Armata americană testează în Europa GPS-ul rezistent la bruiaj, după acţiunile ruşilor de subminare a operaţiunilor militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistem antibruiaj Armata americana FOTO US Army/Staff Sgt. Michael Carden

Cu atenţia îndreptată spre tehnologia avansată de bruiaj a Rusiei, Armata americană va testa pe teren echipamentul de poziţie, navigare şi sincronizare rezistent la bruiaj, cu Regimentul 2 Cavalerie prezent în Germania, în luna septembrie a acestui an.

Decizia vine în contextul unor acţiuni devenite deja obiceiuri ale Rusiei, de bruiere sau întrerupere a multor tipuri de comunicaţii vitale pentru forţele occidentale, în ultimii ani, de la reţele de telefonie mobilă în timpul exerciţiilor, la război electronic împotriva operaţiunilor SUA din teren, în Siria. NATO a afirmat că Rusia a bruiat semnalele GPS în timpul exerciţiului său Trident Juncture din noiembrie, anul trecut, în zona nordului îndepărtat al Europei. 

Armata va aduce pe teren un sistem numit Mounted Assured Positioning, Navigation and Timing, sau MAPS, pe unul dintre vehiculele regimentului – informaţii care au venit prima dată de la surse din armată. Sistemul foloseşte Selective Availability Anti-Spoofing Module pentru GPS, un ceas atomic de mărimea unui cip pentru sincronizarea unei antene anti-bruiere pentru distribuirea informaţiilor legate de poziţie, navigaţie şi timp în tot echipamentul de misiune al unităţii.

Capacitatea de război electronic a Rusiei a alimentat introducerea acestei măsrui, potrivit colonelului Nicholas Kioutas.

„În acest moment ceea ce putem învăţa este cum poate rezista echipamentul, pentru că dacă nu suntem bruiaţi în mod expres, nu ne vom putea da seama de ceea ce s-a întâmplat“, a spus Kioutas despre operaţiune.  „Luăm constant acele sisteme şi le testăm şi încercăm să le îmbunătăţim, deci nu e un sistem fix şi am terminat treaba“.

Armata are trei furnizori pentru dezoltarea noii generaţii de MAPS, cărora le-a cerut să-i ofere cele mai bune rezultate tehnologice.

„Vrem ca industria să ne arate cum să luptăm într-un mod diferit“, a spus Kioutas. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite