Armata americană renunţă la o bază militară din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii americani se instruiesc în Dobrogea pentru misiunile internaţionale FOTO Adevărul Constanţa
Militarii americani se instruiesc în Dobrogea pentru misiunile internaţionale FOTO Adevărul Constanţa

Pentagonul a decis să renunţe la planurile de a construi două noi baze militare – una în România, alta în Bulgaria – şi închide alte patru baze din Germania.

În 1989, în Europa se aflau 213.000 de soldaţi americani. Numărul acestora se situează la aproximativ 32.000 în prezent, dar va scădea cu încă 2.000 până în 2017. Totul din cauza tăierilor bugetare dure, care au intrat în vigoare în această primăvară în Statele Unite ale Americii.

Săptămâna trecută, americanii au închis două baze cu o istorie bogată şi de o importanţă ridicată pentru americani, cele de la Heidelberg şi Mannheim, şi au în plan să închidă alte două, tot din Germania. Baza de la Heidelberg funcţiona încă din 1952 ca sediul Armatei a Şaptea, primele trupe americane care au ajuns şi au luptat în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Garnizoanele de la Mannheim au adăpostit la un moment dat 8.500 de de soldaţi americani. 

Astfel, americanii vor rămâne cu şapte baze militare principale în Europa: cinci în Germania - Weisbaden, Grafenwoehr, Kaiserslautern, Ansbach şi Stuttgart , una în Italia , la Vicenza, şi una la Mons, în Belgia. 

Nici planurile de consolidare peste hotare ale Pentagonului nu au scăpat de austeritate. Armata americană a renunţat la planurile de a construi două noi baze militare în Europa, una în România şi cealaltă în Bulgaria, a anunţat locotent-generalul Donald Campbell, comandantul general al trupelor din Europa ale armatei americane.

Timpurile s-au schimbat. În 1989 aveam 213.000 de soldaţi în Europa. Acum avem 32.000, iar numărul va scădea la 30.000 până în 2017.  lt.-gen. Donald Campbell, comandantul trupelor americane din Europa

„Nu vom construi acele baze în acele locuri”, a spus Campbell, adăugând că trupele americane vor continua să efectueze exerciţii alături de soldaţii bulgari. 

„Asta nu înseamnă că Europa nu reprezintă un obiectiv important pentru noi. Este o platformă excelentă de lansare pentru a ajunge în diferite părţi ale lumii”, explică generalul pentru portalul de informaţii military.com. Potrivit acestuia, 32.000 de trupe armate în Europa sunt suficiente pentru a asigura puterea NATO în regiune, dar şi pentru a contribui la siguranţa Europei şi pentru a oferi, la nevoie, sprijin în cazul unor conflicte, în special generalului David Rodriguez, comandantul trupelor americane din Africa. 

Baza din România, investiţie de 50 de milioane de dolari

Asta arată cum s-au schimbat polii pe harta intereselor americanilor: în urmă cu trei ani, Pentagonul anunţa că va investi peste 100 de milioane de dolari pentru construirea celor două baze în estul Europei. Noua bază din România urma să fie construită prima şi era concepută pentru a adăposti peste 1.500 de soldaţi.

Demararea lucrărilor era anunţată pentru 2010, dar a fost amânată de mai multe ori din cauza crizei economice, doar pentru ca acum să se renunţa complet la idee. La baza din Bulgaria ar fi trebuit să înceapă lucrările în 2011 sau cel târziu în 2012. 

În 2009, decizia de consolidare a trupelor americane din Europa de Est făcea parte dintr-o strategie demarată din primii ani ai Administraţiei Bush. Pe lângă poziţia strategică, amplasarea bazelor americane în România şi în Bulgaria era mai ieftină pentru americani decât staţionarea trupelor în Germania. În plus, existenţa acestora era mai prielnică pentru demararea unor eventuale operaţiuni militare în Orientul Mijlociu. 

Acum, una dintre principalele misiuni ale locotent-generalului Campbell este sprijinirea celor 400 de trupe americane din Turcia, care sunt acolo pentru a opera bateriile de rachete defensive de tip Patriot, amplasate acolo pentru a apăra aliatul NATO de un eventual atac din partea Siriei. 

CITEŞTE MAI MULT

Soldaţii americani de la Deveselu vor folosi Aeroportul din Craiova

Aeroportul din Bănie a fost auditat azi-dimineaţă de reprezentanţi ai forţelor armate americane. Potrivit conducerii CJ Dolj, americanii îl vor folosi pentru tranzitul de personal şi cargo destinate bazei de la Deveselu din judeţul Olt.

Constanţa: Puşcaşi militari americani au sosit la Mihail Kogălniceanu

La baza Mihail Kogălniceanu, din judeţul Constanţa, au sosit aproximativ 100 de soldaţi americani, puşcaşi marini şi membri ai forţelor navele.Începând de pe 17 mai, militarii americani alături de cei români se vor antrena împreună pentru a putea ulterior să acţioneze în teatre reale de operaţiuni.

Austeritate pe pilot automat. Americanii mai au două zile pentru a-şi tăia cheltuielile

Guvernanţii americani mai au două zile pentru a evita intrarea în vigoare a unor tăieri bugetare automate, despre care economiştii spun că au potenţialul de a declanşa o nouă etapă de criză.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite