Armata americană dezvoltă „cea mai puternică”armă-laser din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USS Ponce echipat cu un sistem de laser XN-1 LaWS cu raze continue FOTO Marina Americană via Daily Mail
USS Ponce echipat cu un sistem de laser XN-1 LaWS cu raze continue FOTO Marina Americană via Daily Mail

Armata americană lucrează la prototipul unei arme laser capabile să-şi vaporizeze ţintele şi să perturbe echipamentele electronice inamice, scrie interestingengineering. com care preia New Scientist. Dacă va fi dezvoltată, va fi probabil cea mai puternică armă-laser din lume.

Numit Laser  tactic de impulsuri ultrascurte pentru platfome militare (Tactical Ultrashort Pulsed Laser sau UPSL), noul sistem laser, care ar fi de un milion de ori mai puternic, se deosebeşte de altele similare prin faptul că emite impulsuri scurte mai degrabă decât fascicule continue.

Acesta este conceput pentru a vaporiza învelişul unei drone în măsura în care ar fi capabil să atingă un terawatt vreme de o femtosecundă. Maximul de putere al laserelor existente este de 150 de kilowaţi, iar acestea pot incendia şi topi o ţintă sau să-i perturbe senzorii. Laserul ar funcţiona şi ca un puls electromagnetic care să bruieze echipamentele electronice din vecinătatea sa.

Armata americană îşi propune să testeze un prototip până în 2022.

Aceste tipuri de arme-laser sunt în special utile pentru a ţinti dronele de mici dimensiuni care se deplasează rapid, dar şi rachetele, a arătat New Scientist. 

Îndreptate împotriva oamenilor, aceste lasere pot provoca reacţii de la iritaţii ale pielii la orbire.

„Diferenţele de letalitate, precum şi mecanismele de propagare fac din tehnologia USPL obiectul unui interes deosebit pentru numeroase tipuri de misiuni”, se arată pe site-ul Small Business Innovation Research.

Armata americană lucrează la un sistem laser suficient de solid şi puternic pentru a fi instalat pe diferite platforme, iar acesta să fie capabil să vaporizeze metalul şi nu doar să-l topească.

Sub administraţia Trump, armata a aprobat o nouă strategie pentru accelerarea prototipării şi  lansării unei varietăţi de arme cu energie direcţionată, arată Daily Mail.

Planurile includeau laserele de doborâre a rachetelor şi „fasciculelor neutre” care bombardează proiectilele inamice cu particule subatomice până când acestea devin inutile.

În octombrie, Boeing şi General Atomics au anunţat o colaborare cu privire la dezvoltarea unei arme laser capabile să ţintească rachete din cer.

Sistemul „HEL” (High Energy Laser) va fi echipat cu fascicule de 100 kilowaţi care pot fi ampificate la 250 kilowaţi pentru a susţine o varietate de aplicaţii de apărare aeriană antirachetă.

Pentagonul se înzestrează cu arme laser inspirate din franciza „Războiul stelelor“

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite