul trecut, perfect legal, deşi avea 18 ani. Jurnaliştii scot în evidenţă legislaţia absurdă care i-a permis achiziţionarea unei arme automate dar îi interzice până la vârsta de 21 de ani să cumpere un pistol. 
 
O parte dintre supravieţuitori, care îl cunosc pe Nikolaus, au declarat că adolescentul vorbea des despre arme, însă nimeni nu îl lua în serios, subliniază Reuters.

Nikolaus Cruz FOTO Daily Record 
 
Conform Senatorului de Florida, Bill Nelson, adolescentul avea la el o mască de gaze şi fumigene iar în momentul atacului a pornit alarma de incendiu pentru a se asigura că elevii vor da năvală pe holurile liceului. „Atunci a început carnagiul”, a precizat Bill Nelson.
 
Imagini cu elevi baricadaţi într-o sală de clasă în timp ce de pe hol se aud zgomotele gloanţelor. 
Atenţie! Imagini care vă pot afecta emoţional!

Potrivit autorităţilor, 12 dintre persoanele cei care şi-au pierdut viaţa au fost ucise în interiorul şcolii, două se aflau în afara ei, una era pe o alee iar două au murit la spital din cauza rănilor grave. Potrivit CNN care citează forţele de ordine, printre victime se află atât elevi cât şi profesori.

În prezent, spitalele din Florida tratează 13 supravieţuitori, cinci dintre ei aflându-se în stare critică.

Mai mulţi elevi şi oameni din personal au declarat pentru jurnaliştii americani că împuşcăturile au început odată cu alarma de incendiu, care a stârnit haos printre cei aproximativ 3.300 de elevi care se aflau în momentul respectiv la şcoală. Mulţi dintre profesori au reuşit să se mobilizeze şi i-au instruit pe elevi să se întoarcă în sălile de curs unde s-au baricadat până la apariţia forţelor de ordine.
 
Imaginile din elicopter de la o televiziune locală arată cum mai multe persoane sunt tratate în afara şcolii în timp ce maşinile de poliţie încercuiesc instituţia.
 
Ofiţerii locali au fost asistaţi şi de agenţi FBI.
 
BBC scrie că acesta este cel mai sângeros incident de acest fel din 2012, atunci când 20 de elevi au murit într-un atac asupra unei şcoli din Connecticut.
 
Totodată, presa din SUA dezbate modul în care atacatorul a reuşit să intre cu o armă automată (AR-15) în interiorul şcolii şi blamează legile pentru controlul armelor, care în prezent permit achiziţionarea în mod legal a unei astfel de arme.
 
„Preşedintele a fost informat despre atacul armat la liceul din Florida”, a anunţat un adjunct de purtător de cuvânt de Casa Albă, Lindsay Walters.
 
„Monitorizăm situaţia. Ne gândim şi ne rugăm pentru cei afectaţi”, a adăugat acesta din urmă.
 
Video / ABC News / Youtube
 
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a scris pe Twitter un mesaj în care transmite condoleanţe către familiile victimelor, subliniind că nimeni nu ar trebui să se simtă în pericol atunci când se află într-o şcoală americană.
Un ONG care militează pentru o legislaţie mai drastică în ce priveşte achiziţionarea armelor de foc - Everytown for Gun Safety - precizează că atacul de ieri este al 18-lea de acest gen care a avut loc în Statele Unite în perimetrul unei şcoli în 2018 şi al şaselea de la începutul anului în care există victime.
 
Din 2013, de când a început monitorizarea, ONG-ul relatează că au avut loc 291 de atacuri armate în interiorul şcolilor din Statele Unite, formând o medie de aproximativ un atac pe săptămână.

 

citeste totul despre: